«Ο Πίτερ Ουιντόνικ υπήρξε μέντορας για πολλούς ντοκιμαντερίστες, υπήρξε αληθινός εργάτης του ντοκιμαντέρ. Δίδαξε, ήταν παραγωγός, σκηνοθέτης, σύμβουλος, προγραμματιστής σε μεγάλα φεστιβάλ, διέθετε τις γνώσεις και το ταλέντο του απλόχερα, δίχως ίχνος εγωισμού. Επαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση δημιουργών και έργων σε παγκόσμια κλίμακα. Η απώλειά του είναι μεγάλο πλήγμα και η απουσία του αισθητή. Ομως το αποτύπωμά του παραμένει έντονο στον καθένα ξεχωριστά και στην τέχνη του ντοκιμαντέρ συνολικά. Κι αυτό δεν θα ξεχαστεί ποτέ.»
Με αυτά τα λόγια κλείνει η εισαγωγή του Δημήτρη Εϊπίδη στην έκδοση του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στον Καναδό Πίτερ Ουιντόνικ που πέθανε στα 60 του χρόνια αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό για τον κόσμο του ντοκιμαντέρ.
Αμέσως μετά το θανατό του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το οποίο ο Ουιντόνικ είχε στενούς δεσμούς από τον πρώτο χρόνο της διοργάνωσής του, καθιέρωσε το «Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ» σε αναγνώριση της σπουδαίας συνεισφοράς του στην τέχνη του ντοκιμαντέρ και στην 16η του χρονιά συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του ένα αφιέρωμα στο έργο του, αλλά και μια έκδοση από τις ελάχιστες που κυκλοφορούν παγκοσμίως για τον Καναδό δημιουργό.
Ταυτόχρονα, αν παρατηρήσει κανείς τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ μπορεί να διακρίνει πάνω τους την κονκάρδα με την ένδειξη «Peter - King of Docs» που μοιάζει με το απόλυτο φετίχ της φετινής διοργάνωσης.
Στη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση που κυκλοφορεί σε επιμέλεια του Δημήτρη Κερκινού μπορεί κανείς να βρει κείμενα του ίδιου του Ουιντόνικ γύρω από την τέχνη του ντοκιμαντέρ, κείμενα ανθρώπων που τον γνώρισαν από το διεθνές κινηματογραφικό και φεστιβάλικό κύκλωμα αλλά και αναλύσεις για τις ταινίες που σκηνοθέτησε ο ίδιος και το έργο του.
Το σημαντικότερο που μπορεί να βρει κανείς όμως είναι το προσωπικό του μανιφέστο για το σινεμά, έναν εύχρηστο, σύντομο αλλά πλήρη και κατατοπιστικό οδηγό που γράφτηκε το 2007 για το πως να γυρίσετε μια ταινία δίνοντας της όλες τις πιθανότητες να πετύχει, χωρίς όμως ποτέ να προδώσετε το οραμά σας.
Οι επτά αρχές που προηγούνται των συμβουλών του για τα τέσσερα στάδια της δημιουργίας μιας ταινίας (Η ιδέα και η πρόταση - Παρουσίαση της ιδέας και χρηματοδότηση - Γυρίστε επιτέλους την ταινίας - Προώθηση της ταινίας) είναι χαρακτηριστικές του τρόπου με τον οποίο σκεφτόταν, δημιουργούσε και διδασκε ο Πίτερ Ουιντόνικ.
1.Να τιμάτε την αρχική πηγή της εμπνευσής σας
2.Μελετήστε την ιστορία του κινηματογράφου και αποκτήστες κινηματογραφικούς μέντορες
3.Το ντοκιμαντερ είναι ένα ηθικό εγχείρημα
4.Ντοκιμαντέρ σημαίνει παιδεία για τα ΜΜΕ
5.Η ζωή είναι πολιτική
6.Τα ντοκιμαντέρ μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο
7.Δημιουργείστε το μέλλον
Κλείνοντας το μανιφέστο του, ο Πίτερ Ουιντόνικ γράφει: «Μέχρι τη στιγμή, όμως, που όλοι οι σκηνοθέτες θα αντικατασταθούν από την υπέροχη, τεχνητή νοημοσύνη, ας τιμήσουμε το ντοκιμαντέρ ως την κοινή αντανάκλαση της σκληρής πραγματικότητας του άγριου κόσμου μας και της δικής μας, εντυπωσιακής, ανθρώπινης δημιουργικότητας.»
Την έκδοση για τον Πίτερ Ουιντόνικ μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα πωλητήρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Διαβάστε ακόμη: