Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Γαλλία στέλνει το «The Taste of Things» αντί της «Ανατομίας Μιας Πτώσης» στα Οσκαρ

στα 10

Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας της Ζιστίν Τριέ σνομπαρίστηκε από την Γαλλία η οποία αποφάσισε να στείλει φέτος στα Οσκαρ την ταινία που κέρδισε την Καλύτερη Σκηνοθεσία στις Κάννες.

Η Γαλλία στέλνει το «The Taste of Things» αντί της «Ανατομίας Μιας Πτώσης» στα Οσκαρ

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια χώρα, για έναν παράλογο και ανεξήγητο λόγο, αποφασίζει να μην στείλει μια ταινία η οποία θα έχει σίγουρα μια θέση στην πεντάδα για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία στα Οσκαρ και αντ’ αυτής να στείλει μια άλλη, όχι και τόσο μεγάλο φαβορί, στη θέση της – όπως η Ισπανία έκανε πίσω το 2021 όταν έστειλε την ταινία «Το Τέλειο Αφεντικό» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα αντί της ταινίας «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η οποία για πολλούς ήταν και ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Φέτος κάτι ανάλογο αποφάσισε να κάνει και η Γαλλία. Ετσι αποφάσισε να στείλει την ταινία «The Taste of Things» (στα γαλλικά «The Pot-au-Feu») τοτ Τραν Αν Χουνγκ, ο οποίος κέρδισε φέτος στις Κάννες το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, αντί της ταινίας που κέρδισε φέτος τον Χρυσό Φοίνικα, την (σαφώς καλύτερη) «Ανατομία Μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ, η οποία θα είχε σίγουρα μια πιθανότητα να μπει στην τελική πεντάδα.

Διαβάστε ακόμα: Το «Πίσω από τις Θημωνιές» είναι η πρόταση της Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Οσκαρ

anatomy of a fall

Η ταινία του Αν Χουνγκ, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ζιλιέτ Μπινός και Μπενουά Μαζιμέλ, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μαρσέλ Ρουφ «The Passionate Epicure» και μιλά για δυο σεφ του 19ου αιώνα, οι οποίοι είναι και εραστές για πάνω από 20 χρόνια. Αλλες ταινίες οι οποίες ήταν στην λίστα για να αντιπροσωπεύσουν τη Γαλλία στα φετινά Οσκαρ ήταν και «Sons of Ramses» του Κλεμάν Κοζιτόρ, «The Animal Kingdom» του Τομά Καγιέ και το «On the Wandering Paths» του Ντενί Ομπερ.

Η Γαλλία έχει να δει ταινία της στην πεντάδα των Οσκαρ για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία από το 2019 με το «Les Misérables» ενώ πέρσι κατάφερε να μπει στην τελική δεκάδα των ταινιών με το «Saint Omer».