Από τις 7 μέχρι και τις 17 Μαρτίου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναζητά για ακόμη μια χρονιά την ουσία των πραγμάτων, στρέφοντας το βλέμμα, το ενδιαφέρον και τη συζήτηση στα πραγματικά σημαντικά πράγματα μιας παγκόσμιας καθημερινότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται με ταλέντο, παρατήρηση, διάθεση για εξερεύνηση της αλήθειας, πειραματισμό και κινηματογραφικό νεωτερισμό στην τεκμηρίωση.
Ταινίες από όλον τον κόσμο, queer εμπειρίες που σημάδεψαν τον αγώνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεγάλοι καλλιτέχνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους, ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από τα κομμάτια μιας συλλογικής εμπειρίας, η χώρα Ελλάδα σε παραλληλη τροχιά με την ιδέα Ελλάδα - όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα βρίσκονται στο κέντρο μιας διοργάνωσης που φέτος, πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά, λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 7 έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.
Αναζητήστε ακόμη:
- προπώληση εισιτηρίων για τις φυσικές προβολές εδώ
- προπώληση για τις online προβολές εδώ
- τον κατάλογο Α-Ζ που περιλαμβάνει τις συνόψεις όλων των ταινιών, καθώς και πληροφορίες για όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις.
- το πρόγραμμα σε pdf.
- το πρόγραμμα των φυσικών προβολών.
- το πρόγραμμα των online προβολων.
Παρακάτω, ακολουθεί ένας οδηγός επιβίωσης για τα τμήματα, τα αφιερώματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πυροβόλησαν τον Πιανίστα
ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, με την ταινία «Πυροβόλησαν τον Πιανίστα» του Φερνάντο Τρουέμπα. Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης (για το «Belle Epoque» του 1992 στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας) θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στην έναρξη του Φεστιβάλ και να παραστεί σε ένα μικρό αφιέρωμα στα μουσικά του ντοκιμαντέρ.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, με την προβολή της ταινίας «Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα» του Αρη Δόριζα, ένα ντοκιμαντέρ για το έργο του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη. To ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι στην τεράστια πορεία του σπουδαίου συνθέτη, από το παιδικό σπίτι στο Κιάτο, ως τις μεγάλες συνεργασίες στο Παρίσι και την επιτυχία στην Ελλάδα, με σπάνια ντοκουμέντα και συνεντεύξεις.
Primal Matter
SPOTLIGHT ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Spotlight στον Δημήτρη Παπαιωάννου και τις πολλές πλευρές του καλλιτεχνικού του έργου διοργανώνει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στο 26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7 - 17 Μαρτίου) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Η Καρδιά του Ταύρου» (working title) σε παραγωγή Onassis Culture, σε ειδική προβολή ως work in progress. Στο ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτις ακολουθεί την περιοδεία της παράστασης Εγκάρσιος Προσανατολισμός στις ευρωπαϊκές σκηνές, ένα έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που έκανε ελληνική πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2021 και ταξίδεψε σε 3 ηπείρους, 20 χώρες, 31 πόλεις και το είδαν περισσότεροι από 80.000 θεατές.
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παραχωρεί για την αφίσα της φετινής διοργάνωσης, ένα ασπρόμαυρο σχέδιο ενός φιλιού.
Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί η βίντεο - εγκατάσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τίτλο Inside και η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.
Επιπλέον, το Φεστιβάλ εξερευνά το κινηματογραφικό έργο του σπουδαίου δημιουργού, προβάλλοντας τις μικρού μήκους ταινίες του, «Nowhere» και «Primal Matter», όπου ξαναχορογραφεί το θεατρικό του έργο μέσα από τις ιδιότητες του κινηματογραφιστή και του μοντέρ, επαναδιατυπώνοντάς το με κινηματογραφικούς όρους.
Το περιοδικό Πρώτο Πλάνο, που θα κυκλοφορήσει στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδας Εύας Στεφανή.
Μπέττυ
ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ CITIZEN QUEER
Συνολικά 33 ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού και σφράγισαν το παγκόσμιο queer σινεμά πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο Citizen Queer. Ανάμεσά τους το «The Homosexual Century» (Race D’Ep, 1979) των Λιονέλ Σουκάζ και Γκι Οκενγκέμ, η «Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα, το «The Celluloid Closet» (1996) των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν, το «Gendernauts» (1999) της Μόνικα Τρόιτ, ντοκιμαντέρ των Maria Cyber, Κωνσταντίνου Γιάνναρη και άλλων. Τα ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσουν καλλιτέχνες, ακτιβιστές και σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες. Επιπλέον, στον Ακατάλογο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν κείμενα που εξερευνούν τις θεματικές, συνιστώσες και καταβολές του queer ντοκιμαντέρ.
Αυτές είναι οι ταινίες του αφιερώματος:
- Η Βασίλισσα (The Queen), Frank Simon | ΗΠΑ, 1968, 66’
- Μπέττυ, Δημήτρης Σταύρακας | Ελλάδα, 1979, 34’
- Ο Αιώνας της Ομοφυλοφιλίας (The Homosexual Century), Lionel Soukaz & Guy Hocquenghem | Γαλλία, 1979, 83’
- Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, D.A. Pennebaker | Ηνωμένο Βασίλειο, 1979, 103’
- Αναζητώντας τον Λάνγκστον (Looking for Langston), Isaac Julien | Ηνωμένο Βασίλειο, 1989, 46’
- Η Εκδίκηση της Ντίσκο (Disco's Revenge), Κωνσταντίνος Γιάνναρης | Ηνωμένο Βασίλειο, 1989, 24’
- Ζήτημα Ζωής και Θανάτου (A Matter of Life And Death), Κωνσταντίνος Γιάνναρης | Ηνωμένο Βασίλειο, 1991, 13’
- Eλληνες (Ελληνικός Ερωτας και Σαπφικές Συνομιλίες) (Greeks - Greek Love & Saphhic Sophistication), Κωνσταντίνος Γιάνναρης | Ηνωμένο Βασίλειο, 1991, 14’
- Νιτρικά Φιλιά (Nitrate Kisses), Barbara Hammer | ΗΠΑ, 1992, 65’
- Κάτω από το χαλί του Χόλιγουντ (The Celluloid Closet), Rob Epstein & Jeffrey Friedman | ΗΠΑ, 1995, 102’
- Σεξουαλική Ταυτότητα (Gendernauts), Monika Treut | Γερμανία - ΗΠΑ, 1999, 88’
- Ο Συναγερμός του Χταποδιού (Octopusalarm), Elisabeth Scharang | Αυστρία, 2006, 107’
- Να 'σαι Σαν τους Αλλους (Be Like Others), Tanaz Eshaghian | Καναδάς - Ιράν - Ηνωμένο Βασίλειο - ΗΠΑ, 2008, 73’
- 10 Χρόνια Athens Pride, Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) | Ελλάδα, 2014, 6’
- Καλιαρντά, Πάολα Ρεβενιώτη | Ελλάδα, 2015, 58’
- Queercore: How to Punk a Revolution, Yony Leyser | ΗΠΑ - Γερμανία, 2017, 80’
- Λεσβίες, Κάμερα, Πάμε (Dykes, Camera, Action!), Caroline Berler | ΗΠΑ, 2018, 61’
- Ο Ασθενής Μηδέν (Killing Patient Zero), Laurie Lynd | Καναδάς, 2019, 98’
- Λέμεμπελ (Lemebel), Joanna Reposi Garibaldi | Χιλή - Κολομβία, 2019, 96’
- Queer Japan, Graham Kolbeins | ΗΠΑ - Ιαπωνία, 2020, 99’
- Dildo Riot, Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) και Νίκος Χαντζής | Ελλάδα, 2021, 9’
- Φυγή (Flee), Jonas Poher Rasmussen | Δανία - Γαλλία - Σουηδία - Νορβηγία, 2021, 93’
- Rebel Dykes , Siân A. Williams & Harri Shanahan | Ηνωμένο Βασίλειο, 2021, 95’
- Νέλι και Ναντίν (Nelly & Nadine), Magnus Gertten | Σουηδία - Βέλγιο - Νορβηγία, 2022, 93’
- Σε Αυτή την Εξαίσια Θάλασσα (On this Wondrous Sea), Καλλιόπη Λεγάκη | Ελλάδα, 2022, 17’
- Σιωπηλή Αγάπη (Silent Love), Marek Kozakiewicz | Γερμανία - Πολωνία, 2022, 72’
- ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας Επανάστασης (*Να Κοιμάμαι στο Στήθος του...), Ιωσήφ Βαρδάκης | Ελλάδα, 2023, 71'
- Ο Κώδικας του Φόβου (Code of Fear), Apolain Sieww | Γερμανία - Καμερούν, 2023, 84’
- Ντόροθι Αρζνερ: Πρωτοπόρος, Queer, Φεμινίστρια (Dorothy Arzner: Pioneer, Queer, Feminist), Clara Kuperberg & Jlia Kuperberg | Γαλλία, 2023, 53’
- Των Κοριτσιών (of girls), Wendelien van Oldenborgh | Ολλανδία - Ιαπωνία, 2023, 43’
- Ορλάντο, H Πολιτική μου Αυτοβιογραφία (Orlando, My Political Biography), Paul. B. Preciado | Γαλλία, 2023, 99’
- Τι Δεν Είμαι (Who I Am Not), Tünde Skovran | Ρουμανία - Καναδάς, 2023, 103’
- Θερμή Ταινία (Warm Film), Dragan Jovicević | Σερβία, 2024, 92’
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το αφιέρωμα Citizen Queer.
