Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα καινούρια ρούχα του Κάρλοβι Βάρι

στα 10

Με την προβολή της «Jane Eyre» του Κάρι Φουκουνάγκα, ανεβάινει απόψε η αυλαία του 46ου φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι που εκτός των άλλων, έχει φέτος ιδιαίτερα «ελληνικό χρώμα», αλλά και μια επίδειξη μόδας του... Τζον Μάλκοβιτς.

Τα καινούρια ρούχα του Κάρλοβι Βάρι
Λίγο πριν το ξεκίνημα...

Δεν είναι μόνο η συμμετοχή της «Πρώτης Υλης» του Χρήστου Καρακέπελη στο διαγωνιστικό τμήμα των Ντοκιμαντέρ, αλλά και φυσικά το Αφιέρωμα στο Ελληνικό νέο Κύμα με ταινίες νέων ελλήνων δημιουργών που άλλαξαν το τοπίο του εγχώριου σινεμά.

Το Κάρλοβι Βάρι είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές φεστιβάλ που αναγνωρίζει την ελληνική παραγωγή ως μια από τις πιο δυναμικές κινηματογραφικές τάσεις της Ευρώπης, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο.

Το σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ανατολικής Ευρώπης, φιλοδοξεί να γυρίσει μια καινούρια σελίδα στη μακρά ιστορία του κάτω από την καθοδήγηση του καινούριου καλλιτεχνικού διευθυντή του Κάρελ Οχ, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αρκετές παγκόσμιες πρεμιέρες αλλά και μια επιλογή από φεστιβάλ όπως αυτό των Καννών.

Ιδιαίτερα σημαντικό και το διαγωνιστικό East of the West, όπου συμμετέχουν ταινίες της κεντρικής κι ανατολικής Ευρώπης και που σύμφωνα με τον Κάρελ Οχ, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ζωντανά κομμάτια του Φεστιβάλ.

Ανάμεσα στους φετινούς καλεσμένους, συναντάμε ανθρώπους όπως η Τζούντι Ντεντς, ο Μόντε Χέλμαν, ο Τζον Τορτούρο, ο Ντέιβιντ Μορς, ο Κιμ Κι Ντουκ, αλλά και ο Τζον μάλκοβιτς, ο οποίος θα παρουσιάσει στην διάρκεια του Φεστιβάλ μια διαφορετική πτυχή των ταλέντων του.

Μερικοί από τους σημαντικότερους Τσέχους ηθοποιούς θα περπατήσουν στην πασαρέλα για χάρη του Μάλκοβιτς, ο οποίος θα δείξει σε... πρώτη προβολή την καινούρια συλλογή του από ανδρικά ρούχα την οποία υπογράφει με την φίρμα «Technobohemian». Ο ίδιος δηλώνει ότι εμπνέεται από «look των μποέμ του σήμερα», αλλά βρίσκει απαραίτητο να το ανανεώσει με τρόπους μη συμβατικούς. «Είναι απαραίτητο να γίνει κοσμοπολίτικο, σύγχρονο και συνεπές με τις τεχνολογικές εξελίξεις του κόσμου στον οποίο ζούμε».