Buzz

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης παρουσιάζει...

στα 10

Το κινηματογραφικό τμήμα του MoMA μας εύχεται καλό μήνα και υπόσχεται ότι θα είναι συναρπαστικός και με ποικιλία: αφιερώματα στον Σπένσερ Τρέισι, στο ασιατικό σινεμά των 20 τελευταίων χρόνων, αλλά και στα σύγχρονα φεστιβαλικά διαμαντάκια που δεν έχουν βρει ακόμα διανομή. Πόσο έχει το αεροπορικό για Νέα Υόρκη;

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης παρουσιάζει...

Το πρώτο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου (5, 6/11), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει προγραμματίσει αφιέρωμα στις πρώτες ταινίες του Σπένσερ Τρέισι, όσες δηλαδή γύρισε από το 1931 - 1934 («Quick Millions», «Face in the Sky», «Man’s Castle», «Bottoms Up», και «Now I’ll Tell»). Οι προβολές στην ουσία συνοδεύουν την παρουσίαση της βιογραφίας του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού «Spencer Tracy: A Life» από τον Τζέιμς Κέρτις. Ο Κέρτις είναι διακεκριμένος ιστορικός του κινηματογράφου και έχει υπογράψει κι άλλες βιογραφίες στο παρελθόν, όπως αυτές για τον σκηνοθέτη Τζέιμς Γουέιλ («Φράνκενσταϊν», «Ο Αόρατος Ανθρωπος») και τον παρεξηγημένο «μισάνθρωπο» κωμικό Γ. Κ. Φιλντς. Οι ταινίες έχουν επιλεχθεί από τον ίδιο τον Κέρτις, ο οποίος θα τις παρουσιάσει στο κοινό του MoMA, ενώ κόπιες της 1000 σελίδων βιογραφίας του Τρέισι θα περιμένουν τους θεατές στο βιβλιοπωλείο του μουσείου.

Από τις 10 έως τις 21 Νοεμβρίου τώρα, το κεντρικό αφιέρωμα του μουσείου επικεντρώνεται στην εταιρεία Fortissimo και την εδώ και 20 χρόνια συμμετοχή της στη διάδοση και ισχυροποίηση του ασιατικού σινεμά με τη διανομή ασιατικών ταινιών όπως τα: «Ανοιξη στην Μικρή Πόλη» του Τιαν Ζουανγκζουάνγκ, «Ευτυχισμένοι Μαζί» του Γουόν Καρ Γουάι, «Τα Δάκρυα του Μαύρου Τίγρη» του Ουαϊσίτ Σασανατιένγκ, αλλά και την επίσημη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κίνας στα Οσκαρ του 2012 «Warriors of the Rainbow: Seediq Bale», που είδαμε στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας.

Τέλος, το MoMA παρουσιάζει τον ετήσιο πλέον θεσμό του «Best Film Not Playing At A Theater Near You» (Η Καλύτερη Ταινία που Δεν Παίζεται σε μία Γειτονική σας Αίθουσα), ένα τμήμα που συστήνει πεισματικά ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα διανομή. Είναι η 6η συνεχή χρονιά που το κινηματογραφικό τμήμα του Μουσείου της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το περιοδικό Filmmaker επιμένουν να υπενθυμίζουν στους διανομείς ταινίες στις οποίες δεν επένδυσαν, ενώ οι κριτικοί τις θεωρούν μικρά αριστουργήματα. Οι 5 ταινίες που φέτος επέλεξαν οι συντάκτες του Filmmaker και ο curator του MoMA Τζόσουα Σίγκελ είναι οι εξής: «Εξωγήινη Λεσβία Μόνη Ψάχνει» που είδαμε και στις Νύχτες Πρεμιέρας, «Green» (αγαπημένο του Φεστιβάλ SXSW σ.σ. South By Southwest), το βραβείο ντοκιμαντέρ του Σάντανς «The Redemption of General Butt Naked», το «Scenes of a Crime» (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Full Frame) και το πολύκροτο και διάσημο στα διεθνή φεστιβάλ «Without» που περιμένουμε να δούμε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το τμήμα αυτό συνοδεύεται και από βραβείο το οποίο θα δοθεί στις 28 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων Γκόθαμ, που εστιάζουν στο ανεξάρτητο σινεμά.