Φερνάντο Τρουέμπα
SPOTLIGHT ΣΤΟΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΡΟΥΕΜΠΑ
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα απονείμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον κορυφαίο δημιουργό Φερνάντο Τρουέμπα, προβάλλοντας παράλληλα τρεις ταινίες του, που περιστρέφονται γύρω από τον κοινό άξονα της βαθιάς αγάπης και γνώσης του για τη μουσική. Η πρώτη είναι αυτή που θα ανοίξει το Φεστιβάλ («Πυροβόλησαν τον Πιανίστα» του 2023, η τελευταία συνεργασία του Φερνάντο Τρουέμπα με τον ισπανό εικαστικό καλλιτέχνη Χαβιέρ Μαρισκάλ, αναδεικνύει τη μουσική της μπόσα νόβα μέσα από ένα νεονουάρ animated docudrama) και οι άλλες δύο είναι το «Calle 54» του 2000, στο οποίο ο Φερνάντο Τρουέμπα αποτυπώνει τη λατρεία του για τη λάτιν τζαζ, σε ένα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις των μεγαλύτερων ονομάτων του χώρου και το «Τσίκο & Ρίτα», η πρώτη ισπανική ταινία που βρέθηκε υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης, απώλειας και ελπίδας, εμπνευσμένη από έναν από τους σπουδαιότερους κουβανούς μουσικούς, τον θρυλικό Μπέμπο Βαλντές.
Παναγιώτης Ευαγγελίδης
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ
Το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο θαρραλέο και πρωτοποριακό σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο, συνδυάζοντας το προσωπικό στοιχείο με την κοινωνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. Στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για την προσφορά του στο σινεμά.
Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν επτά ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.
Οι επίκαιροι «Γάμοι της Τήλου» θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing].
Θα προβληθούν ακόμη τα «Τσιπ και Οβι» του 2006, το «Η Ζωή και ο Θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ» του 2012, το «Λάμπουν στο Σκοτάδι» του 2012, το «Ιρβινγκ Παρκ» του 2019 και τα δύο καινούρια του ντοκιμαντέρ, το «Πορτρέτο του Συλλέκτη σε Ωριμη Ηλικία» του 2023 που μάς συστήνει τον συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη και το «Σύλβια Ρόμπιν» για τον καταθλιπτικό Διγενή που δοκιμάζει όλα όσα γνωρίζουμε για τη φυλομετάβαση και τo gender bending.
Διαβάστε αναλυτικά για το αφιέρωμα στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη.
Πραγματεία για το Δηλητήριο και την Αιωνιότητα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΝΙΦΕΣΤΑ
Ξαναδιαβάζουμε την ιστορία του ντοκιμαντέρ μέσα από την ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ για τα κινηματογραφικά μανιφέστα, η οποία περιλαμβάνει 24 διακηρύξεις με διαχρονική αξία, που αποτυπώνουν την ιστορία και εξέλιξη του είδους του ντοκιμαντέρ και του σινεμά γενικότερα. Η ειδική έκδοση του Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μίνι αφιέρωμα με πέντε ταινίες που συνδέονται με ισάριθμα μανιφέστα. Αυτές είναι «Ο Ανθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» του Τζίγκα Βερτόφ, η «Πραγματεία για το Δηλητήριο και την Αιωνιότητα» του Ισιντόρ Ισού, η «Κριτική του Διαχωρισμού» του Γκι Ντεμπόρ, το «Σινεμά Βεριτέ» του Πίτερ Γουιντόνικ και τα «Πέντε Εμπόδια» των Γιόργκεν Λεθ και Λαρς φον Τρίερ.
Αδέσποτα Κορμιά
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές (τα «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, το «Αζήτητοι» της Μαριάννας Οικονόμου και το «Unclickable» του Μπάμπη Μακρίδη), συμμετέχουν στο περίοπτο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.
- Αγνωστο Τοπίο (A New Kind of Wilderness), Silje Evensmo Jacobsen | Νορβηγία, 2024, 84’ | Στα σκιερά δάση της Νορβηγίας, ο ξαφνικός θάνατος της Μαρίας θα ανατρέψει την οικογενειακή γαλήνη και θα φέρει την οικογένειά της αντιμέτωπη με καινούριες προκλήσεις.
- Αδέσποτα Κορμιά, Ελίνα Ψύκου | Ελλάδα, Ελβετία, Ιταλία, Βουλγαρία, 2024, 110’ | Τέσσερις γυναίκες, οι οποίες αναζητούν σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.
- Αζήτητοι, Μαριάννα Οικονόμου | Ελλάδα, 2024, 75’ | Η σκοτεινή ιστορία εκατοντάδων φυματικών που πέθαναν χωρίς να τους αναζητήσει κανείς έρχεται στο φως ύστερα από 80 χρόνια, μέσα από τα υπάρχοντά τους και την αναζήτηση των συγγενών τους.
- Δάσος (Forest) , Lidia Duda, Poland-Czech Republic, 2024, 84’ | Η καθημερινότητα μιας οικογένειας που ζει στην καρδιά του παλαιότερου δάσους της Ευρώπης, στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας αλλάζει ριζικά όταν πρόσφυγες, διωγμένοι από τις χώρες τους, βρίσκουν καταφύγιο μια ανάσα από το σπίτι τους.
- Δυο Αγνωστοι Προσπαθούν να μην Αλληλοφαγωθούν (Two Strangers Trying not to Kill Each Other), Jacob Perlmutter & Manon Ouimet | Ηνωμένο Βασίλειο - Δανία, 2024, 100’ | Η διαμάχη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού καλλιτεχνών, της Μάγκι και του Τζόελ, έπειτα από ένα ατύχημα της Μάγκι που διαταράσσει τις ισορροπίες στη σχέση τους.
- Ετσι Ξεκίνησαν Ολα (And so it Begins), Ramona S. Ντιάζ | ΗΠΑ - Φιλιππίνες, 2024, 99’ | Οι απόπειρες ενός λαϊκού κινήματος να υπερασπιστεί τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στη διάρκεια μιας μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης στις Φιλιππίνες.
- Νυχτερινά (Nocturnes), Anirban Dutta & Anupama Srinivasan | Ινδία - ΗΠΑ, 2024, 83’ | Η οικολόγος Μάνσι σε μια αποστολή σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του πλανήτη, στα δάση των Ιμαλαΐων. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την προσπάθειά της να βρει και να μελετήσει σκόρους, ενώ διερωτάται για την εύθραυστη σχέση μας με τη φύση.
- Ο Κλεμμένος Πλανήτης Μου (My Stolen Planet), Farahnaz Sharifi | Γερμανία - Ιράν, 2024, 82’ | Οι κεντημένες σε εύθραυστο φιλμ αναμνήσεις της Φαράχ: μιας γυναίκας που συλλέγει θραύσματα από super8 φιλμάκια και αποτυπώνει την ομορφιά της καθημερινότητας στο Ιράν στη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης.
- Ο Χορός του Πολ Ποτ (Pol Pot Dancing), Enrique Sánchez Lancsch | Γερμανία-Νορβηγία, 2024, 101’ | Μια κορυφαία χορεύτρια στη βασιλική αυλή της Καμπότζης, η οποία μεγαλώνει με αγάπη τον μικρό αδελφό του συζύγου της ως δικό της γιο. Χρόνια αργότερα ανακαλύπτει ότι ο θετός γιος της δεν είναι άλλος από τον αιμοσταγή δικτάτορα Πολ Ποτ.
- Το Μέρος που Κοιμόμασταν (Where we Used to Sleep), Matthäus Wôrle | Γερμανία, 2024, 82’ | Σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό στα όρη Απουσένι, οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω του κοντινού ορυχείου χαλκού.
- Johatsu-Αυτοί που Εγιναν Καπνός (Johatsu-Into Thin Air), Andreas Hartmann & Arata Mori | Γερμανία - Ιαπωνία, 2024, 85' | Οι μυστηριώδεις «νυχτερινοί μεταφορείς» στην Ιαπωνία, οι οποίοι βοηθούν ανθρώπους να εξαφανιστούν εν μια νυκτί από προσώπου γης.
- Uncklickable, Μπάμπης Μακρίδης | Ελλάδα - Κύπρος, 2024, 74’ | Ο κόσμος της ψηφιακής διαφημιστικής απάτης μέσα από μαρτυρίες και εξερύνηση του ρόλου των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.
Λεσβία
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ NEWCOMERS
Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές (η «Λεσβία» της Τζέλης Χατζηδημητρίου, το «Πανελλήνιον» των Σπύρου Μαντζαβίνου και Κώστα Αντάραχα και το «Tack» της Βάνια Τέρνερ), που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ.
- Γεννηθήτω το Θελημά σου (May your will be Done), Adrián Silvestre, | Ισπανία, 2024, 95’ | Η γλυκόπικρη ιστορία συμφιλίωσης του σκηνοθέτη με τον πατέρα του, μια εκκεντρική προσωπικότητα που υπήρξε απών από τη ζωή των παιδιών του και τώρα, στη δύση της ζωής του, έρχεται πιο κοντά τους.
- Γυαλί, η Ζωή που δεν Εζησα (Glass, My Unfulfilled Life), Rogier Kappers | Ολλανδία, 2023, 94’ | Ενα αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα ενός πενηντάχρονου που είναι πεπεισμένος πως όλα θα πάνε καλύτερα στη ζωή του αν μόνο κατορθώσει να γίνει βιρτουόζος σε ένα αυτοσχέδιο όργανο μουσικής από ποτήρια νερού.
- Δράκοι Εναντίον Δαιμόνων (Fighting Demons with Dragons), Camilla Magid | Δανία, 2024, 93’ | Τρία παιδιά φοιτούν στο οικοτροφείο Έστερσκοβ, όπου το μάθημα γίνεται μέσω παιχνιδιού ρόλων. Ενα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης για τον αποκλεισμό, για την αναζήτηση ταυτότητας και την ανάγκη του ανήκειν.
- Ενα Δέντρο Μεγαλώνει Κάθε Νύχτα στα Ονειρά Μου (A Tree Grows in my Dreams Every Night), Vid Hajnšek | Σλοβενία, 2024, 56’ | Η συνύπαρξη του παρελθόντος και του παρόντος στη συλλογική μνήμη ενός χωριού, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σλοβενίας.
