Industry

Η νέα ταινία του Τονί Γκατλίφ, το ελληνογαλλικό «Avril et Djam», χρηματοδοτείται από το Eurimages

στα 10

Δυο κορίτσια, μια διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στη Λέσβο, μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή για τη νέα ταινία του Τονί Γκατλίφ που χρηματοδοτείται από το Eurimages.

Flix Team
Η νέα ταινία του Τονί Γκατλίφ, το ελληνογαλλικό «Avril et Djam», χρηματοδοτείται από το Eurimages

Ο Τονί Γκατλίφ, ο Γάλλος σκηνοθέτης, αλγερινής καταγωγής, που βραβεύτηκε επανειλημμένα από το Φεστιβάλ Καννών κι αγαπήθηκε από το διεθνές, αλλά και ειδικά από το ελληνικό κοινό, γεμίζει τη φιλμογραφία του, αφιερωμένη στην ιστορία και τις παραδόσεις των τσιγγάνων, με τίτλους σαν τα «Latcho Drom» (1993), «Gadjo Dilo» (1997), «Εxiles» (2004), «Transylvania» (2006), «Korkoro» (2009) και, πιο πρόσφατα, τους «Αγανακτισμένους» (2012). Η καινούρια του ταινία, «Avril et Djam», είναι ελληνογαλλική συμπαραγωγή (από την ελληνική πλευρά η Blonde και η Φένια Κοσοβίτσα), εμπνέεται από την ελληνική ιστορία της δεκαετίας του '60 και τη ρεμπέτικη μουσική και μόλις εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το Eurimages.

Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - Οχι τόσο σέξι, αλλά ευτυχώς ούτε «τα νέα κρατικά βραβεία»!

τονί γκατλίφ 607

Στο «Avril et Djam», η Ντζαμ, μια νεαρή γυναίκα 25 χρόνων, περιπετειώδης, ατίθαση και απελευθερωμένη από κάθε είδους ηθική σύμβαση, κληρονομεί ένα καΐκι, που στη δεκαετία του ’60, στη διάρκεια της Χούντας, χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά Κομμουνιστών από τα ελληνικά νησιά. Ο θείος της, ο ρεμπέτης τραγουδιστής Κακούργος, θέλει να επιστρέψει το καΐκι στη θάλασσα, μετατρέποντάς το σε πλωτό καμπαρέ με το όνομα «Ελεγεία των Αθανάτων». Ο Κακούργος στέλνει την Ντζαμ στην Κωνσταντινούπολη, για να φέρει ένα δυσεύρετο ανταλλακτικό. Εκεί, η Ντζαμ θα γνωρίσει την Αβρίλ, μια νεαρή χορεύτρια της κοιλιάς, εντυπωσιακά όμορφη. Η Ντζαμ, γοητευμένη από την Αβρίλ, της προτείνει να δουλέψει στην «Ελεγεία των Αθανάτων», και την παίρνει μαζί της. Οι δυο τους ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής. Με το που φτάνουν στη Λέσβο, η δυο κοπέλες ανακαλύπτουν πως μερικοί από τους κατοίκους του νησιού δεν εγκρίνουν το σχέδιο τους, στοιχειωμένοι ακόμα από την ιστορία του καϊκιού. Δεμένη μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την θαλάσσια διαδρομή των προσφύγων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η «Ελεγεία των Αθανάτων» θα βγει και πάλι στο πέλαγος, αλλά με διαφορετική αποστολή αυτή την φορά.

Δείτε ακόμη: Δάφνη Πατακιά - Η πρωταγωνίστρια του Κωνσταντίνου Γιάνναρη στην κάμερα του Flix

avril et djam poster 607

Πρωταγωνίστριες της ταινίας είναι η Δάφνη Πατακιά και η Αλεξάνδρα Κλαδάκη. Συμπαραγωγός από την ελληνική πλευρά είναι η Φένια Κοσοβίτσα της Blonde Audiovisual Productions, ενώ από τη Γαλλία είναι οι Princes Production και Pyramide Productions και από την Τουρκία η Guverte Film. Τα γυρίσματα προβλέπεται να αρχίσουν τοn Νοέμβριο του 2016 με μεικτό ελληνογαλλικό συνεργείο και θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες. Στην Eλλάδα η ταινία θα γυριστεί στη Μυτιλήνη, Καστανιές, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Κομοτηνή, ενώ κάποια γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχέδιο συμπαραγωγής είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση από το Ε.Κ.Κ., την ΕΡΤ και το ελληνογαλλικό χρηματοδοτικό ταμείο του Ε.Κ.Κ. και του CNC της Γαλλίας κατά την προσεχή σύνοδο του Νοεμβρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στα 2.460.000€ και το σχέδιο της ταινίας κατά τη διάρκεια της 144ης συνόδου του Eurimages, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Αλέξης Γρίβας.

Δείτε ακόμη: Ολες οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης