Industry

To Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε μαθαίνει σινεμά

στα 10

Για δεύτερη χρονιά, οι φετινοί βραβευμένοι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου παραδίδουν μαθήματα κινηματογράφου στο Film Factory που θα διεξαχθεί στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Flix Team
To Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε μαθαίνει σινεμά

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου Film Factory, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει και φέτος μια σειρά από εργαστήρια, workshops, masterclasses και προβολές, με επιμέλεια όσων διακρίθηκαν στα φετινά της βραβεία.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2013.

Ετσι, στις 7,8 και 9 Δεκεμβρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ο διευθυντής φωτογραφίας Ηλίας Αδάμης (βραβείο για την «Κόρη»), ο Θάνος Αναστόπουλος (βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου για την «Κόρη»), ο Σταύρος Γασπαράτος (βραβείο μουσικής για το «Αιμα»), η Στέλλα Θεοδωράκη (βραβείο ντοκιμαντέρ για τα «Ημερολόγια Αμνησίας»), η Κόρα Καρβούνη (βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για το «J.A.C.E.»), ο Γιώργος Καρναβάς (βραβείο καλύτερης ταινίας για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»), ο Αρης Λουζιώτης και ο Αλέξανδρος ΣΙδηρόπουλος (βραβείο Ηχου για το «Αν...»), η Αμαλία Μουτούση (βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για τη «Χαρά»), ο Γιάννης Παμούκης (βραβείο μακιγιάζ για το «J.A.C.E.), ο Λάμπης Χαραλαμπίδης (βραβείο μοντάς για το «J.A.C.E.) και η Δέσποινα Χειμώνα (βραβείο ενδυματολογίας για το «J.A.C.E.») αναλαμβάνουν να μιλήσουν ο καθένας για την τέχνη του σε μια σειρά σεμιναρίων και workshops.

Μαζί τους φέτος σε ένα ξεχωριστό masterclass, ο Γιώργος Πανουσόπουλος ο οποίος θα μιλήσει με αφορμή την προετοιμασία της καινούριας του ταινίας «Στη Χώρα που Κανείς δεν Ηξερε να Κλαίει», αλλά και με αφορμή την προβολή ταινιών που ο ίδιος θα επιλέξει.

2

Δείτε παρακάτω - αλλά και στο gallery - αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Film Factory:


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΣABBATO 7/12

11.00 Φωτίζοντας τους ρόλους· χαρακτήρες σε ένα κινηματογραφικό έργο / ΗΛΙΑΣ ΑΔΑΜΗΣ // ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Συνηθίζουμε να λέμε “μια εικόνα χίλιες λέξεις” και η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της δουλειάς όλων των συντελεστών μιας ταινίας. Κυρίως μάλιστα όταν αναφερόμαστε σε πολύ γενικά πλάνα με εντυπωσιακά ντεκόρ και δράση. Σε αυτό το σεμινάριο θα εστιάσουμε σε πλάνα που έχουν σαν στόχο να υποστηρίξουν τους βασικούς χαρακτήρες. Πλάνα που πολλές φορές λειτουργούν τόσο καλά που μοιάζουν απλοϊκά και αυτονόητα.

12.30 Διάλειμμα

13.00 Η επιλογή του μαύρου χρώματος για την διαμόρφωση του χαρακτήρα / ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ // ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Μέλαν, το χρώμα της αιθάλης, της καπνιάς, εξ ου και μέλαθρον = καπνισμένο κτίριο, σπίτι καπνισμένο από την εστία του, ναός καπνισμένος απο τα θυμιατίσματα, στην ιδανική του όψη κατάμαυρο, ολόμαυρο.

14.30 Διάλειμμα

15.30 Φως, σκοτάδι, σκιά στην υποκριτική και στην ζωγραφική τέχνη / ΑΜΑΛΙΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ // ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Ένα εργαστήριο για το φως και το σκοτάδι σε έναν θεατρικό μονόλογο.

18.00 Masterclass / ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει».

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/12

11.00 Το πριν και το μετά μιας παραγωγής / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ // ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Επιλογή project/ Development/ Financing - Marketing Distribution Strategy. Πώς το μετά μιας παραγωγής είναι αλληλένδετο με το πριν.

