Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Βραβεία της Αγοράς με έντονο ελληνικό χρώμα

στα 10

Η Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απένειμε τα βραβεία της την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στην Αποθήκη Γ΄, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη 2016: Βραβεία της Αγοράς με έντονο ελληνικό χρώμα

Η Αγορά, το πιο ενεργό κομμάτι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο επίπεδο της κινηματογραφικής ανάπτυξης, παραγωγής και εκπαίδευσης, συνέχισε και φέτος το εντατικό της πρόγραμμα, με το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το τμήμα των Works in Progress και ειδικά για φέτος πρόσθεσε και νέες δράσεις όπως το Training Day και Locarno Industry Academy International σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Στα βραβεία της ξεχώρισε, επίσης, πρότζεκτ με προοπτική, με έντονο ελληνικό χρώμα φέτος, αφού βραβεύθηκαν το πρώτο μεγάλου μήκους πρότζεκτ της Ασημίνας Προέδρου που είχε κερδίσει το Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα με το «Red Hulk», το πρώτο μεγάλου μήκους πρότζεκτ του επίσης βραβευμένου μικρομηκά και μόνιμου κάτοικου Δανίας Γαβριήλ Τζάφκα και η «Φαντασία», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξη Καρδαρά.

Διαβάστε ακόμη: 57o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Βραβεία κατά του ρατσισμού και του απομονωτισμού - αγάπη μόνο

Agora 2016

Η κριτική επιτροπή του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads βραβεύει ένα από τα 14 κινηματογραφικά σχέδια με το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία POST-PRODUCTION 2|35. Την απονομή του βραβείου έκανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Νίκος Μούτσελος. Η κριτική επιτροπή του Crossroads αποτελείται από τους Μαρία Δρανδάκη (παραγωγός, Homemade Films, Ελλάδα), Raimond Goebel (παραγωγός, Pandora Productions, Γερμανία) και Didar Domehri (παραγωγός, Maneki Films/Full House, Γαλλία) και απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο NOAH TREE, Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Cenk Erturk – Hayali Ihracat Film, Τουρκία. Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το Noah Tree του Cenk Erturk, το πιο ελπιδοφόρο κινηματογραφικό σχέδιο του Crossroads Co-production Forum, διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και θρησκευτική μετάβαση της Τουρκίας, μέσα από μια σκληρή μα τρυφερή και ποιητική σχέση πατέρα, γιου». Ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2017.

Agora 2016

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσφέρει, για έκτη χρονιά, βραβείο των 10.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, στο πλαίσιο του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads.

Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ, Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Argonauts Productions, Anna Jancso – Librecine, Ελλάδα – Ουγγαρία. Το σκεπτικό της επιτροπής: «Η ανερχόμενη νεαρή σκηνοθέτιδα προσπαθεί να καταλάβει πώς η σημερινές κοινωνίες οδηγούν καλούς ανθρώπους στην διαφθορά, σκιαγραφώντας το πορτρέτο ενός ψαρά που παλεύει για την επιβίωσή του, σ’ ένα περίπλοκο πλαίσιο μετανάστευσης και συνόρων». Την απονομή έκανε η εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Laetitia Κulyk.

Agora 2016

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ MUSOU προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου. Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο: ΦΑΝΤΑΣΙΑ, Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου – Pan Entertainment, Ελλάδα Το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Φαντασία επειδή η μουσική και ο ήχος είναι κομμάτι του DNA και της καρδιάς του φιλμ».

Επίσης, η επιτροπή του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads απονέμει Ειδική Μνεία σε δύο νεαρές σκηνοθέτιδες που διερευνούν τη νεότητα σε δύο πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου, τη Γαλλία και την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στα ακόλουθα κινηματογραφικά σχέδια FIGURAS, Σκηνοθεσία: Azra Deniz Okyay, Παραγωγή: Azra Deniz Okyay, Selin Karli, Figuras Production, Τουρκία, «για την αντίδραση στην πολιτική και κοινωνική καταπίεση που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Τουρκία» και A KINGDOM (working title), Σκηνοθεσία: Emilie Aussel, Παραγωγή: Thomas Ordonneau, Shellac Sud, Γαλλία, «για την ευαίσθητη προσέγγιση στο θέμα της απώλειας και της θλίψης κατά την πορεία προς την ενηλικίωση».

Agora 2016

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο FIGURAS, Σκηνοθεσία: Azra Deniz Okyay Παραγωγή: Azra Deniz Okyay, Selin Karli, Figuras Production, Τουρκία. Την απονομή έκανε ο Κώστας Μπαλιώτης, Production Manager του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS. Από την πλευρά της, η σκηνοθέτιδα ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την ευκαιρία να αναπτύξει το όνειρο της σε όλο τον κόσμο.

Agora 2016

Για πέμπτη χρονιά η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film που εκπροσωπείται από την διευθύνουσα σύμβουλο Ιζαμπέλ Φοβέλ, προσφέρει τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο και πιο συγκεκριμένα στο ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ, Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Argonauts Productions, Anna Jancso – Librecine, Ελλάδα - Ουγγαρία, Επίσης, θα προσφέρει μια συμβουλευτική συνεδρία στο κινηματογραφικό σχέδιο ΦΑΝΤΑΣΙΑ, Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου – Pan Entertainment, Ελλάδα. Πριν κάνει την απονομή, η Ιζαμπέλ Φοβέλ ανέφερε τους έξι νικητές των βραβείων που απονεμήθηκαν από το 2011 μέχρι πέρυσι (το 2014 δόθηκαν δύο βραβεία). Οι δημιουργοί, με τη σειρά τους, ευχαρίστησαν θερμά για την ευκαιρία να που τους δόθηκε να αναπτύξουν τα έργα τους.

Agora 2016

Για έβδομη χρονιά η εταιρία GRAAL βραβεύει μια από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production.

Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress, αποτελούμενη από τους Αλέξανδρο Χρηστογιάννη (υποδιευθυντής κιν/φικών και θεματικών καναλιών, OTE TV, Ελλάδα), Giorgio Gosetti (καλλιτεχνικός διευθυντής Venice Days – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Ιταλία) και Rachel Schmid (εκπρόσωπος Eurimages - Ελβετία), αφού σημείωσε ότι πολλά από τα κινηματογραφικά σχέδια ήταν σπουδαία, βραβεύει την ταινία CHARLTON HESTON, Σκηνοθεσία: Andrei Cretulescu, Παραγωγή: Velvet Moraru – Icon Production, Rani Legrand, Rani Massalah – Les Films du Tambour, Andrei Cretulescu, Kinosseur, Ρουμανία, Γαλλία

Agora 2016

Το νέο βραβείο Eurimages Lab Award στο τμήμα Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ, απονέμεται για πρώτη φορά φέτος στο 57ο ΦΚΘ, σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή επέλεξε την ταινία THORN, Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας, Παραγωγή: Παναγιώτης Κακαβιάς – Kakavias Film, Κατερίνα Μπεληγιάννη, Kabel, Michael Bille Frandsen, Theis Nørgaard, Nitrat Film, Ελλάδα, Δανία

Κριτικές, πρόσωπα, ρεπορτάζ. Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν τις δέκα ημέρες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον τρόπο του Flix.