Φεστιβάλ / Βραβεία

To ελληνικό σινεμά πάει Αυστρία

στα 10

Mε τέσσερις ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμά του ξεκινάει στις 23 Απριλίου το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Crossing Europe στο Λιντς της Αυστρίας, επιβεβαιώνοντας πως τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό συνεχίζονται κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.

To ελληνικό σινεμά πάει Αυστρία

Στη 10η χρονιά του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Crossing Europe συνεχίζει να παρουσιάζει σύγχρονο, πολιτικοκοινωνικό σινεμά απ' όλη την Ευρώπη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δικαιώσει την ποικιλία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, σαν ένα από τους πιο διαφανείς καθρέφτες της πολυποικιλότητας της ίδιας της Ευρώπης.

Φέτος, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 23 έως και τις 28 Απριλίου και στο πρόγραμμά του βρίσκουμε τέσσερις ελληνικές ταινίες, δύο από αυτές στο επίσημο διαγωνιστικό του τμήμα, ένα ντοκιμαντέρ στο τμήμα Working Worlds και μια ταινία ήδη κλασική στο τμήμα Play it Again.

2

Συνεχίζοντας την έντονη παρουσία του στα διεθνή φεστιβάλ, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου είναι η πρώτη ταινία που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, επικυρώνοντας τον τίτλο της ως η πιο πολυβραβευμένη ελληνική ταινία της χρονιάς, λίγο πριν βγει και στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Μαϊου. Οπως περιγράφει και ο επίσημος κατάλογος του Φεστιβάλ: «Ο Εκτορας Λυγίζος κάνει τους θεατές μάρτυρες τριών ημερών στη ζωή του πρωταγωνιστή του - από την αποξένωση στην πείνα και από την ψύχωση σε μια κοσμική ιστορία για την ανεργία - καταγράφοντας ταυτόχρονα μια ανεπιτήδευτη εικόνα μιας χώρας σε αλλαγή.»

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου.

2

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετέχει και το «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, που παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες και καταγράφει τη ζωή μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να βρει τη δική της φωνή στην Αθήνα του σήμερα, μέσα από τις συναντήσεις της με τους γονείς της, τον πολιτικό κρατούμενο σύντροφό της και τις παρέες των ακτιβιστών φίλων της στα Εξάρχεια.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

2

Στο τμήμα «Working Worlds» του Φεστιβάλ του Λιντς θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)» του Γεράσιμου Ρήγα, μια αποκαλυπτική ματιά στην καθημερινότητα της αστυνομικής διοίκησης Αθηνών μέσα από τα τηλεφωνήματα απλών πολιτών που ξετυλίγουν μια πόλη σε απόλυτη κατάσταση ανάγκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για το «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)» του Γεράσιμου Ρήγα.

Τέλος, στο τμήμα «Play it Again» με ευρωπαϊκές ταινίες που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια, θα προβληθεί ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, η ταινία που συνεχίζει να συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα γενιά των Ελλήνων δημιουργών, έχοντας διανύσει μια ιλιγγιώδη απόσταση που ξεκίνησε με τη βράβευσή της στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών και κατέληξε μέχρι την υποψηφιότητά της για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το Φεστιβάλ Crossing Europe θα διεξαχθεί από τις 23 έως και τις 28 Απριλίου στο Λιντς της Αυστρίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.