- Ενα Δικό τους Καταφύγιο (A Shelter of One's Own), Éva Tourrent | Γαλλία, 2023, 73’ | Ενα φεμινιστικό πορτρέτο ρίχνοντας φως σε ένα απομονωμένο καταφύγιο γυναικών, όπου η δημιουργός θέτει ερωτήματα για τη θέση της στην κοινωνία και για την ελευθερία του σώματος.
- Εξερευνώντας το Αγνωστο (A Stranger Quest), Andrea Gatopoulos | Ιταλία - ΗΠΑ, 2023, 90’ | Γνωρίζοντας τον Ντέιβιντ Ράμσεϊ, ο οποίος αφιέρωσε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του συλλέγοντας χάρτες. Το πορτρέτο μιας αληθινά ιδιαίτερης προσωπικότητας, ενός άνδρα που κοντεύει τα 80 και έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος.
- Λεσβία, Τζέλη Χατζηδημητρίου | Ελλάδα, 2023, 78’ | Η Τζέλη Χατζηδημητρίου ταξιδεύει σε ένα χωριό της Λέσβου τη δεκαετία του ’70 και αφηγείται μια ιστορία για την αγάπη και το τι σημαίνει να είναι κανείς αποδεκτός.
- Να τους Πείτε για Εμάς (Tell them About Us), Rand Beiruty | Γερμανία - Ιορδανία, 2023, 92’ | Μια ιστορία ενηλικίωσης έξι εφήβων κοριτσιών αραβικής, κουρδικής και ρομά καταγωγής που έρχονται αντιμέτωπες με τον ρατσισμό και τις πιέσεις των οικογενειών τους σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας.
- Πανελλήνιον, Σπύρος Μαντζαβίνος & Κώστας Αντάραχας | Ελλάδα, 2023, 81’ | Ενα ντοκιμαντέρ για ένα εκτός τόπου και χρόνου σκακιστικό καφενείο στο κέντρο της Αθήνας, ένα καταφύγιο για ανθρώπους που ασφυκτιούν στην καθημερινότητά τους.
- Το Αιώνιο Εσύ (Eternal You), Hans Block & Moritz Riesewieck | Γερμανία-ΗΠΑ, 2024, 87’ | Ενθρωποι σε όλο τον κόσμο επιχειρούν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή.
- Tack, Βάνια Τέρνερ | Ελλάδα, 2024, 96’ | Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου πυροδοτεί το κίνημα MeToo στην Ελλάδα και δίνει τη δύναμη σε μια νεότερη αθλήτρια να σπάσει τη δική της σιωπή.
- Touché, Martina Moor | Ιταλία - Βέλγιο - Καναδάς, 2023, 87’ | Η larger-than-life ιστορία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ξιφασκία Νάταλι Μουλάουζεν, η οποία συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες με δύο διαφορετικές χώρες. Μια ταινία με γενναίες δόσεις δράματος εντός και εκτός τερέν.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ >>FILM FORWARD
Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές - το «Πρωτόγαλα» του Παναγιώτη Παπαφράγκου και το «Avant-Drag» του Φιλ Ιερόπουλου. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
- Από τον Αμπντούλ στη Λεϊλά (From Abdul to Leila), Leila Αλμπαϊάτι | Γερμανία - Βέλγιο - Κατάρ - Σαουδικη Αραβία, 2023, 93’ | Η συναρπαστική προσωπική ιστορία της σκηνοθέτριας, η οποία επανασυνδέεται με την οικογένειά της έπειτα από ένα ατύχημα που την έκανε να χάσει τη μνήμη της.
- Γκοντάρ, Μόνο (Only Godard), Arnaud Labmert & Vincent Sorrel | Γαλλία, 2023, 88’ | Αναζητώντας τον πραγματικό Γκοντάρ, ο οποίος, κρυμμένος πίσω από τη μιντιακή του περσόνα, δούλευε ασταμάτητα για να (επανα)δημιουργήσει το σινεμά.
- Γραμμές της Επιθυμίας (Desire Lines), Jules Rosskam | ΗΠΑ, 2024, 83’ | Ενα υβριδικό φιλμ που συνδυάζει προσωπικές συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και μυθοπλασία, καθώς αφηγείται μια περίπλοκη ιστορία φυλομετάβασης, επιχειρώντας ένα ταξίδι στον χρόνο.
- Διαγνοησία (Diagnonsense), Ane-Martha Tamnes Hansgard | Νορβηγία, 2024, 73’ | Η Ανε-Μάρτα Ταμν Ασγκαρντ πιάνει το χαμένο νήμα του εαυτού της, μετουσιώνοντας την 15ετή οδύσσειά της σε ψυχιάτρους και ιδρύματα σε ένα συγκινητικό φιλμ (αυτο)θεραπευτικής δύναμης.
- Πρωτόγαλα, Παναγιώτης Παπαφράγκος | Ελλάδα, 2024, 46’ | Ο κύκλος της ζωής: γέννηση-θάνατος-αναγέννηση, με το φακό στραμμένο στην εκτροφή νεογέννητων αμνοεριφίων στους πρόποδες του όρους Πατέρας.
- Ρέες (Reas), Lola Arias | Αργεντινή - Γερμανία - Ελβετία, 2024, 82’ | Yβριδικό μιούζικαλ, στο οποίο πρώην κρατούμενες επιστρέφουν σε φυλακή του Μπουένος Άιρες για να ξαναζήσουν τις μέρες τους στη φυλακή, αυτή τη φορά ως μυθοπλασία.
- Σάουντρακ για ένα Πραξικόπημα (Soundtrack to a Coup d' Etat), Johan Grimnoprez | Βέλγιο - Γαλλία - Ολλανδία, 2024, 150’ | H υπόθεση δολοφονίας του Πατρίς Λουμούμπα, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού του Κονγκό.
- Συγκρατώντας την Παλίρροια (Holding Back the Tide), Emily Packer | ΗΠΑ, 2023, 77’ | Ενα ιμπρεσιονιστικό, υβριδικό ντοκιμαντέρ που συνδέει την queer κοινότητα της Νέας Υόρκης με τον κύκλο ζωής των στρειδιών στην αμερικανική μεγαλούπολη.
- Το Δάσος Μέσα Μου (The Forest in Me), Rebecca E. Marshall | Ηνωμένο Βασίλειο, 2024, 68’ | Eνα εσωτερικό και λυρικό γράμμα στο μικρό παιδί της σκηνοθέτιδος, μέσα από το οποίο επιχειρεί να καταγράψει την εύθραυστη παρουσία μας στον πλανήτη.
- Χρυσότιλη (Chrysotile), Sarah Del Pino | Γαλλία, 2024, 60’ | Εργάτες ντυμένοι σαν αστροναύτες δουλεύουν στις σκιές και ετοιμάζονται να καταστρέψουν αμίαντο.
- AVANT-DRAG!, Φιλ Ιερόπουλος, | Ελλάδα 2024, 92’ | 10 drag performers αποδομούν το φύλο, την εθνικότητα, και τις πολιτικές ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αστυνομική βία, την τρανσφοβία και τον ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας.
Αναταράξεις: Jamais Vu
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA
Στο διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All around cinema, 8 δημιουργίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του τμήματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτός συναγωνισμού την καλλιτεχνική εγκατάσταση «Το Βλέμμα του "Εγώ"» του θρύλου της ηλεκτρονικής μουσικής, Ζαν-Μισέλ Ζαρ.
- Αναταράξεις: Jamais Vu (Turbulence: Jamais Vu), Ben Joseph ANDREWS, Emma ROBERTS | Αυστραλία, 2023, 10’
- Αυτοκράτορας (Emperor), Marion Burger & Ilan Cohen | Γαλλία - Γερμανία, 2023, 40’
- Ζωγραφίζοντας την Αλλαγή: Υπάρχουμε και Αντιστεκόμαστε (Draw for Change: We Exist, We Resist), Mariana Cadenas Sangronis | Βέλγιο, 2023, 15’
- Η Συνέντευξη (The Interview), Thom Vander Beken | Βέλγιο - Γερμανία, 2023, 40’
- Κηλίδες Φωτός (Spots of Light), Adam Weingrod | Ισραήλ - Καναδάς, 2023, 14’
- Νωπές Αναμνήσεις: Το Βλέμμα (Fresh Memories: The Look), Ondřej Moravec & Volodomyr Kolbasa | Τσεχία, 2023, 11’
- The Matriarx, Julia Bruton | Γερμανία - Καναδάς, 2023, 12’
- Tom House - Η VR Εμπειρία (Tom House The VR Experience), Carlos Marroquin & Marton Jelinko | Φινλανδίν, 2023, 30'
- Το Βλέμμα του «Εγώ» (The Eye and I), Jean-Michel Jarre & Hsin-Chien Huang | Γαλλία-Ταϊβάν, 2023, 55’ (Εκτός Συναγωνισμού)
Dario Argento Panico
ΤOP DOCS
Επιλογή από τα ντοκιμαντέρ που σημάδεψαν την χρονιά που διανύουμε. Αναμεσά τους το ντοκιμαντέρ για τον Ντάριο Αρτζέντο, το νέο ντοκιμαντέρ-ποταμός του Φρέντερικ Γουάιζμαν, το ντοκιμαντέρ του Στιβ ΜακΚούιν για τις αναλογίες της πανδημίας με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα δύο ντοκιμαντέρ του Γουάν Μπινγκ.
- Η Εμπειρία του Ζολά (The Zola Experience), Gianluca Matarrese | Ιταλία - Γαλλία, 2023, 105’
- Ιμπελέν (Ibelin), Benjamin Ree | Νορβηγία, 2024, 104’
- Κύκνειο Ασμα (Swan Song), Chelsea McMullan | Καναδάς, 2023, 103’
- Λέγε με Μπιλ (You Can Call me Bill), Alexandre O. Philippe | ΗΠΑ, 2023, 96’
- Μαγικό Βουνό (Magic Mountain), Nik Voigt & Mariam Chachia | Γεωργία, 2023, 73’
- Μια Σφαίρα (One Bullet), Carol Dysinger | Ηνωμένο Βασίλειο - Δανία - ΗΠΑ, 2023, 92’
- Νιότη - Ανοιξη) (Youth - Spring), Wang Bing | Γαλλία - Λουξεμβούργο-Ολλανδία, 2023, 215’
- Ντάριο Αρτζέντο: Πανικός (Dario Argento Panico), Simone Scafidi | Ηνωμένο Βασίλειο, 2023, 98’
- Ο Ανδρας με τα Μαύρα (Man in Black), Wang Bing | Γαλλία - ΗΠΑ - Ηνωμένο Βασίλειο, 2023, 61’
- Ο Ρικάρντο και η Ζωγραφική (Ricardo and the Painting), Barbet Schroeder | Ελβετία - Γαλλία, 2023, 106’
- Ολα τα Μικρά Πράγματα (Every Little Thing), Sally Aitken | Αυστραλία, 2024, 93’
- Πόλη Υπό Κατοχή (Occupied City), Steve McQueen | Ολλανδία - Ηνωμένο Βασίλειο - ΗΠΑ, 2023, 266’
- Τεχατσάπι (Tehachapi), JR | Γαλλία, 2023, 92’
- Το Ονειρο του Ντάλτον (Dalton's Dream), Kim Longinotto & Frank Murray Brown | Ηνωμένο Βασίλειο - ΗΠΑ, 2023, 92’
- Hollywoodgate, Ibrahim Nash'at | Γερμανία - ΗΠΑ, 2023, 91’
- Menus-Plaisirs – Les Troisgros, Frederick Wiseman | Γαλλία - ΗΠΑ, 2023, 240’
- Ryuichi Sakamoto | Opus, Neo Sora | Ιαπωνία, 2023, 103’
- Sorry/Not Sorry, Caroline Suh & Cara Mones | ΗΠΑ, 2023, 90’
- Teaches of Peaches | Judy Lankammer & Philip Fussenegger | Γερμανία, 2024, 102’
- Viva Varda!, Pierre-Henri Gibert| Γαλλία, 2023, 68’
- Εικόνες Φαντασμάτων (Pictures of Ghosts) του Κλέμπερ Μεντότσα Φίλο | Βραζιλία, 2023, 90', Ειδική προβολή
- Ναβάλνι (Navalny) του Ντάνιελ Ρόχερ | ΗΠΑ, 2022, 99, Ειδική προβολή'
- Ο Παράγοντας της Ευτυχίας (Agent of Happiness) των Ντοροτία Ζούρμπο και Αρούν Μπαταράι | Μπουτάν-Ουγγαρία, 2024, 90', Ειδική προβολή
Catching Fire: The Story Of Anita Pallenberg
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από κάθε γωνιά του κόσμου προβάλλονται στο τμήμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των θεατών του Φεστιβάλ. Αναμεσά τους το «Catching Fire: The Story Of Anita Pallenberg» των Αλέξις Μπλουμ και Σβετλάνα Τσιλ (Ανοιχτοί Ορίζοντες) μάς ταξιδεύει στα sixties και seventies μέσα από την ιστορία της Ανίτα Πάλενμπεργκ, το «Dario Argento Panico» του Σιμόνε Σκαφάντι για τον Ντάριο Αρτζέντο, το «The Many Lives of Édouard Louis» του Φρανσουά Καϊγιά που μάς συστήνει ξανά και εκ των έσω τον σπουδαίο και ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα, Εντουάρ Λουί, το «Happy Clothes: A Film About Patricia Field» του Μάικλ Σέλντιτς για την αντισυμβατική προσωπικότητά της Πατρίτσια Φιλντς, μιας γυναίκας που άνοιξε δρόμους για πολλούς δημιουργούς στον κόσμο της μόδας, το «Sorry/Not Sorry» των Κάρα Μόνες και Κάρολιν Σου που εξερευνά μία από τις πιο γνωστές ιστορίες του κινήματος #MeToo στο Χόλιγουντ.
Μυρτιές και Τριαντάφυλλα Λευκά με Μακρύ Μίσχο
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 67 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. 35 ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες). To τμήμα Πλατφόρμα μετονομάζεται και αναβαθμίζεται σε Πλατφόρμα+, αποκτά τον δικό του κατάλογο, ενώ η διάρκειά του διευρύνεται σε 14 ημέρες, από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου. Με αυτό τον τρόπο, θεατές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 21 ελληνικές ταινίες στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ.
Σε ειδική προβολή θα προβληθούν το «Exergue - On Documenta 14» του Δημήτρη Αθυρίδη που έκανε μόλις την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το ντοκιμαντέρ «Underwonder» του Κώστα Καρύδα παραγωγή COSMOTE TV που ρίχνει μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης.
Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες θα προβληθούν τα εξής ελληνικά ντοκιμαντέρ:
- 01 του Δημήτρη Μουζακίτη (2024, 100') | Τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και η ζωγράφος Μαρί Γουίλσον συζούσαν σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Μια αντανάκλαση του Νάνου Βαλαωρίτη στον κινηματογραφικό φακό, η οποία υφαίνει την προσωπική μνήμη στον χώρο και στον χρόνο. Ένας προσωπικός μικρόκοσμος όπου ξεδιπλώνονται πολύπλευρες εκφάνσεις του δημιουργικού βίου.
- 142 Χρόνια του Στέλιου Κούλογλου (2024, 74') | Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται καταδικασμένοι χιλιάδες πρόσφυγες ως διακινητές. Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος προσπαθεί να σώσει τρεις αθώους ανθρώπους. Ο πρώτος έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκισης και οι άλλοι δύο σε 50. Σε ένα δικαστικό θρίλερ που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, θα καταφέρουν ο Ιάσονας και οι σύντροφοί του να τους απελευθερώσουν;
- Αποχαιρετισμός: Ξαφνικά η Μνήμη Αρχισε να Θυμάται της Αντα Πίτσιου (2024, 40’) | Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Τούλα Βλαχούτσικου, πλέον κατάκοιτη και με άνοια, όταν αρχίζει να χάνει τη μνήμη της αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με ιστορίες για τη μνήμη. Είκοσι χρόνια αργότερα, η κόρη της, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα της, κάνει μια ταινία βασισμένη σε αυτές τις ιστορίες, αλλά και σε συνεντεύξεις ανθρώπων που τη γνώριζαν προσωπικά. Μια ταινία για την άνοια, την φροντίδα, το τραύμα και τη στοργική σχέση μητέρας και κόρης.
- Αρμανοί οι Βλάχοι του Μιχάλη Καμάκα (2023, 51’) | Ενα ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Καμάκα, το οποίο αναδεικνύει την προσφορά των βλαχόφωνων Ελλήνων σε κομβικά σημεία της ελληνικής ιστορίας και έρχεται να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Πώς γίνεται η λέξη «βλάχος» να είναι συνυφασμένη με τον άξεστο, τον χωριάτη, τον απολίτιστο…
- Εκείνη τη Μέρα των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη (2023, 40') | Στο ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα συνυφαίνονται η καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια το 2021 με την αναγέννηση, καθώς και η συλλογική μνήμη του τόπου με τη δημιουργία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου, όπως προέκυψε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με κατοίκους της περιοχής. Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου.
- Εμπρός: Ενα Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο της Αλκηστις Καφετζή (2024, 71') | Ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά μια αυτοοργανωμένη καλλιτεχνική κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας. Δεκαετίες πριν μεταμορφωθεί σε θέατρο, το 1989, το κτίριο λειτουργούσε ως τυπογραφείο. Σήμερα τελεί υπό κατάληψη και λειτουργεί ως ελεύθερο αυτοοργανωμένο θέατρο, παρέχοντας έναν χώρο για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και ανοιχτές συνελεύσεις.
- Εν Εσόπτρω - Ο Παπά-Σταμάτης και ο Σταμάτης της Λένας Βουδούρη (2024, 81') | Παρακολουθούμε τη σχέση ανάμεσα στον ιερέα Σταμάτη Σκλήρη και τον κινηματογραφιστή Σταμάτη Γιαννούλη, στη διάρκεια γυρίσματος ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωγραφική του πατέρα Σταμάτη. Μία σχέση αγαπητική, που διακόπτεται βίαια από τον ξαφνικό χαμό του Σταμάτη Γιαννούλη, σε μία από τις τελευταίες ταινίες του σημαντικού αυτού κινηματογραφιστή.
- Η Κλαίρη, Τι κάνει; της Χρύσας Τζελέπη (2024, 77’) | Σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Μαρία και η μητέρα της, η Βάγια, συγκατοικούν παλεύοντας με τη φθορά του χρόνου και την απώλεια της μνήμης. Η βύθιση της Βάγιας στην άνοια μετατρέπει τη σχέση τους σε ένα καθημερινό τελετουργικό φροντίδας. Μια δύσκολη καθημερινότητα όπου οι δύο γυναίκες την αντιμετωπίζουν με χιούμορ και τρυφερότητα.
- Κατ' Εικόνα του Ανθρώπου της Νικόλ Αλεξανδροπούλου (2023, 64’) | Τι σημαίνει πνεύμα; Και πόσο ενδιαφέρει τους επιστήμονες να φτιάξουν μία τεχνητή συνείδηση; To ντοκιμαντέρ παρατηρεί τους προβληματισμούς της Εκκλησίας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τον διάλογο και τις διαμάχες που αυτός εγείρει, και την προσπάθεια να απαντηθούν τα πιο βασικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
- Λενάκι, Δυο Φωτιές και Δυο Κατάρες του Δημήτρη Ινδαρέ (2024, 72’) | Η υπόθεση εμπρησμού ενός πατρογονικού πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων έρχεται στο φως μέσω κάποιων χειρογράφων. Ο έρωτας της Ελένης και του Λιμάζαγα λίγο πριν την Επανάσταση του 1821 και μια γονική κατάρα στοιχειώνουν την ιστορία της οικογένειας και του χωριού. Το δημοτικό τραγούδι της Ελένης οδηγεί την αναψηλάφηση ενός παρελθόντος που μοιάζει με παραμύθι.
- Λώξη των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή (2024, 87’) | Η Λωξάνδρα, ένα κορίτσι με Σύνδρομο Down, καλείται να συμμετάσχει στη νέα παραγωγή, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η μητέρα της αποφασίζει να δεχτεί την πρόσκληση, θεωρώντας ότι είναι για το καλό της κόρης της. Η Λωξάνδρα θα παλέψει σκληρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας. Θα τα καταφέρει;
- Μυρτιές και Τριαντάφυλλα Λευκά με Μακρύ Μίσχο του Χρήστου Καπάτου (2023, 79’) | Ο Αριστείδης θα πεθάνει σύντομα και το ξέρει. Οι ημέρες του ακολουθούν μια αδιάκοπη εναλλαγή άρνησης και ματαίωσης, με συνειδητοποίηση και φόβο. Ένας αναστοχασμός του δημιουργού για τον χρόνο, τη φθορά και τον θάνατο, και μια αναμέτρηση με ένα απλό ερώτημα – γιατί να κινηματογραφεί αυτόν τον αυτοκαταστροφικό άνθρωπο; Τι μέρος του εαυτού του βλέπει μέσα από τον φακό;
- Ο Κόκκινος Δάσκαλος του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (2024, 100’) | Δύο πολιτικές δίκες και εκτελέσεις έχουν αφήσει ανεξίτηλο ίχνος στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. O Πλουμπίδης, όμως, έφυγε μόνος, συκοφαντημένος, ατιμασμένος. Το προσωπικό δράμα και το συλλογικό πεπρωμένο συνδιαμορφώνουν αυτόν τον προμηθεϊκό ήρωα που μοιάζει να πηγάζει από αρχαία τραγωδία.
- Ο Κόσμος των Αρπακτικών Πουλιών - Δικαίωμα στην Επιβίωση του Λεβ Παρασκευόπουλου (2024, 129') | Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα ιστορία των αρπακτικών πουλιών και τον αγώνα τους για επιβίωση σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τις στιγμές φωλεοποίησης μέχρι τις συναρπαστικές τακτικές κυνηγιού, το ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει μέσα από την καθημερινή ζωή αυτών των εντυπωσιακών πλασμάτων.
- Σε Αναζήτηση Κοινού του Νικόλα Ποττάκη (2024, 73’) | Ο Λάμπρος Φισφής ετοιμαζόταν να γίνει ο πρώτος έλληνας κωμικός που θα έπαιζε σε μεγάλο στάδιο. Ήρθε η πανδημία και πλέον καλείται να παίξει χωρίς κοινό. Αυτή είναι μια ιστορία επιμονής, υπέρβασης των εμποδίων, πάλης στο άγνωστο και ελπίδας πως θα διατηρηθούν ζωντανά τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, λίγα γέλια και μια καλή παρέα.
- Σύλβια Ρόμπιν του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (2024, 105’) | «Το Σύλβια έχει ομοιότητες με το Σοφία, το Ρόμπυν είναι απ’ τον Ρομπέν των Δασών». Υπάρχει αρχή αλλά όχι μέση και τέλος στις διαρκείς μεταμορφώσεις, ανακαλύψεις, αυτοπροσδιορισμούς και επανεφευρέσεις του εαυτού στην πορεία της ανάδυσης και της κατασκευής του τι είμαστε, ποιο είναι το φύλο μας, πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το έξω και τους άλλους. Το σώμα και οι επιθυμίες μας μπορούν να χωρέσουνε σε λέξεις, και ποιες είναι αυτές κάθε φορά; Για τη Σύλβια το μεγαλύτερο πράγμα θα ήταν να μπορεί να μιλάει και να υπάρχει κάποιος να την ακούει. Τα φώτα μιας μοναχικής παράστασης αναβοσβήνουν και φωτίζουν τα σκοτάδια.
- Υπηρετώντας την Αλήθεια του Νίκου Ασλανίδη (2023, 82') | Την περίοδο της Κατοχής 22 δημοσιογράφοι υπογράφουν το μυστικό «Πρωτόκολλο τιμής» και δεσμεύονται να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα έντυπα που εξέδιδαν οι κατακτητές και να εργαστούν μόνο στις εφημερίδες που εξέφραζαν την Αντίσταση. Τρεις δημοσιογράφοι θα μεταφερθούν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα βρουν τραγικό θάνατο... Η ιστορική διαδρομή της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, γυρισμένη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της.
- Dourgouti Town του Δημήτρη Μπαβέλλα (2024, 88’) | Ενας μεσίτης με σκοπό να επενδύσει περιπλανιέται στην περιοχή του Νέου Κόσμου των Αθηνών, παλιότερα γνωστής ως Δουργούτι. Μέσα από τα μάτια του ξετυλίγεται το παρελθόν, το παρόν αλλά και το αβέβαιο μέλλον του λαϊκού αυτού συνοικισμού. Ένα έρημο νησί δίπλα στην Ακρόπολη, που φαίνεται να ακολουθεί τη μοίρα των αντίστοιχων περιοχών ανά τον κόσμο.
- Sinfonietta - Πόλης, Συνομιλία με τον Dziga Vertov του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου (2023, 80’) | Ένα ταξίδι αναζήτησης στο τοπίο της γεωγραφίας της οπτικής μνήμης, μέσα από τα απομεινάρια του παρελθόντος, με την πατίνα της φθοράς του αστικού τοπίου, την καταγραφή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αναζητώντας μια «μουσική-εικαστικότητα» της εικόνας.
- Vanessa Vinson Vibes του Ανδρέα Σιαδήμα (2024, 91’) | Η Βανέσσα καλείται να βρει τον εαυτό της απέναντι σε στόχους-βουνά που η ίδια ορθώνει μπροστά της. Προσπαθεί να δώσει νόημα στις ορειβατικές αποστολές της προωθώντας τις οικολογικές της ανησυχίες και τη social media ταυτότητά της. Οι ρόλοι της είναι πολλοί και αυτό κάνει τα ερωτήματα πιο σύνθετα και ό,τι διακυβεύεται να ισορροπεί επικίνδυνα.
- Vavel the Band του Μιχάλη Αγραφιώτη (2023, 77’) | Οι Vavel γνώρισαν επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα. Ήταν μία από τις πρώτες ελληνικές heavy metal μπάντες που έβγαλαν δίσκο και έμειναν στην ιστορία για την πρωτότυπη σκηνογραφία των συναυλιών. Ωστόσο, τα μέλη των Vavel είχαν το όνειρο να κάνουν διεθνή καριέρα. Αυτό το όνειρο τους οδήγησε έως τον σταθμό έξω απ’ το Ντίσελντορφ.
- Ο Τελάλης του Βαγγέλη Πυρπίλη (2024, 21’) | Ο ηθοποιός Τάσος Κορόζης ζει στην επαρχιακή πόλη του Αγρινίου. Μετά την οικονομική κρίση οι λιγοστές ευκαιρίες να εργαστεί ως ηθοποιός δεν αρκούν πλέον για να βιοποριστεί. Έτσι, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ανακοίνωση γεγονότων και εκδηλώσεων μέσα από μεγάφωνα τοποθετημένα στο ρετρό αυτοκίνητό του, διαφημίζοντας εκδηλώσεις και πανηγύρια.
- Συμβάσεις Εργων του Στέφανου Μοντέλου (2023, 27’) | Κάποιες φωτογραφίες που καταγράφουν την εξέλιξη ενός τεχνικού έργου γίνονται αφορμή για την αποκάλυψη ενός σκανδάλου και φανερώνουν μια ανυποψίαστη σχέση μεταξύ της κατασκευής δημοσίων έργων και της πράξης της σκηνοθεσίας. Όπως αναφέρει με χιούμορ κάποια στιγμή ο αφηγητής: «All the world’s a stage». Μια ιστορία μυθοπλασίας εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα.
- Το Πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης Ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ των Καλλιόπη Αλεξιάδου και Αντώνη Συμεωνίδη (2023, 30’) | Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η παράλληλη αφήγηση δράσης των δύο βασικών πρωταγωνιστών του. Όχημα της καταγραφής ορίζεται η δημιουργία πορτρέτου του πολιτικού και ευεργέτη Ευάγγελου Αβέρωφ από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη. Ο ζωγράφος μάς ξεναγεί βήμα βήμα στη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει. Η αγωνία του δημιουργού, η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του, τα χρώματα, οι συνδυασμοί, η προσπάθεια εν τέλει προσέγγισης του Ευάγγελου Αβέρωφ και αφήγησης του έργου του μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του πορτρέτου.
Στην Πλατφόρμα+ θα προβληθούν τα εξής ελληνικά ντοκιμαντέρ:
- Γιάννης Κυριόπουλος: Ο Σύγχρονος Διανοούμενος και Θεμελιωτής των Οικονομικών της Υγείας της Νιόβης Αναζίκου (2023, 71’) | Ο Γιάννης Κυριόπουλος είναι ένας έλληνας ακαδημαϊκός που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης ως πρωτοπόρος που συνδύασε την υγεία με την οικονομία και την πολιτική. Το έργο του έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς συνέβαλε στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μετά τον θάνατό του, η κληρονομιά του συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί τους συναδέλφους και τους μαθητές του. Μέσα από αφηγήσεις φίλων, συνεργατών και φοιτητών του Γιάννη Κυριόπουλου αποκαλύπτεται η ακαδημαϊκή κληρονομιά του και η πολυσχιδής του προσωπικότητα.
- Διονύσης Σιμόπουλος: Ο Ανθρωπος που μας Ταξίδεψε στο Σύμπαν του Νίκου Μεγγρέλη (2023, 24’) | «Είμαστε όλοι αστρόσκονη» συνήθιζε να λέει ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (1943-2022), ο οποίος έστησε και διηύθυνε επί 40 χρόνια το πρώτο πλανητάριο στην Ελλάδα, κι έτσι γνώρισε το σύμπαν σε εκατομμύρια Έλληνες με ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και βιβλία. Το ντοκιμαντέρ αυτό εστιάζει στη συναρπαστική ζωή του.
- Εβρος - 17 Μέρες Μετά του Αθανάσιου Γκιούμπαση (2023, 17’) | Χρονολόγιο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου 2023 και ύστερα από 17 ημέρες έγινε η μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφηκε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με 935.000 στρέμματα καμένης γης. Ο απολογισμός της πυρκαγιάς καταγράφεται σε αεροφωτογραφίες για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή οπτικοποίηση.
- Θεωρίες Καταστροφής: Ο Πλανήτης Φλέγεται του Δημήτρη Τζέτζα (2023, 42’) | Το κλίμα της χώρας τείνει να γίνει θερμότερο και ξηρότερο, με αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης. Κύματα καύσωνα με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια, τροπικές νύχτες με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 20 βαθμούς Κελσίου, λειψυδρία και ξηρασίες που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, αποτελούν πλέον τον κανόνα.
- Ιλάτσ' των Ελισάβετ Λαλουδάκη και Μάσιμο Πιτσοκάρο (2024,11') | Ορμένιο, παραμεθόριος. Δυο φωνές, μάνα και κόρη, ανασύρουν προσωπικά βιώματα: εμφύλιος, εξορία, μετανάστευση. Η αφήγησή τους έχει την αξία προφορικής ιστορίας, αλλά δεν μένει εκεί. Η Κοκόνα και η Χρυσούλα μιλούν για την ανάγκη των ανθρώπων να συμφιλιωθούν με τα τραύματα του παρελθόντος. Ιλάτσ’ στη διάλεκτο της Αν. Ρωμυλίας σημαίνει γιατρικό.
- Κοντραμπάντο - Αναζητώντας τη Μέλπω της Βούβουλας Σκούρα (2023, 71’) | Η ζωή της Μέλπως Αξιώτη, μυθιστοριογράφου και ποιήτριας της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας λαβύρινθος της ζωής της μέσα από την ανάλυση του ψυχιάτρου Σπήλιου Αργυρόπουλου.
- Λαϊκοί Βάρδοι - Στιγμές από τη Ζωή τους και τη Ζωή Μας του Θάνου Κουτσανδρέα (2023, 108') | Ο Π. Γεραμάνης, μέσα από την καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του, Λαϊκοί βάρδοι, παρουσιάζει τους σπουδαιότερους και συχνά ξεχασμένους ήρωες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ένα παλίμψηστο της μουσικής λαϊκής μας παράδοσης, που συνοδεύεται από τις παιδικές του αναμνήσεις και τα πρώτα χρόνια της πορείας του στις εφημερίδες και στο ραδιόφωνο.
- Μετάβαση του Δομήνικου Ιγνατιάδη (2024, 70’) | Η Ευγενία είναι ιδεαλίστρια και θυμωμένη με όλα. Κρατάει ημερολόγιο, στο οποίο βλέπει τον εαυτό της σε τρίτο πρόσωπο, ως μια ηρωίδα που επιστρέφει στην αγκαλιά της φύσης για να την καταγράψει. Ο στόχος της είναι η διείσδυση στις ζωές ενός ζευγαριού νομάδων βοσκών και η κατανόηση του δικού τους τρόπου νοηματοδότησης ή ερμηνείας του κόσμου.
- Μεταμόρφωση του Κώστα Αθουσάκη (2024, 90’) | Ο κύκλος ζωής του μεταξοσκώληκα συνυφαίνεται με τις εκθέσεις και τις δράσεις του χανιώτη γλύπτη, περφόρμερ, αρθρογράφου και παιδαγωγού της τέχνης, Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη. Εμμονικός καλλιτέχνης με εγκαταστάσεις και έργα που κοσμούν τον δημόσιο χώρο και κεντρίζουν το φαντασιακό, αξιοποιώντας υλικά ανακύκλωσης που συνιστούν το δικό του πολύτιμο μετάξι.
- Με το Στάχυ στη Φανέλα των Γιάννη Κανάκη, Αννα Ψαρρά, Γιάννη Παναγιωταράκου (2023, 48’) | Στην Ελευσίνα, μια συγκρουσιακή εργατούπολη με πλούσια παραγωγή ιδιότυπων κοινωνικοπολιτικών κραμάτων, ο Πανελευσινιακός αποτελεί εδώ και εννιά δεκαετίες έναν χώρο αλληλεπίδρασης και ζύμωσης. Οι ιστορίες των αθλητών, των παραγόντων και των φίλων του συλλόγου ξεκλειδώνουν τη σχέση των Ελευσινίων με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.
- Μπίμσα του Τάσου Γεωργίου (2023, 65’) | Μπίμσα: Υπόγειο, κελάρι, εκεί που φυλάμε όσα θέλουμε να διατηρηθούν στον χρόνο. Οι Καλαρρύτες (εκεί που τα ύδατα ρέουν καλώς), τόπος ορεινός, στις κορυφές της Πίνδου, περήφανος, ακμαίος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι λιγοστοί πλέον κάτοικοι κρατούν γερά τις παραδόσεις, ασκώντας επαγγέλματα για τελευταία ίσως φορά, χωρίς προοπτική διαδοχής.
- Νησιά στην Ακρη - Γυαλί της Διονυσίας Κοπανά και Γιώργου Σαβόγλου (2023, 25’) | Χιλιάδες χρόνια πριν γεννήθηκε το Γυαλί. Στο βορειοανατολικό τμήμα του υπάρχει ένα ορυχείο εξόρυξης περλίτη, ενώ στο νοτιοδυτικό τμήμα υπάρχει ένα ορυχείο εξόρυξης ελαφρόπετρας. Εκεί απασχολούνται γύρω στους 22 εργάτες. Με τον σημερινό ρυθμό εξόρυξης τα αποθέματα ελαφρόπετρας εξαντλούνται, και μαζί με αυτά μεγάλο μέρος του νησιού.
- Οι Ελευσίνιοι του Φίλιππου Κουτσαφτή (2023, 108’) | Η δυναμική προσωπογραφία της Ελευσίνας με τη μορφή μωσαϊκού, θησαυρίζοντας και τοποθετώντας στο πλαίσιο μιας μεγάλης αφήγησης τις μικροϊστορίες των κατοίκων για τη ζωή και τη σχέση τους με την πόλη.
- Οι Πειρατές της Γραμβούσας της Δήμητρας Μπαμπαδήμα (2024, 78') | Γραμβούσα. Προπύργιο κατακτητών, άντρο πειρατών ή ορμητήριο επαναστατών. Πώς γίνεται μια μικρή, άγονη βραχονησίδα να κρύβει τόσα μυστικά; Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος γίνεται ξεναγός μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης με φόντο το Αιγαίο, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και οι ρόλοι αλλάζουν διαρκώς. Όπως σε κάθε καλή ιστορία.
- Συνάδελφοι Ηρωικοί Οικοδόμοι του Ιωάννη Ξυδά (2023, 57’) | Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων φέρνουν σημαντικές εργασιακές κατακτήσεις, όπως είναι η ασφάλιση, η εργασία σε συνεχές ωράριο, τα δωροεπιδόματα και το μπλόκο στην αστυνομική παρουσία στις συνελεύσεις τους. Ταυτόχρονα ορθώνουν και πολιτικό ανάστημα, με αιτήματα όπως η απόσυρση των βάσεων των ΗΠΑ, η ειρήνη και το Κυπριακό.
- Τίτι - Στο Πέρασμα του Κυκλώνα της Νατάσας Μπλάτσιου (2023, 28’) | Στον απόηχο επαναλαμβανόμενων κυκλώνων στη Μαδαγασκάρη, η καλλιέργεια ρυζιού καταρρέει προκαλώντας μια επιδεινούμενη επισιτιστική κρίση. Σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, η Titi, μια νιγηριανή νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ταξιδεύει σε απομονωμένα χωριά για να εξετάσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που ζουν στο όριο του υποσιτισμού.
- Τείχη του Χρήστου Σαρρή (2023, 12’) | Μέσα στα τείχη μιας φυλακής εξερευνάται βαθιά η εσωτερική ανάλυση του ταξιδιού ενός κρατούμενου, ανατέμνοντας τα όνειρα, τις ελπίδες και τις σκληρές αλήθειες της ύπαρξης. Η ταινία, καθώς και το πρωτότυπο τραγούδι από την αμερικανίδα μουσικό Λόρα Τζέιν Γκρέις, εμπνέεται από το ομώνυμο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη.
- Το Γυμναστήριο του Παύλου Κοσμίδη (2023, 65’) | Τα τελευταία 27 χρόνια ο Παντελής (72 ετών), πόντιος πρόσφυγας, αθλητής και διακεκριμένος προπονητής στο Καζακστάν, προπονεί τα παιδιά της ποντιακής κοινότητας του Ασπρόπυργου. Μαζί τους συνεχίζει να προπονείται και ο ίδιος.
- Το Κομμάτι που Λείπει του Αγγελου Τσάτση (2023, 75’) | Ηταν 27 και 35 χρονών. Σκοτώθηκαν και οι δύο στο ίδιο σημείο, μέσα σε έναν μήνα. Τους σκότωσε η ίδια κακοτεχνία. Δεκαοχτώ πρόσωπα απαντούν στο απλό ερώτημα «γιατί δεν κάνουμε τελικά αυτά που πρέπει;» Όσα κρύβει η άγνωστη ιστορία της λακούβας, που αποτελεί σήμα κατατεθέν των ελληνικών δρόμων. Μια αναζήτηση για το κομμάτι που λείπει από την Ελλάδα.
- Gas Station ή τα Περιστέρια της Λαχώρης του Θωμά Σιδέρη (2024, 70’) | Οι παράλληλες ιστορίες τεσσάρων πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα γίνονται η αφορμή για τον σκηνοθέτη για να ψηλαφίσει την ιστορία του δικού του πατέρα, εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Στο φόντο, ένα πολύνεκρο ναυάγιο, τα κολαστήρια των μεταναστών στη Λιβύη και ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στη διάρκεια των γυρισμάτων, με πιθανώς ρατσιστικά κίνητρα.
- OMI-DO του Νικόλα Παπαδημητρίου (2024, 26') | Πλησιάζοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής του ο Δημήτρης Ομηρίδης συνεχίζει και γυμνάζεται καθημερινά, διεκδικώντας ένα υγιές και δυνατό σώμα. Παράλληλα, διατηρεί μια σχολή γυμναστικής στο κέντρο της Αθήνας, όπου φίλοι και μαθητές έρχονται σε επαφή με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του και πρακτική εκγύμνασης του σώματος, που ο ίδιος αποκαλεί OMI-DO.
Η Δοκιμή
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορική επέτειο, αλλά και στους αντιδικατορικούς αγώνες. Το κινηματογραφικό σκέλος του αφιερώματος περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από σπουδαίους δημιουργούς, που ανατρέχουν σε συνταρακτικά γεγονότα.
Αυτές είναι η «Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν από το 1974, η «Κληρονομιά της Γλαύκας - Δημοκρατία η Πόλη των Ονείρων» του Κρις Μαρκέρ από το 1990, η «Δημοκρατία » του Ντέιβιντ Μπερνέτ του 2015 και το «Ο Θάνατος ενός Δημοσιογράφου» του Ματ Σαρνέκι από τη Δανία του 2022.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη.
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα Αγνωστα Ελληνικά Χρόνια της Κάλλας
SPOTLIGHT ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Δύο ταινίες αφιερωμένες στην αξέχαστη σοπράνο Μαρία Κάλλας ακριβώς πάνω στα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Ανάμεσά τους το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία» των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα Αγνωστα Ελληνικά Χρόνια της Κάλλας των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα (2023, 103’) | Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.
Πορτραίτο του Συλλέκτη σε Ωριμη Ηλικία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (2023, 56’) | Όταν ήταν τεσσάρων χρονών, η Μαρία Κάλλας τον πήρε και τον χόρεψε στην αγκαλιά της. Στα είκοσί του, και αφού εκείνη είχε πια «φύγει», άρχισε να την ανακαλύπτει και να εκστασιάζεται. Δεν πήγε ποτέ του διακοπές, κάθε δραχμή και ευρώ που έβγαζε πήγαινε σε ηχογραφήσεις, βιβλία, φωτογραφίες, αφίσες, προγράμματα δικά της, άλλωστε τα λεφτά δεν περίσσευαν. Παράλληλα με τη δική του ζωή, με τις διπλές δουλειές που έκανε για να τα βγάλει πέρα, με τις ατυχίες, τις ερωτικές απογοητεύσεις, τους ζηλόφθονους φίλους, το ατύχημα που του στοίχισε δέκα εγχειρήσεις και μια αναπηρία, μεγάλωνε και η συλλογή. Στοιχειωμένος από τις δύο γυναίκες της ζωής του, την πρόωρα χαμένη μητέρα του και την Ντίβα, διαρκή αναφορά και δόξα του, μεγάλωσε και ολοκληρώθηκε κι αυτός μαζί με τη συλλογή του. Τώρα είναι ήρεμος και με πολλές χαρές και μνήμες από τη ζωή του, και ονειρεύεται ένα απογευματάκι να του χτυπήσει την πόρτα η μάνα του και να πιούνε μαζί έναν καφέ. Θα τα θυσίαζε όλα για αυτό, ακόμα και τη συλλογή του.
Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Μια επίκαιρη επέτειος διασώζει τη μνήμη μέσα από δύο διαφορετικά βλέμματα.
- Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη του Κώστα Εφραιμίδη (1996, 51')
- Το Χρονικό μιας Καταστροφής των Χρύσα Τζελέπη και Ακη Κερσανίδη (2013, 91')
Best Friends
NEXTGEN
Το τμήμα του Φεστιβάλ που απευθύνεται στους νεαρούς - παιδιά και εφήβους - θεατές περιλαμβάνει φέτος 13 ταινίες από όλον τον κόσμο, αναμεσά τους και το μικρού μήκους «Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει» του Λουκά Παλαιοκρασσά που καταγράφει τη δράση της Ενωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας καθώς τα μέλη της υλοποιούν το εκπαιδευτικό έργο «Το Mobile School ταξιδεύει». Μέσω μιας τροχήλατης κατασκευής, το «σχολείο» αυτό προσεγγίζει παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους, στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, με στόχο να αντιμετωπίσει τη σχολική διαρροή και τον αναλφαβητισμό.
- Ανήκειν (Belonging), Sævar Gudmundsson & Kreshnik Jonuzi | Ισλανδία-ΗΠΑ, 2023, 88’
- Η Εϊπριλ στη Γαλλία (April in France), David Boaretto | Γαλλία, 2023, 77’
- Κάτω από τη Φτερούγα της Νύχτας (Under the Wing of a Night), Lesia Diak | Ουκρανία - Βέλγιο, Ουγγαρία - Πορτογαλία 2023, 19’
- Κολλητές (Best Friends), Marianne Hougen-Mouraga | Δανία - Νορβηγία, 2023, 21’
- Κορίτσι Μακριά απ' το Σπίτι (Girl Away from Home), Simon Lereng Wilmont & Alisa Kovalenko | Δανία - Νορβηγία, 2023, 22’
- Κορίτσι με Στόχους (Girl with Goals), Camilla Magid & Anam Abbas | Δανία - Νορβηγία, 2023, 20’
- Λέγε Με Λόουαντ (Name me Lawand), Edward Lovelace | Ηνωμένο Βασίλειο, 2023, 86’
- Μισθός Δίψας (The Wage of Thirst), Gildas Ignace Razafimampionona | Μαδαγασκάρη, 2021, 3’
- Νευρότυποι (Neurotypes), Maija Hirvoven | Φινλανδία, 2024, 76’
- Ο Τοντ και η Σούπερ Στέλλα (Todd and Super Stella), Mari Monrad Visven | Νορβηγία, 2024, 81’
- Το Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει (Mobile School Travels), Λουκάς Παλαιοκρασσάς | Ελλάδα, 2024, 11’
- Τo Τραγούδι του Ταμαρίνδου (The Tamarind Singer), Kaspar Astrup Schröder | Δανία - Νορβηγία, 2023, 22’
- Ωσπου Να Πετάξω (Until i Fly), Kanishka Sonthalia & Siddesh Shetty India-France, 2024, 90’
PODCAST
Δεκατέσσερα ελληνόφωνα και ένα αγγλόφωνο πόντκαστ συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Podcast του Φεστιβάλ, διεκδικώντας το Βραβείο του Καλύτερου Podcast, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. 21 ακόμη πόντκαστ περιλαμβάνονται στην Ενότητα Nexus.
If These Stones Could Talk
ΑΓΟΡΑ
Με νέες συνεργασίες και βραβεία επιστρέφει η πιο δραστήρια και δυναμική Αγορά ντοκιμαντέρ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου από τις 8 μέχρι και τις 16 Μαρτίου 2024.
Το Thessaloniki Pitching Forum είναι η πλατφόρμα συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, new media ντοκιμαντέρ (εικονικής & ενισχυμένης πραγματικότητας κ.α.) και ντοκιμαντέρ για παιδιά που προορίζονται για κινηματογραφική διανομή, τηλεοπτική προβολή και καλλιτεχνική έκθεση εν γένει.
Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τις περιοχές της κεντρική και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media και σε συνεργασία με το DAE (Documentary Association of Europe). Σε ένα φιλικό και προσιτό περιβάλλον, επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.
Thessaloniki Pitching Forum
Στο φετινό Thessaloniki Pitching Forum συμμετέχουν 12 πρότζεκτ που αναδεικνύουν την διαφορετικότητα και υπογραμμίζουν ανθρώπινες ιστορίες που συχνά παραμένουν κρυφές. Τα επιλεγμένα πρότζεκτ εξερευνούν - το κάθε ένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο - τις κρυφές πτυχές της ιστορίας, τα γυναικεία κινήματα και το περιβάλλον καθώς και θέματα ταυτότητας, το κόστος της επιτυχίας στον αθλητισμό, το διαγενεακό τραύμα και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.
Ταινίες που συμμετείχαν στο Thessaloniki Pitching Forum τα προηγούμενα χρόνια έχουν κάνει πρεμιέρα σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Ανάμεσά τους το Boylesque (Πολωνία, Τσεχία) που έκανε πρεμιέρα στο Hot DOCS (2022), το Dead Sea Guardians (Ισραήλ, ΗΠΑ), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Χάιφα (2021) και προβλήθηκε το 2022 στο ΦΝΘ, το Karaoke Nation (Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία), που έκανε πρεμιέρα στο CPH:DOX (2022), A Steady Job (Ιταλία, Γαλλία) που έκανε πρεμιέρα στο Visions du Reel (2022), το We Will Not Fade Away που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2023 και το Mighty Afrin (Ελλάδα) που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2023 και κέρδισε το βραβείο του WWF.
Το Thessaloniki Pitching Forum περιλαμβάνει τρία νέα βραβεία: το νεοσύστατο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη του Ιδρύματος IEFTA, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, το Βραβείο Eurodoc ύψους 1.000 ευρώ, καθώς και μία VIP συνδρομή στο δίκτυο και το Βραβείο Sunny Side of the Doc για δύο διαπιστεύσεις αγοράς και 500 ευρώ για έξοδα μετακίνησης.
Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει το Onassis Film Award σε ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum, είτε στο Docs in Progress. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και στόχος του είναι να αναδείξει ανερχόμενους δημιουργούς. Ανάμεσα στα βραβεία που διεκδικούν τα πρότζεκτ είναι και το Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ (2.000 ευρώ), Υποτροφία για το Sript2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2024), Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (ψηφιοποίηση υλικού), Βραβείο Beldocs (διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Σερβίας, Μάιος 2024) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program, 2 δωρεάν διαπιστεύσεις και διαμονή, Οκτώβριος 2024).
Η κριτική επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελείται από τους:
Mario Adamson, Παραγωγός, Sisyfos Films - Σουηδία
Sophie Duncan, Marketplace & Talent Programmes Producer, Sheffield DocFest - Ηνωμένο Βασίλειο
Suzanne Nodale, Sales Agent, Cinephil - Ισραήλ
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές και να ακονίσουν το υλικό τους κατά τη διάρκεια του διήμερου εργαστηρίου και την προετοιμασία για το pitching από ειδήμονες του ντοκιμαντέρ. Οι tutors του εργαστηρίου είναι οι: Ove Jensen, παραγωγός και ειδήμονας στο ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures - Δανία, Brigid O’Shea, συν-διευθύντρια και διεθνής σύμβουλος, DAE - Γερμανία, Peter Jaeger, σύμβουλος, Jaeger Creative - Αυστρία, Mila Turajlić, διευθύντρια - παραγωγός, Poppy Pictures - Σερβία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο Thessaloniki Pitching Forum θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους κατά το μονοήμερο Pitching Forum σε ένα διεθνές πάνελ από ειδικούς και έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.
Τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Thessaloniki Pitching Forum είναι:
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ 1922 (working title)
Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης, Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη - Soul Productions, Συμπαραγωγή: Τώνια Μισιαλή - Bark Like A Cat
Ελλάδα, Κύπρος
ΛΙΜΝΗ
Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας, Παραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού & Ρένα Βουγιούκαλου - Graal Films, Αντιγόνη Παπαντώνη - rawDOCS
Ελλάδα
SURVIVORS
Σκηνοθεσία: Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, Μαρία Λούκα, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη, Ηρώ Αηδόνη - Marni Films
Ελλάδα
DARK BLUE RIVER
Σκηνοθεσία: Sergej Kreso, Παραγωγή: Harmen Jalvingh - Doxy Films
Ολλανδία
IF THESE STONES COULD TALK
Σκηνοθεσία: Hana Elias, Παραγωγή: Asmahan Bkerat
Παλαιστίνη
KAFKA IN BELGRADE
Σκηνοθεσία: Maša Nešković, Παραγωγή: Maja Medić, Ena Bajraktarević - Marienbad film
Σερβία (Σε συνεργασία με το CIRCLE Doc Women Accelerator)
MOUNTAIN CRIES
Σκηνοθεσία: Lavinia Xausa, Παραγωγή: Sam Godfried - Yalla Docs
Ολλανδία
OPERATION "CHAMPION"
Σκηνοθεσία: Mariam Nikolaishvili, Παραγωγή: Irina Gelashvili - Radium Films
Γεωργία
THE SECRET HAND
Σκηνοθεσία: Valerio Valente, Παραγωγή: Paolo Maria Spina - Revolver, Συμπαραγωγή: Enrico Cannizzo - Filmine, Boris Despodov - Arthouse Blockbusters, Wojciech Karubin - Movie Mates, Ιταλία,
Γερμανία, Βουλγαρία, Πολωνία
WHILE OUR SUN BURNS
Σκηνοθεσία: David Krøyer, Παραγωγή: Anna Marina Skouros - Onomamono, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions
Δανία, Ελλάδα
WHY THE F* AM I SO SAD?
Σκηνοθεσία: Nela Märki, Παραγωγή: Martin Rattini - Helios Sustainable Films
Ιταλία
WOMEN WALK HOME
Σκηνοθεσία: Stephanie Andreou, Παραγωγή: Adrián Gutiérrez - Astarte Films
Κύπρος
AGORA DOCS IN PROGRESS
Tο Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κύριο σημείο συνάντησης για ταινίες τεκμηρίωσης που βρίσκονται στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους. Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα τα τελευταία χρόνια συναντούμε τις ταινίες: Diaries from Lebanon (Λίβανο, Γαλλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία) που θα κάνει πρεμιέρα στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2024, Lift Like a Girl, (Δανία, Γερμανία, Αίγυπτος) που προβλήθηκε μεταξύ άλλων στο Netflix, στο Φεστιβάλ του Τορόντο, και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Acts of Love (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες) που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Hot DOCS 2021 του Καναδά, και προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης (Ελλάδα, Καναδάς) της Βάλερι Κοντάκος που έκανε πρεμιέρα στο DOC NYC 2022, Νύχτες και μέρες με τη Δήμητρα Κ. (Ελλάδα) της Εύας Στεφανή που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις ντομάτες (Ελλάδα) της Μαριάννας Οικονόμου που προβλήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2019, Επόμενος σταθμός: Ουτοπία (Ελλάδα) του Απόστολου Καρακάση που έκανε πρεμιέρα στο IDFA 2015 κ.ά.
Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συμβουλές από την ειδήμονα του ντοκιμαντέρ Anna Glogowski, και έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες του χώρου και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους σε συμβουλευτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.
Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για μια σειρά από σημαντικά βραβεία: το Βραβείο post-production υπηρεσιών από την εταιρεία Two Thirty Five (2|35), το βραβείο σε υπηρεσίες μίξης ήχου 119 Marvila Studios, το βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο, καθώς και το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σε ελληνικό πρότζεκτ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Η φετινή επιλογή ταινιών συνθέτει μια πλούσια εικόνα των διαφορετικών πτυχών της πραγματικότητας του κόσμου μας. Έντεκα συγκλονιστικές αφηγήσεις θα μας προκαλέσουν ποικίλα συναισθήματα και θα εξερευνήσουν συναρπαστικά ζητήματα και χαρακτήρες που αγωνίζονται για αποδοχή, κυνηγούν τα όνειρά τους και αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με θάρρος και ανθεκτικότητα.
Η κριτική επιτροπή του Agora Docs in Progress αποτελείται από τους:
Hanne Biermann, Εκπρόσωπος πωλήσεων και Μάρκετινγκ, Film Harbour - Ολλανδία
Pierre-Alexis Chevit, Επικεφαλής του Cannes Docs, Marché du Film - Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών - Γαλλία
Kumjana Novakova, Σκηνοθέτις / Επιμελήτρια κινηματογραφικών προγραμμάτων, Pravo Ljudski & Medea - Βόρεια Μακεδονία / Βοσνία & Ερζεγοβίνη
Οι ταινίες του Agora Docs in Progress:
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βουρλούμη, Παραγωγή: Λεωνίδας Λιάμπεης - Long Run Productions, Συμπαραγωγή: Ειρήνη Βουρλούμη- Boulis Films
Ελλάδα
DARK WATERS
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη - Anemon Productions, Συμπαραγωγή: Paul Cadieux - Megafun Productions
Ελλάδα, Καναδάς
DON’T WORRY SARI!
Σκηνοθεσία: Sári Haragonics, Παραγωγή: Sára László, Inez Mátis, Marcell Gero - Campfilm Ltd, Συμπαραγωγή: Boris Despodov - Arthouse Blockbusters
Ουγγαρία, Βουλγαρία
DREAM COLLECTOR
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Sonja Djekic - KEVA, Συμπαραγωγή: Tamara Babun, Matija Drnikovic - Wolfgang & Dolly
Σερβία, Κροατία
EDUARD
Σκηνοθεσία: Sophie Shevardnadze, Παραγωγή: Archil Gelovani, Sergei Yahontov - Independent Film Project
Γεωργία
THE FIRST LADY
Σκηνοθεσία: Udi Nir, Sagi Bornstein, Παραγωγή: Udi Nir - udiVsagi production, Συμπαραγωγή: Georg Tschurtschenthaler - Beetz Brothers Film Production
Ισραήλ, Γερμανία
HAPPY YOU’RE HERE
Σκηνοθεσία: Lucas Habte, Παραγωγή: Isidore Bethel - Alice Films, Συμπαραγωγή: Lucas Habte, Juan Carlos Malavé
Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πουέρτο Ρίκο, Αιθιοπία
LO
Σκηνοθεσία: Θανάσης Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas - Les Films de l'AubeSauvage, Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Βασίλαρος - StudioBauhaus
Γαλλία, Ελλάδα
MAILIN
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: María Silvia Esteve - HANA Films, Συμπαραγωγή: Alejandra López - IKKI Films, Radu Stancu, Cristina Haneș - deFilm
Αργεντινή, Γαλλία, Ρουμανία
Ms. PRESIDENT
Σκηνοθεσία: Marek Šulík, Παραγωγή: Barbara Janišová Feglová - HITCHHIKER Cinema, Συμπαραγωγή: Ivo Andrle - Aerofilms, Alena Müllerová - Czech Television, Tibor Horváth - Radio and Television Slovakia, Marek Šulík - Filmotras
Σλοβακία, Τσεχία
SUPER PARADISE
Σκηνοθεσία: Steve Krikris, Παραγωγή: Δάφνη Καλαφάτη, Πολ Τυπάλδος - Filmiki S.A, Συμπαραγωγή: Titus Kreyenberg - unafilm
Ελλάδα, Γερμανία
Δείτε εδώ τα σποτ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Ρέντη:
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 7 έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στο λογαριασμό του στο Instagram.