Buzz

Χρήστος Καρακέπελης x 2

στα 10

Δύο από τα ωραιότερα ελληνικά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας ανήκουν στον ίδιο άνθρωπο, τον Χρήστο Καρακέπελη. Και μπορείτε να τα δείτε με ελεύθερη είσοδο σε ένα αφιέρωμα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων που θα δοκιμάσει τις αντοχές σας στην... αλήθεια.

Χρήστος Καρακέπελης x 2
Σκηνή από την «Πρώτη Υλη» του Χρήστου Καρακέπελη

Υπάρχει πάντα λόγος να επιστρέφεις στα ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη. Διαφορετικά μεταξύ τους, το «Σπίτι του Κάιν» του 2001 και η «Πρώτη Υλη» του 2011, μοιράζονται πριν απ' οτιδήποτε τη ματιά ενός δημιουργού που καταγράφει την αλήθεια πίσω από το προφανές, αναδεικνύοντας όλα όσα κρύβονται πιο βαθιά, εκεί όπου λίγοι θα τολμούσαν να στρέψουν το βλέμμα τους, πόσο μάλλον την κινηματογραφική κάμερα. Σε μια σκληρή και ταυτόχρονα ανθρωποκεντρική αποτίμηση μιας πραγματικότητας τόσο μακριά και όμως τόσο κοντά στην καθημερινότητα μιας χώρας που, ανάμεσα στα 10 χρονια που χωρίζουν τις δύο αυτές ταινίες, αποδεικνύεται ότι υπήρχε σε κρίση πολύ πριν ο όρος ανακαλυφθεί ως ακόμη ένα εύκολο δημοσιογραφικό πρωτοσέλιδο.

2

Το «Σπίτι του Κάιν» άνοιξε την προηγούμενη δεκαετία, «παραβιάζοντας» το άβατο των φυλακών για να καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνει στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα ενός ανθρώπου ο φόνος. Εξι κρατούμενοι, ένας δεσμοφύλακας και ένας αποφυλακισμένος εξομολογούνται ο καθένας με διαφορετικό - αλλά αποκαλυπτικό τρόπο - το δικό του ταξίδι στην πιο σκοτεινή πλευρά της απαξιώσης της ανθρώπινης ζωής, μάρτυρες όλοι μιας συνθήκης που τους αναγκάζει να επανεξετάσουν οριστικά και αμετάκλητα τις έννοιες της εγκλήματος και της τιμωρίας. Ο Καρακέπελης στέκεται απέναντι τους, πρώτα ως ακροατής, σε ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο - όσο πιο βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή θα μπορούσε να φτάσει ποτέ ένας κινηματογραφιστής. Επίσημη συμμετοχή στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

2

H «Πρώτη Υλη» ήρθε δέκα χρόνια μετά το «Σπίτι του Κάιν», για να καταγράψει μια άλλη κατηγορία ανθρώπων - όσων καθημερινά περισυλλέγουν σιδερικά και ανακυκλώσιμα υλικά από κάθε γωνιά της Αθήνας - όχι πολύ διαφορετικών από τους «έγκλειστους» ήρωες του πρώτου του ντοκιμαντέρ. Ο Καρακέπελης τους ακολουθεί σχεδόν σωματικά σε κάθε τους κίνηση, σαν να βρίσκεται και ο ίδιος μαζί με την κάμερα του «κυνηγός» στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης, στρέφοντας το βλέμμα του στην πραγματική «πρώτη ύλη» που δεν είναι άλλη παρά ανθρωποι που πριν από τα σίδερα που πουλάνε καθημερινά στις χαλυβουργίες, έχουν πουλήσει τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή, ζώντας κάτω από το επίπεδο της φτώχειας σε αυτοσχέδιες παραγκουπόλεις, όχι πολύ μακριά από τις ευημερεύουσες συνοικίες της Αθήνας. Η «Πρώτη Υλη» (διαβάστε εδώ περισσότερα) συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενώ συμμετείχε και σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Χρήστο Καρακέπελη.

Και οι δύο ταινίες του Χρήστου Καρακέπελη θα προβληθούν, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη, στις 22 και 23 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη / Τηλ. 213.004.04.96) με δωρεάν είσοδο.