Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βραβεύει τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη

στα 10

Χρυσός Αλέξανδρος και αφιέρωμα στον πολυσχιδή ντοκιμαντερίστα, συγγραφέα, μεταφραστή, σεναριογράφο και ακτιβιστή Παναγιώτη Ευαγγελίδη από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βραβεύει τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Οπως αναφέρει το ίδιο το Φεστιβάλ:

«Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο θαρραλέο και πρωτοποριακό σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο, συνδυάζοντας το προσωπικό στοιχείο με την κοινωνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. Οι ταινίες του, επίκαιρες και διαχρονικές, ξετρυπώνουν τα πιο σύνθετα νοήματα και την τρυφερότητα μέσα από βαθιά ανθρώπινες ιστορίες που ξεφεύγουν από τις συμβάσεις και τα στερεότυπα. Το Φεστιβάλ, εκτός από το αφιέρωμα στις ταινίες του, θα απονείμει Χρυσό Αλέξανδρο στον αγαπημένο σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συγγραφέα και μεταφραστή για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο και στον πολιτισμό.»

Διαβάστε ακόμη: Citizen Queer: Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αφιερώνει στο queer σινεμά

σύλβια ρόμπιν Σύλβια Ρόμπιν

πορτρέτο του συλλέκτη Πορτρέτο του Συλλέκτη σε Ωριμη Ηλικία

Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν επτά ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Οι επίκαιροι «Γάμοι της Τήλου» θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing].

Θα προβληθούν ακόμη τα «Τσιπ και Οβι» του 2006, το «Η Ζωή και ο Θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ» του 2012, το «Λάμπουν στο Σκοτάδι» του 2012, το «Ιρβινγκ Παρκ» του 2019 και τα δύο καινούρια του ντοκιμαντέρ, το «Πορτρέτο του Συλλέκτη σε Ωριμη Ηλικία» του 2023 που μάς συστήνει τον συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη και το «Σύλβια Ρόμπιν» για τον καταθλιπτικό Διγενή που δοκιμάζει όλα όσα γνωρίζουμε για τη φυλομετάβαση και τo gender bending.

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 7 μέχρι τις 17 Μαρτίου 2024.