Industry

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει Γενικό Διευθυντή

στα 10

Εχοντας ανακοινώσει για δεύτερη φορά «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για την πολυσυζητημένη θέση του Γενικού Διευθυντή, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα πως η επίσημη πρόταση του προς το ΥΠΠΟΤ είναι το όνομα του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη.

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει Γενικό Διευθυντή
Ο Γρηγόρης Καραντινάκης είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του νέου οργάνου που ορίζει ο κινηματογραφικός νόμος 3905/2010 είχε λήξει στις 26 Απριλίου, χωρίς αποτέλεσμα.

Με ανακοίνωση του στις 12 Μαΐου, το ΕΚΚ επανέλαβε την «πρόσκληση ενδιαφέροντος» με το σκεπτικό πως «ο αριθμός των συμμετεχόντων υπήρξε μικρός και θα επιθυμούσε η επιλογή του Γενικού Διευθυντή να προκύψει από έναν ευρύτερο κύκλο προσώπων».

Με τη λήξη της διορίας για την υποβολή συμμετοχών στις 10 Ιουνίου, το ΕΚΚ ανακοίνωσε σήμερα, στις 22 Ιουνίου 2011, το εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μετά τη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου 2011, όπου εξέτασε τις υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ε.Κ.Κ., κατέληξε ομόφωνα στην πρότασή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τη θέση αυτή να την καταλάβει ο σκηνοθέτης κ. Καραντινάκης Γρηγόριος. Ο διορισμός θα γίνει από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κο. Παύλο Γερουλάνο.
Είναι η πρώτη φορά που το Ε.Κ.Κ. αποκτά Γενικό Διευθυντή, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου υπ’ αριθμ. 3905/2010 η θητεία του θα διαρκέσει τρία χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί.»

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης, γνωστός σκηνοθέτης («Η Χορωδία του Χαρίτωνα») και ενεργό μέλος της κίνησης των «Κινηματογραφιστών της Ομίχλης» φαίνεται πως, σύμφωνα με τη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια για τη θέση - κλειδί του Γενικού Διευθυντή, ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επανεκκίνησης, ουσιαστικά, του μέχρι σήμερα «αδρανούς» Κέντρου Κινηματογράφου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.

Η επιλογή του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ έρχεται σε μια στιγμή, όπου το τοπίο για τον ελληνικό κινηματογράφο μοιάζει πιο «ομιχλώδες» από ποτέ, αφού τα ανοιχτά μέτωπα για το ΕΚΚ είναι πολλά.

Από τη μία οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του προς ταινίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ολοκληρώνονται ή έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά δεν έχουν λάβει το ποσό της χρηματοδότησης που τους αναλογεί και από την άλλη η μεγάλη «ουρά» των σεναρίων που περιμένουν να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Κέντρου για ξεκινήσουν την προπαραγωγή τους, κάνουν το έργο του Γενικού Διευθυντή να μοιάζει τουλάχιστον «τιτάνιο».

Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε, για την ώρα, στον Γρηγόρη Καραντινάκη είναι καλό κουράγιο και να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.