12.30 Διάλειμμα

13.00 Μουσική για την εικόνα. Ηλεκτρονικός και ακουστικός ήχος / ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ // ΜΟΥΣΙΚΗ

  • Μέρος Α ́: Μουσική για την εικόνα. Η πρόκληση του να συνθέτει κανείς για την εικόνα, οι ιδιαιτερό- τητες, οι περιορισμοί και οι ελευθερίες.
  • Μέρος Β ́: Ηλεκτρονικός και ακουστικός ήχος. Παραδείγματα και τεχνικές συνεύρεσης ηλεκτρονι- κού και ακουστικού ήχου σε ένα soundtrack.

14.30 Διάλειμμα

15.30 Σενάριο - σκηνοθεσία: αμφίδρομες διαδρομές / ΘΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ // ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Ο Θάνος Αναστόπουλος θα κάνει μια ανοιχτή παρουσίαση της δουλειάς του.

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/12

15.30 Υποκριτική στο σινεμά / ΚΟΡΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ // ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Θα γίνει μια ανοιχτή συνομιλία με το κοινό πάνω στην υποκριτική διαδικασία, στον κινηματογράφο και τις διαφορές αυτής από το θέατρο, με αφορμή την προβολή αποσπασμάτων των ταινιών «Tungsten» του Γ. Γεωργόπουλου, «J.A.C.E.» του Μ. Καραμαγγιώλη και «September» της Π. Παναγιωτοπούλου.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / Αιθουσα Διδασκαλίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/12

11.00 Track Laying και Sound Design / Α. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ - Α. ΛΟΥΖΙΩΤΗΣ // ΗΧΟΣ

Τrack laying και sound design μιας σκηνής - Μία προσέγγιση βήμα βήμα.

15.30 Σενάριο - σκηνοθεσία: αμφίδρομες διαδρομές / ΘΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ // ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

O Θάνος Αναστόπουλος θα κάνει ένα κλειστό εργαστήριο όπου μαζί με τον διευθυντή φωτογρα-φίας Ηλία Αδάμη θα εμβαθύνουν στον τρόπο που δουλεύουν και συνεργάζονται.(Για το εργαστήριο απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό προς helfiac@gmail.com και επιπλέον προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν δει τις ταινίες του σκηνοθέτη. Στους επιλεχθέντες θα αποσταλεί σχετικό link)

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/12

11.00 Μοντάζ στην πράξη· οι δυνατότητες του σύγχρονου μοντάζ / ΛΑΜΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ // ΜΟΝΤΑΖ

Η ψηφιακή εποχή έχει πλεον διευκολύνει & επιτρέψει την χρήση νέων τεχνικών στο μοντάζ. Θα αναλυθεί ο τρόπος χρήσης τους, καθως και η σημασία τους, απο την ροή της αφήγησης έως και το αντίκτυπό τους στην κινηματογράφηση.(Για το εργαστήριο απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό, στο helfiac@gmail.com)

15.30 «Κοιτάζοντας» τον εαυτό μας - «βλέποντας» τους άλλους / ΣΤΕΛΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ // ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ανάπτυξη και συζήτηση πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης του κινηματογραφικού μέσου σε μια "ταινία - ημερολόγιο", όπως τα «Ημερολόγια Αμνησίας», με αναφορές επίσης στις ταινίες - ημερο- λόγια του Τζόνας Μέκας. Σύγκριση με τον τρόπο δουλειάς σε "ταινίες - βιογραφία", με αναφορά σ' ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή του Ντεριντά.(Για το εργαστήριο απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό, στο helfiac@gmail.com)

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/12

13.00 Ψυχολογικό & δραματουργικό ρακόρ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΜΟΥΚΗΣ // ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Η ανάλυση του χαρακτήρα ενός ήρωα σε μια ταινία και τα ψυχολογικά και δραματουργικά ρακόρ (που καθορίζονται από τους κινηματογραφικούς χρόνους, οι οποίοι είναι εντελώς διαφορετικοί απο τους πραγματικούς) είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τον μακιγιέρ. Σε αυτό το σεμινάριο θα δούμε, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, πώς αυτά τα στοιχεία καθοδηγούν τον μακιγιέρ ώστε να αποφασίσει το είδος του μακιγιάζ που θα χρησιμοποιήσει.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ / Αίθουσα Σινεμά

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/12 στις 20.30 ΚΥΡΙΑΚΗ 8/12 στις 19.30 ΔΕΥΤΕΡΑ 9/12 στις 18.00


Περισσότερες πληροφορίες για το Film Factory στο επίσημο site της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη: