Φεστιβάλ / Βραβεία

Αλ Πατσίνο is a real Wilde child: συνέντευξη Τύπου

στα 10

Τι κι αν έχουν μέχρι στιγμής παρελάσει σταρ που κυμαίνονται από τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ως την Μαντόνα. Μετά τη δημοσιογραφική προβολή της νέας ταινίας του «Wilde Salome», ο Αλ Πατσίνο έφτασε στο Lido για τη Συνέντευξη Τύπου και τότε μόνο η Βενετία υποκλίθηκε πραγματικά.

Flix Team
Αλ Πατσίνο is a real Wilde child: συνέντευξη Τύπου
You can call me Al

Μπορεί το κόκκινο χαλί να φωτίζεται από τα φλας των παπαράτσι με οποιαδήποτε αφορμή. Μπορεί τα πλήθη να συγκεντρώνονται και να ουρλιάζουν τα μικρά ονόματα πολλών και εφήμερων celebrities. Αλλά όταν εμφανίζεται ένας σταρ μεγατόνων, η διαφορά είναι συντριπτική.

Παρόλο που οι στυλιστικές του επιλογές δεν είναι πάντα οι καλύτερες, ούτε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο κινηματογραφικός θρύλος των 70ς έχει γεράσει με τον πιο κομψό τρόπο, ο Πατσίνο συνεχίζει να διαθέτει αυτή την άγρια γοητεία που κάνει τα πλήθη να χαζεύουν μαγνητισμένα τον κοντό γίγαντα του κινηματογράφου.

Στη Βενετία έχει έρθει για δύο λόγους: την παρουσίαση της νέας του ταινίας «Wilde Salome», και την αποδοχή του τιμητικού «Jaeger Lecoultre Glory to the Filmmaker» βραβείου.

Λίγο πριν, μετά την δημοσιογραφική προβολή του «Wilde Salome», ο Πατσίνο έφτασε στο Lido και έδωσε συνέντευξη Τύπου προσπαθώντας κι αυτός να εξηγήσει το ύφος της ταινίας. Οπως και με το «Αναζητώντας το Ριχάρδο», η Σαλώμη του είναι κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ, φιξιόν και προσωπική ερωτική κατάθεση στο έργο του Οσκαρ Γουάιλντ.

«Δεν ξέρω κι εγώ πώς να το χαρακτηρίσω» ξεκίνησε την παρουσίασή του στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους ο 71χρονος Πατσίνο. «Θα ήθελα να σας πω ότι πρόκειται για ντοκιμαντέρ, καθώς δεν είναι σίγουρα φιξιόν, αλλά ... ούτε ακριβώς ντοκιμαντέρ είναι. Είναι μία πιο φιλόδοξη και αρκετά σύνθετη κινηματογραφική έκφραση...»

Μέσα σε πάρα πολλά που αποκάλυψε, ο Πατσίνο μοιράστηκε το μεγάλο πάθος του για το σινεμά. Εναν έρωτα που έγινε ακόμα πιο δυνατός, όταν πέρασε πίσω από την κάμερα και άρχισε να σκηνοθετεί. Μάλιστα, εξομολογήθηκε ότι την πλειονότητα των έργων που έχει φτιάξει, δεν την έχουμε δει ποτέ - καθώς γυρίζει ταινίες που τις κρατά για τον εαυτό του.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησα να γυρίζω ο ίδιος ταινίες, έγινα πιο συνεργάσιμος ηθοποιός - κατάλαβα καλύτερα τους σκηνοθέτες» είπε γελώντας στην κατάμεστη αίθουσα. «Γιατί ήμουν πολύ δύσκολος στην αρχή. Δεν γνώριζα το μέσο, δεν γνώριζα τι χρειάζεται να δώσω σ' έναν σκηνοθέτη για να δουλέψει. Μόλις πέρασα πίσω από το φακό, η μαγεία του σινεμά μπήκε στη ζωή μου...»

Ο οσκαρικός ηθοποιός που έχει κατακτήσει τόσο το στάτους του ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής, όσο και το σεβασμό του θεατρικού κόσμου, δήλωσε πίστη και στις δύο τέχνες. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να σταματήσω το θέατρο γιατί έγινα σταρ, δεν ήταν κάτι που μου πέρασε καν από το μυαλό...»

Οσο αφορά την έμπνευσή του για την ταινία, ο Πατσίνο δε δίστασε ούτε στιγμή: ο ίδιος ο Οσκαρ Γουάιλντ.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα κι ένας πραγματικός πνευματικός άνθρωπος - τόσο στο πώς "ένιωθε" τον κόσμο γύρω του, όσο και στο πώς οραματιζόταν και ήλπιζε σε μία πιο ανθρώπινη κοινωνία. Μια κοινωνία που δε θα τον έκρινε, ούτε θα τον κυνηγούσε... Γιατί η σεξουαλικότητά του ήταν η αφορμή. Ηθελαν να τον απομονώσουν, να φιμώσουν τη φωνή του...»

Μαγεμένος από το μεγαλείο του Γουάιλντ, ο Πατσίνο πάλευε χρόνια ολόκληρα για να γυρίσει την ταινία. Τώρα που τα κατάφερε, ποιο είναι το επόμενο μεγάλο όνειρο; Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

«Η αλήθεια είναι ότι έρχονται πολλές ταινίες στην πόρτα μου. Και πάντα, μα πάντα λέω ότι θα σταματήσω - θα γίνω πολύ επιλεκτικός. Θα γυρίζω ταινίες σπάνια, μόνο όταν κάτι νιώσω ότι είναι πραγματικά για μένα. Ποτέ δεν το κάνω. Ελπίζω να υιοθετήσω τη φιλοσοφία μου. Αυτό θέλω να είναι το μέλλον. Επιλεκτικό...»

Χαζέψτε τις φωτογραφίες από το photo call στο Lido και δείτε το βίντεο που ο Πατσίνο αποχωρεί από την αίθουσα Τύπου και υπογράφει αυτόγραφα στους συγκεντρωμένους θαυμαστές.

Δείτε το τρέιλερ του Wilde Salome εδώ