Buzz

H «Γυναίκα με τους Πέντε Ελέφαντες» στο Ινστιτούτο Γκέτε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης

στα 10

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης στις 30 Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας προβάλλει τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 20.30 το ντοκιμαντέρ του Βαντίμ Τζεντρέικο «Η Γυναίκα με τους Πέντε Ελέφαντες»

Flix Team
H «Γυναίκα με τους Πέντε Ελέφαντες» στο Ινστιτούτο Γκέτε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στην αίθουσα του Ινστιτούτου Γκέτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Βαντίμ Τζεντρέικο «Η Γυναίκα με τους Πέντε Ελέφαντες», (2009) ένα οδοιπορικό στη ζωή και το έργο της Σβετλάνα Γκέιερ, της μεγαλύτερης μεταφράστρια ρωσικής λογοτεχνίας στα Γερμανικά.

Η γεννημένη το 1923 στο Κίεβο Σβετλάνα Γκέιερ ζει στα 15 της τις πολιτικές εκκαθαρίσεις του Στάλιν, στα 18 την εκτέλεση 30.000 Εβραίων στο Κίεβο από τους SS, στα 20 μεταφέρεται σε στρατόπεδο για εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη στο Ντόρμουντ. Ζει τη φρίκη του πολέμου, πάντα όμως συναντά στο δρόμο της ανθρώπους με τόλμη και θάρρος που στέκονται στο πλευρό της και τη βοηθούν να επιβιώσει. Μετά τον πόλεμο μένει στη Γερμανία, σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία, μεταφράζει ρωσική λογοτεχνία στα Γερμανικά, διδάσκει σε πολλά Πανεπιστήμια, αποκτά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Στα 85 της πια επισκέπτεται για πρώτη φορά τον τόπο των παιδικών της χρόνων στην Ουκρανία.

The Woman with the Five Elephants

Στο ταξίδι της αυτό τη συνοδεύει ο σκηνοθέτης Βαντίμ Τζεντρέικο σε ένα πολυταξιδεμένο και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ που ανάμεσα στην παγκόσμια ιστορία και το λογοτεχνικό έργο της ηρωίδας του, μιλάει για μεγάλο πόνο, σιωπηλούς παραστάτες, αναπάντεχες ευκαιρίες και μια μεγάλη αγάπη για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Και φυσικά για τους πέντε ελέφαντες της ζωής της που δεν είναι άλλοι από τα πέντε σπουδαία έργα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: («Έγκλημα και τιμωρία», «Ο ηλίθιος», «Οι δαιμονισμένοι», «Οι αδερφοί Καραμάζοφ», «Ο έφηβος»)

Η ταινία θα προβληθεί σε γερμανική και ρωσική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα για τις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Γκέτε της Αθήνας στην επίσημη ιστοσελίδα του.