Φεστιβάλ / Βραβεία

Tribeca: Βραβείο κοινού στο ντοκιμαντέρ «Give Up Tomorrow»

στα 10

Σε ντοκιμαντέρ δόθηκε το βραβείο κοινού του 10ου φεστιβάλ της Tribeca! Το «Give Up Tomorrow» του Μάικλ Κόλινς έφυγε χτες βράδυ από την τελετή λήξης του φεστιβάλ εισπράττοντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού και 25 χιλιάδες δολάρια.

Tribeca: Βραβείο κοινού στο ντοκιμαντέρ «Give Up Tomorrow»
Από την πρώτη προβολή του στο φεστιβάλ, το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Κόλινς κέρδιζε το όρθιο χειροκρότημα του κοινού

Το ντοκιμαντέρ «Give Up Tomorrow» αφηγείται την ιστορία του Πάκο Λαρανιάγκα, ενός 19χρονου μαθητευόμενου σεφ, ο οποίος το 1997 καταδικάστηκε αρχικά σε ισόβια, και κατόπιν εις θάνατον, για την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία δύο αδελφών στις Φιλιππίνες.

Σε συνέντευξή του στο indiewire, ο Μάικλ Κόλινς είπε ότι αποφάσισε να κάνει το ντοκιμαντέρ μετά από παρότρυνση του αδελφού του παραγωγού του (ο οποίος είναι συγγενής του Λαρανιάγκα). «Δεν πείστηκα αμέσως. Μετά από ενδελεχή έρευνα όμως βρήκα ατράνταχτες αποδείξεις για το πόσο αδιανόητα παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Πάκο κατά τη διάρκεια της στημένης αυτής δίκης. Καταλυτικό ήταν το γράμμα των «35 που δεν εισακούστηκαν» - 35 μαρτύρων, συμμαθητών του Πάκο στη σχολή που ήταν μαζί του στην Μανίλα, την μέρα που εξαφανίστηκαν τα κορίτσια. Το γράμμα εξέφραζε την αγανάκτηση των ανθρώπων αυτών απέναντι στους δικαστές, τα μίντια και την κοινωνία των Φιλιππίνων που καταδίκασε τον Πάκο πριν ακόμα τον ακούσει...»

Από την πρώτη του προβολή στα πλαίσια του 10ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Tribeca, το ντοκιμαντέρ πάνω στο γεγονός που η κοινωνία των Φιλιππίνων αποκαλεί «δίκη του αιώνα», φάνηκε ότι κέρδισε τον κόσμο. Ο Κόλινς, ακολουθώντας τη δίκη και τις συνέπειές της για πάνω από μία δεκαετία, κατάφερε να αποτυπώσει κάτι ακόμα μεγαλύτερο από τη συγκλονιστική ιστορία του Πάκο: τη βαθιά ριζωμένη εθνική και ταξική ανισότητα της χώρας, το ρόλο των tabloid εφημερίδων στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης, την έλλειψη δικαιοσύνης και την ανάγκη παρέμβασης ξένων κυβερνήσεων για να επιβληθεί τάξη– κάτι επίσης επικίνδυνο. Και για αυτό βρήκε το κοινό, σύμμαχο. «Από την πρώτη προβολή ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος» αφηγείται η διευθύντρια του φεστιβάλ Νάνσι Σέιφερ. «Ελπίζουμε ότι η διασημότητα που θα αποκτήσει μέσω του βραβείου να βοηθήσει στην έφεση και την απελευθέρωση του Πάκο».