Buzz

«Trance»: Ο Ντάνι Μπόιλ θέλει να σας υπνωτίσει...

στα 10

Τρία χρόνια μετά το «127 Ωρες» και μερικούς μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο παρ΄ ολίγον Σερ Ντάνι, έχει έτοιμη την καινούρια ταινία του, ένα θρίλερ που φιλοδοξεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή σας...

«Trance»: Ο Ντάνι Μπόιλ θέλει να σας υπνωτίσει...

Ο Ντάνι Μπόιλ είναι προφανώς άνθρωπος με πολλές αντοχές και ικανότητες να μοιράζει την ενέργειά τους σε διαφορετικά εξίσου απαιτητικά πράγματα.

Πως αλλιώς να εξηγήσεις ότι την ίδια περίοδο που προετοίμαζε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, γύριζε σχεδόν ταυτόχρονα μια ταινία που μοιάζει από τις πιο φιλόδοξες της φιλμογραφίας του.

«Δούλευα πέντε μέρες την εβδομάδα στο “Trance” και τα σαββατοκύριακα τα αφιέρωνα στην προετοιμασία της τελετής, αλλά ήταν η ταινία που με βοηθούσε να παραμείνω στοχευμένος σε μια αληθινά απαιτητική περίοδο» εξηγεί ο ίδιος.

Μερικούς μήνες μετά κι αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες του χάρισαν την ευκαιρία να γίνει Σερ Ντάνι Μπόιλ (κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε) κι αφού όλος ο πλανήτης είδε το αποτέλεσμα της δουλειάς των weekend του, έχουμε την ευκαιρία τώρα, να ρίξουμε μια πρώτη ματιά και στην ταινία που ετοίμαζε τις καθημερινές.

Ρημέικ μιας μάλλον άγνωστης τηλεταινίας του 2001 το «Τrance» μπορεί να έχει κερδίσει συγκρίσεις με το «Inception» (βλέποντας το τρέιλερ θα συμφωνήσετε πως όχι άδικα), αλλά σύμφωνα με τον Μπόιλ «δανείζεται στοιχεία από το φιλμ νουάρ, ή από την ιδέα του φιλμ νουάρ αν προτιμάτε. Αλλά εδώ υπάρχει ένα συναισθηματικό κέντρο. Δεν φιλοδοξεί να σε γοητεύσει μόνο με το στιλ του αλλά και με τα συναισθήματα που γεννά. Η ιστορία σε παρασύρει όχι μόνο εξ αιτίας της πλοκής, αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στους χαρακτήρες».

Οι χαρακτήρες λοιπόν: Ο Τζέιμς ΜακΑβόι είναι ο Σάιμον ένας ιδιοφυής κλέφτης που αναλαμβάνει να «αποκτήσει» για λογαριασμό του Φρανκ, τον οποίο υποδύεται ο Βενσάν Κασέλ, έναν ιδιαιτέρως πολύτιμο πίνακα. Μόνο που στην πορεία, ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τον κάνει να ξεχάσει όχι μόνο που έχει κρύψει τον πίνακα, αλλά ακόμη και το ποιος είναι.

Ο Φρανκ θα δοκιμάσει να τον κάνει να θυμηθεί με τους παραδοσιακούς τρόπους, αλλά όταν τα βασανιστήρια αποδειχτούν μάταια, θα ζητήσει την βοήθεια της Ελίζαμπεθ μιας υπνωτίστριας που είναι ικανή να ανασύρει τις πιο βαθιά θαμμένες στο υποσυνείδητο, μνήμες των ασθενών της.

Μόνο που αυτό που θα ανασύρει από εκεί δεν είναι καθόλου αυτό που θα περίμενε. Και για αρχή, οι μνήμες που ξυπνούν στον Σάιμον, δείχνουν, πως αυτός και η Ελίζαμπεθ δεν είναι ακριβώς άγνωστοι...

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι λέει ότι το φιλμ «είναι στην ουσία ένα θρίλερ φορεμένο στο μοντέλο ενός heist movie με μετά-υπνωτιστικές τάσεις. Μπορείτε να το γράψετε και στο πόστερ! Αλλά είναι μια ταινία του Ντάνι Μπόλιλ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δέκα λεπτά θα χρειάζεται να αναπροσαρμόζετε την ιδέα που έχετε για το τι είδους ταινία είναι».

Βλέποντας το τρέιλερ πάντως είναι σίγουρο ότι θα είναι μια εντυπωσιακά οπτική ταινία. Ο Ντάνι Μπόιλ έχει κινηματογραφήσει την κατάδυση μας στον κόσμο του υποσυνείδητου του ήρωα με τρόπο καλειδοσκοπικό και θαρραλέο, βοηθούμενος από τον διευθυντή φωτογραφίας του Αντονι Ντον Μάντλ που γύρισε τις συγκεκριμένες σκηνές τραβώντας πλάνα μέσα από ραγισμένα γυαλιά, μεταλλικά πλέγματα και άλλα αντικείμενα προκειμένου να διαστρεβλώσει την αντίληψη των θεατών.

Η Ροζάριο Ντόσον μιλώντας για τον ανορθόδοξο τρόπο που γυρίστηκε η ταινία λέει «ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τον Ντάνι να δουλεύει, αλλά παρακολουθώντας τον να γυρίζει πλάνα από αλλόκοτες γωνίες λήψεις ή τοποθετώντας μπροστά στο φακό διάφορα αντικέιμενα, αναρωτιόμουν “τι ακριβώς κάνει;”. Είμαι σίγουρη όμως πως μόλις δω την ταινία τελειωμένη θα είναι μαγικό και αναμφίβολα κάτι που θα εκπλήξει ακόμη κι εμένα».

Το φιλμ είναι γραμμένο από τον Τζον Χοτζ, υπεύθυνο για τα σενάρια μερικών από τις καλύτερες ταινίες του Μπόιλ όπως το «Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ Φίλων» και το «Trainspotting», με τον οποίο όμως ο Μπόιλ δεν είχε συνεργαστεί από την εποχή της «Παραλίας». Για κανένα άλλο λόγο σύμφωνα με τον Μπόιλ, εκτός του ότι «κάθε φορά έχω ένα ένστικτο για το ποιος θα ήταν ο ιδανικός σεναριογράφος. Κι αυτή τη φορά κάτι μου έλεγε ότι έπρεπε να είναι ο Τζον. Εχει μια δική του αιρετική άποψη για την αφήγηση που ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την ιστορία».

Το φιλμ θα βγει στις Βρετανικές αίθουσες στις 27 Μαρτίου, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την Ελληνική του προβολή.

Δείτε το τρέιλερ: