Buzz

«Δεν είμαστε τέρατα»: η παγκόσμια κοινότητα ατόμων με αναπηρία αντιδρά στο «The Witches»

στα 10

H Warner Bros. βγάζει επίσημη ανακοίνωση και απολογείται στα Ατομα με Αναπηρία για την ανατομική διάσταση που έδωσε στις μάγισσες.

«Δεν είμαστε τέρατα»: η παγκόσμια κοινότητα ατόμων με αναπηρία αντιδρά στο «The Witches»

UPDATE: Η Αν Χάθαγουεϊ, η οποία πρωταγωνιστεί στον ρόλο της αρχιμάγισσας στην ταινία, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο instagram στην οποίο απολογείται για την ανατομική διάσταση που έδωσε στις μάγισσες. Δείτε το παρακάτω.

Στη νέα κινηματογραφική διασκευή του «The Witches» (μυθιστορήματος του 1983) από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις (σε σενάριο του ιδίου και του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο) η Αν Χάθαγουεϊ και οι υπόλοιπες μάγισσες της παρέας της, και άλλα πλάσματα του σκότους, έχουν μία συγκεκριμμένη ανατομική λεπτομέρεια που τις ξεχωρίζει από τους «κανονικούς» ανθρώπους: 3 δάχτυλα.

Αυτό ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις από την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρία.

Ανάμεσά τους και η βρετανίδα παραολυμπιονίκης κολύμβησης Εϊμι Μάρεν:

«Ερώτηση στην Warner: το σκεφτήκατε πολύ και το βρήκατε καλή ιδέα να παρουσιάσετε έτσι την διαφορετικότητα των άκρων; Σκεφτήκατε το αντίκτυπο στην κοινότητα των ανθρώπων με αυτή την αναπηρία;»

Ο τρόπος που σχεδιάστηκαν τα χέρια των μαγισσών (αντικαθιστώντας την κλασική απεικόνιση με τα γαμψά νύχια) μοιάζει με «Εκτρωδακτυλία» (δυσμορφία τού χεριού, έλλειψη ενός ή περισσότερων δακτύλων) μία πάθηση με την οποία γεννιέσαι και σε κάποια ανωμαλία της εμβρυϊκής διάπλασης.

Πάντως, στο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ οι μάγισσες περιγράφονται να έχουν «δαγκάνες» αντί για «νύχια». Μάλιστα illustrations της πρώτης έκδοσης τις δείχνουν να έχουν κανονικά 5 δάχτυλα.


Η εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία Σάνον Κρόσλαντ έκανε επίσημες δηλώσεις επίσης: «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στις νέες γενιές; Οτι το να έχεις 3 δάχτυλα σε κάνει μάγισσα; Αυτό είναι ένα εξαιρετικά τραυματικό πορτρέτο ατόμων με αναπηρία των άκρων. Η αναπηρία δεν πρέπει να συνδυάζεται με το κακό, την ανωμαλία, την απέχθεια, τον φόβο ή τα τέρατα...»

«Η απόφαση να απεικονίσει κανείς τρομαχτικές μάγισσες ως πλάσματα που έχουν αναπηρία στα άκρα -κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην αυθεντική ιστορία- έχει επιπτώσεις στην πραγματική ζωή» δήλωσε η Λόρεν Απελμπάουμ, η εκπρόσωπος του RespectAbility, της οργάνωσης για το πώς απεικονίζεται η αναπηρία στο σινεμά. Δυστυχώς αυτή η απεικόνιση στις "Μάγισσες" μαθαίνει στα παιδιά που γεννήθηκαν έτσι ότι είναι τέρατα και πρέπει να τα φοβούνται. Και τι είδους μήνυμα είναι αυτό;»

Μετά από αυτή την έκρηξη αντιδράσεων το στούντιο της Warner έβγαλε επίσημη ανακοίνωση:

«Λυπούμαστε βαθιά που η απεικόνιση των φιξιόν χαρακτήρων στις «Μάγισσες» προκάλεσε τέτοια αναστάτωση στα άτομα με αναπηρία. Μετανιώνουμε κι απολογούμαστε αν προσβάλαμε τους συνανθρώπους μας. Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα, δουλέψαμε με καλλιτέχνες και designers για να βρούμε νέους τρόπους να φανταστούμε τα "γατίσια νύχια" των μαγισσών που περιγράφει το βιβλίο. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας να ταυτιστούν θεατές με αυτά τα φανταστικά, μη γήινα πλάσματα και ούτε να νιώσουν ότι τους εκπροσωπούν...»

UPDATE: Η Αν Χάθαγουεϊ, η οποία πρωταγωνιστεί στον ρόλο της αρχιμάγισσας στην ταινία, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο instagram στο οποίο απολογείται για την ανατομική διάσταση που έδωσε στις μάγισσες λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως «ιδιαίτερα θέλω να πω ότι λυπάμαι στα παιδιά με αναπηρία στα άκρα: τώρα που ξέρω καλύτερα, υπόσχομαι ότι θα τα κάνω καλύτερα. Και οφείλω μια ειδική συγγνώμη σε όλους όσους σας αγαπούν τόσο έντονα όσο αγαπώ τα δικά μου παιδιά: Λυπάμαι που απογοήτευσα την οικογένειά σας.» Δείτε το παρακάτω.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

I have recently learned that many people with limb differences, especially children, are in pain because of the portrayal of the Grand High Witch in The Witches.  Let me begin by saying I do my best to be sensitive to the feelings and experiences of others not out of some scrambling PC fear, but because not hurting others seems like a basic level of decency we should all be striving for. As someone who really believes in inclusivity and really, really detests cruelty, I owe you all an apology for the pain caused. I am sorry. I did not connect limb difference with the GHW when the look of the character was brought to me; if I had, I assure you this never would have happened. I particularly want to say I’m sorry to kids with limb differences: now that I know better I promise I’ll do better. And I owe a special apology to everyone who loves you as fiercely as I love my own kids: I’m sorry I let your family down. If you aren’t already familiar, please check out the @LuckyFinProject (video above) and the #NotAWitch hashtag to get a more inclusive and necessary perspective on limb difference.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anne Hathaway (@annehathaway) στις

Διαβάστε περισσότερα: