Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2014: άλλος για τη γόνδολά μας;

στα 10

Η μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου – χωρίς ίχνος υπερβολής – ενσωματώνει στις γωνιές της το Φεστιβάλ, δίνοντάς του εικαστική αξία.

Βενετία 2014: άλλος για τη γόνδολά μας;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έχει το κεντρικό του πλεονέκτημα μέσα στην ονομασία του: Βενετία. Η πανέμορφη, αλλόκοτη, γεμάτη υγρασία, ιστορία, καλλιτεχνικούς πειραματισμούς και δράμα πόλη (ή καλύτερα σύμπλεγμα νησιών), περικυκλωμένη σε κάθε της χιλιοστό από νερό, δανείζει το χαρακτήρα της στην κινηματογραφική διοργάνωση. Λίγο πριν ξεκινήσει με θόρυβο το Φεστιβάλ, όσο ακόμα οι ταινίες και οι προσκεκλημένοι είναι λίγοι, μια σύντομη βόλτα, κατά μήκος του Κανάλ Γκράντε, από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου μέχρι το Λίντο, αποκαλύπτει μοναδικές εικόνες που συνδέουν τον Τιντορέτο με… τον Εϊμπελ Φεράρα και την Καθολική εκκλησία με τον Φρανσουά Τριφό. Γιατί μπορεί να βρισκόμαστε εδώ για κινηματογραφικούς λόγους, αλλά η Βενετία δε μας αφήνει να την παραμελήσουμε στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: 71ο Φεστιβάλ Βενετίας – πάμε για το χρυσό (λιοντάρι)

Ολα στη Βενετία γίνονται... από θαλάσσης. Οι πιο διάσημοι και πλούσιοι χρησιμοποιούν θαλάσσια ταξί ή τα ιδιωτικά τους σκάφη. Για τους υπόλοιπους υπάρχει το δημόσιο θαλάσσιο λεωφορείο, το vaporetto, με τις χαριτωμένες προβλήτες που ταλαντεύονται από το απόνερο - ακόμα κι εκεί, ωστόσο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των γλάρων, το Φεστιβάλ Βενετίας έχει αισθητή παρουσία!

tourist 01

tourist 02

tourist 03

Για να μην μπερδευόμαστε: το λιοντάρι της Βενετίας, σε περίοπτη θέση στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, έδωσε στο Φεστιβάλ τη μασκότ και το βραβείο του. Οχι αντίστροφα...

tourist 04

tourist 09

Ακόμα και η (ανακαινισμένη μόλις) αίθουσα που στεγάζει τις δημοσιογραφικές προβολές, ονομάζεται «Sala Darsena»: Αίθουσα Προβλήτα!

tourist 05

Οι τελευταίας στιγμής προετοιμασίες της διοργάνωσης τραβούν τα βλέμματα των περαστικών...

tourist 07

tourist 08

Το Hotel de Bains, το συγκλονιστικά όμορφο ξενοδοχείο που όλοι θυμόμαστε από τον «Θάνατο στη Βενετία» έχει αγοραστεί από ρωσική επιχείρηση κι ανακαινίζεται τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας κλειστό. Αντίθετα, στο επιβλητικό Hotel Excelsior και τη μαγική βεράντα του πάνω στη θάλασσα, το Φεστιβάλ διοργανώνει τις συνεντεύξεις. Εκεί μπορείς εύκολα να δεις την Εμα Στόουν να καταφτάνει πριν την προβολή του «Birdman» (σε αντίθεση με τη Βενετία, το Λίντο έχει αυτοκίνητα), ή τον Μάικλ Κίτον να πίνει έναν γρήγορο καφέ πριν πιάσει δουλειά!

tourist 10

tourist 11

Το Φεστιβάλ Βενετίας έχει τη μοναδική ικανότητα να συνδέει την τέχνη με... την τέχνη του μάρκετινγκ. Εδώ, ακόμα κι ο παραδοσιακά «περιθωριακός» Αμπελ Φεράρα, με αφορμή τη νέα του ταινία, «Pasolini», που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της σε λίγες μέρες στο Φεστιβάλ, αναλαμβάνει να διαφημίσει τα γυαλιά ηλίου Persol, κεντρικό χορηγό του Φεστιβάλ. Και το κάνει με μοναδικό στιλ...

tourist 12

Διαβάζετε καθημερινά τα πάντα για το 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς