Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2013: Ο Τζιμ Τζάρμους θα είναι εκεί!

στα 10

Για να παρουσιάσει την ταινία του «Only Lovers Left Alive», η οποία θα είναι και η επίσημη πρεμιέρα του 54ου ΦΚΘ, ο Τζιμ Τζάρμους θα βρεθεί αρχές Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη 2013: Ο Τζιμ Τζάρμους θα είναι εκεί!

Ο Τζιμ Τζάρμους, ο σκηνοθέτης που βάπτισε με τη δική του ιδιοσυγκρασιακή, επιδραστική ματιά το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά, θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως επίσημος προσκεκλημένος του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» («Only Lovers Left Alive») θα ανοίξει την αυλαία της φετινής διοργάνωσης, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013, στο Ολύμπιον.

To «Only Lovers Left Alive», το οποίο σηματοδότησε την διθυραμβική επιστροφή του Τζιμ Τζάρμους πριν από λίγους μήνες στο φεστιβάλ των Καννών, χρησιμοποιεί το vampire genre για να πει κάτι πολύ διαφορετικό, πολύ πιο φιλοσοφικό και πιο ρομαντικό για το σινεμά, τη ζωή, τον έρωτα. Η αγάπη για την μουσική, η φιλοσοφία των outsiders στην τέχνη, η μελαγχολία των καλλιτεχνών, η απογοήτευσή τους με τα «ζόμπι» τους ανθρώπους - όλα υπάρχουν στην ταινία. Διαβάστε την κριτική του Flix για το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί».

1

Ο Αδάμ (Τομ Χίντλεστον) και η Εύα (Τίλντα Σουίντον) είναι δύο ακόμα ερωτευμένα μεταξύ τους βαμπίρ. Συμπορεύονται εδώ και αιώνες, αλλά μπορούν να ζουν και χωριστά – εκείνος έχει καταφύγει στο μισοπεθαμένο βιομηχανικό Ντιτρόιτ όπου συνθέτει την μουσική του εμπνευσμένος από το vibe της τοπικής σκηνής, εκείνη στην μυστικιστική Ταγγέρη όπου συζητά για τέχνη με τον γέροντα βρικόλακα Κρίστοφερ Μάρλοου (Τζον Χαρ), τον ανώνυμο που έγραψε στην πραγματικότητα τα έργα του Σαίξπηρ.

2

Η Εύα καταφέρνει να εκσυγχρονίζεται με την κάθε εποχή, να προσαρμόζεται και να εκτιμά την τεχνολογία, να ζει την κάθε νύχτα γαλήνια, συμφιλιωμένη με τις αλλαγές. Ο Αδάμ είναι καλλιτέχνης, πιο ευαίσθητος, ιδιοσυγκρασιακός, τον πληγώνει η ανεξέλεγκτη βία των πραγματικών ζόμπι (δηλαδή των ανθρώπων). Οι ίδιοι, αν και βαμπίρ, δεν αιματοκυλούν τον κόσμο γύρω τους (άλλωστε αυτό θα ήταν «τόσο μπανάλ και 15ου αιώνα»). Ζουν μοναχικά, προμηθεύονται αίμα από νοσοκομεία και μεσάζοντες, σέβονται τη φύση κι όλα τα πλάσματα που την κατοικούν.

3

Η ταινία καθυστέρησε 7 ολόκληρα χρόνια για να τελειώσει και καθοριστική ήταν η συμπαραγωγή της με την Ελλάδα και τη Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου.

«Κανείς δεν μας έδινε τα χρήματα» είπε στο Flix ο Τζιμ Τζάρμους στις Κάννες. «Ο κόσμος που επενδύει στις ταινίες πλέον δε θέλει κάτι παράξενο, κάτι ριψοκίνδυνο. Κι αυτό είναι κρίμα γιατί η ομορφιά στο σινεμά κρύβεται στο ρίσκο. Ηταν δύσκολο λοιπόν να συνορμολογήσουμε όλα τα κομμάτια αυτής της ταινίας. Ολα ξεκίνησαν από μία κουβέντα μου με την Τίλντα. Είχα ένα έτοιμο σενάριο 7 χρόνια πριν και της το έδειξα. Κι εκείνη και ο Τζον Χερτ δέχτηκαν από τότε. Και ποτέ δεν εγκατέλειψαν το πρότζεκτ. Ο Τζον μου έλεγε "απλά πες μου πότε και θα είμαι εκεί". Ηταν μία δύσκολη ταινία, μας παίδεψε. Ομως η Τίλντα δεν παραιτείται ποτέ. Είναι η γυναίκα που όταν όλα καταρρέουν θα πει: "Αυτό απλά σημαίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα να κάνουμε την ταινία τώρα, αλλά αυτό είναι καλό σημάδι. Σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο!" Εγώ δεν ήμουν σίγουρος τότε. Αλλά τελικά είχε δίκιο - κοιτάξτε που βρισκόμαστε τώρα. Είμαι ευγνώμων...»

Το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Ιανουαρίου 2014.

Διαβάστε τα πάντα για το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ

4Tίλντα Σουίντον, Τομ Χίντλεστον και Τζιμ Τζάρμους στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες

Περισσότερος Τζιμ Τζάρμους: