Το Σάββατο. 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα το 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης, «Πάρε- Δώσε» στο E.Δ.Ω., που συνδιοργανώνουν το Groopio και το Flix, φέρνοντας το ελληνικό σινεμά πιο κοντά στην εποχή του crowdfunding ως το νέο θαυμαστό τρόπο να κάνεις ταινίες.
Για δύο ημέρες, νέοι δημιουργοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να στηρίξετε το πρότζεκτ τους, ενώ ένας από αυτούς θα αναδειχθεί νικητής του Φεστιβάλ συγκεντρώνοντας στον λογαριασμό του όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από όλα τα πρότζεκτ που θα συμμετάσχουν.
Από σήμερα και κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει τα πρότζεκτ που θα συμμετάσχουν στο «Πάρε - Δώσε» της 12ης και 13ης Οκτωβρίου. Σήμερα ο Νίκος Ιεροδιάκονος μας συστήνει τη μικρού μήκους ταινία «Τα Χρυσά Δέντρα της Χαλκιδικής».
Σύνοψη
Χαλκιδική, Σκουριές, 2013. Πορείες, φασαρίες, επεισόδια. Η Ίσιδα είναι μόλις 8 χρονών αλλά καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της, στην πόλη της. Βλέπει όλους τους κατοίκους να διαμαρτύρονται και να αντισκέκονται εναντίον των μεταλλείων χρυσού, εναντίον της αστυνομίας. Νιώθει και αυτή θυμωμένη με την στάση των κυβερνώντων να θέλουν να καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής της χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Νιώθει και αυτή εξοργισμένη με την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας που μόλις λίγες μέρες πριν πέταξε δακρυγόνα σε σχολείο. Παρ’όλα αυτά είναι πολύ μπερδεμένη γιατί ο πατέρας της, αν και τον βλέπει σπάνια μιας και είναι χωρισμένος με την μητέρα της, είναι αστυνομικός υποδιευθυντής στην Ιερισσό.
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Με «Τα Χρυσά Δέντρα της Χαλκιδικής» θα προσπαθήσω να αποδώσω την πραγματικότητα μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση μέσα από τα μάτια της 8χρόνης Ίσιδας. Την ίδια στιγμή όμως, η ταινία δεν θα παρέχει απλά μια τετριμμένη ιδεολογική ματιά στα γεγονότα της Χαλκιδικής. Αντιθέτως, το τοπίο της Χαλκιδικής χρησιμοποιείται σαν βάση και για ένα βαθύτερο προβληματισμό.
Στην ταινία η Ίσιδια αναρωτιέται αν όλο αυτό το αντι-αστυνομικό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας κατευθύνεται και στον πατέρα της και αν είναι αυτός ο λόγος που έχει καιρό να τη δει. Γιατί, σαν υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ λογικά θα ανήκει στο άλλο στρατόπεδο. Μέσου αυτού, παρουσιάζεται μια ιδεολογική σύγκρουση που μόνο εύκολες απαντήσεις δεν έχει.
Κάτω από τις διαμάχες και τους ιδεολογικούς διαξιφισμούς, τις λαικίστικες απόψεις και των 2 μεριών, κάτω από τους καλούς και κακούς αστυνομικούς, τους καλούς και κακούς διαδηλωτές και ολή αυτήν την σατίρα που θέλει να λέγεται πολιτική, κρύβεται ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή. Ενά πρόβλημα που πάνω απ'όλα επηρεάζει τους κατοίκους της Χαλκιδικής και όχι τους υπόλοιπους.
Διαβάστε ακόμη: