«Η μοναξιά είναι αρρώστια». Τρέιλερ για το «The Harvesters» του Ετιέν Καλός

BUZZ 17 SEP 2018  /  Γιώργος Κρασσακόπουλος

Η πρώτη μεγάλου μήκους του ελληνικής καταγωγής νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη προβλήθηκε φέτος στο Un Certain Regard του φεστιβάλ των Καννών.

Με τις μικρού μήκους του να έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως αυτά της Βενετίας, του Βερολίνου, των Καννών, του Σάντανς και του Τέλουραϊντ, ο Ετιέν Καλός ήταν εδώ και καιρό ένας από τους σκηνοθέτες που βρισκόταν στο ραντάρ των μεγάλων φεστιβάλ και το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του αναμενόταν με ανυπομονησία. Το «The Harvesters» διαδραματίζεται στη διάρκεια του ετήσιου θερισμού του καλαμποκιού στην επαρχία της Free State της Νότιας Αφρικής, το τελευταίο προπύργιο της μόνης λευκής κοινότητας της ηπείρου, των Αφρικάνερς.

Ο Γιάνο είναι ένας υπάκουος και ευαίσθητος Αφρικάνερ έφηβος ο οποίος βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει όταν οι αυστηροί θρησκευόμενοι γονείς του φέρνουν στο σπίτι τον Πίτερ, ένα συνομήλικό του νεαρό ορφανό μεγαλωμένο στους δρόμους, που προσπαθεί να ξεπεράσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Για τον Γιάνο αυτό το καινούριο μυστηριώδες παιδί μοιάζει με κάτι σαν ζώο με τα στερητικά του συμπτώματα, τις ψείρες στα μαλλιά και τις σεξουαλικές του ορέξεις.

Δείτε ακόμη: Το «The Harvesters» του Ετιέν Καλός είναι ένα ντεμπούτο που αξίζει να θυμάσαι

the harvesters 607

Ομως ακόμη κι έτσι ο Γιάνο θα κάνει ό,τι του πουν και φέρεται στον Πίτερ σαν να ήταν αδελφός του, αλλά γρήγορα η σχέση τους θα γίνει τόσο ανταγωνιστική, ανατρεπτική κι επικίνδυνη που θα θέσει σε κίνδυνο την οικογένεια του Γιάνο κι όλα όσα θεωρεί δικά του.

the harvesters 607

Τοποθετημένο σε μια συντηρητική αγροτική κοινωνία όπου η δύναμη και η αρρενωπότητα επιβραβεύονται, το «The Harvesters» («Οι Θεριστές») αποτελεί μια ιστορία ενηλικίωσης για ένα αγόρι το οποίο ξεχωρίζει από την κρυφή ομοφυλοφιλία του, αλλά ταυτόχρονα τις τελετουργίες που οδηγούν στην ενηλικίωση μια ολόκληρη γενιά νεαρών Αφρικάνερ – την πρώτη γενιά που γεννήθηκε μετά το απαρτχάιντ- καθώς αγωνίζονται να περάσουν στην ενήλικη ζωή μέσα στο χάος της μεταποικιοκρατικής Αφρικής.

the harvesters 607

Το φιλμ ξεχώρισε στις Κάννες ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ντεμπούτα του φεστιβάλ. Και το πρώτο τρέιλερ είναι τώρα εδώ.


Δείτε ακόμη:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.