Φεστιβάλ / Βραβεία

Συγκρούσεις στο (φεστιβάλ του) Κάιρο

στα 10

Ισως όχι το ίδιο βίαιες όπως αυτές που γνώρισαν πρόσφατα οι δρόμοι της πόλης, αλλά εξίσου έντονες είναι οι διαμάχες που ξέσπασαν με αφορμή τον διορισμό καινούριου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Αιγυπτιακό φεστιβάλ.

Συγκρούσεις στο (φεστιβάλ του) Κάιρο

Δυο μήνες μόλις πριν την 35η διοργάνωση του φεστιβάλ του Καΐρου, ο υπουργός πολιτισμού της χώρας αποφάσισε να αλλάξει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του προκαλώντας την οργή του. Ο Γιουσεφ Σερίφ Ριζκάλα, επικεφαλής του φεστιβάλ από το 2002, θα παρέμενε θεωρητικά στη θέση του και για τα επόμενα χρόνια, όπως όλα έδειχναν. Αμέσως μετά την επανάσταση που εκδίωξε τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, το υπουργείο πολιτισμού της Αιγύπτου, είχε σκοπό να παραδώσει την διοργάνωση του φεστιβάλ σε έναν μη κυβερνητικό φορέα και η μόνη πρόταση που κατατέθηκε και έγινε αποδεκτή, ήταν αυτή που προέβλεπε τον Ριζκάλα και πάλι επικεφαλής του.

Εν τούτοις χτες, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο προφανώς άλλαξε στάση και πως η Μαριάν Κουρί, παραγωγός και σκηνοθέτης, αναλαμβάνει την θέση, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια από τη Βενετία όπου βρίσκεται, λέγοντας ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον υπουργό πολιτισμού που της πρότεινε την διεύθυνση του φεστιβάλ και ότι η ίδια αποδέχτηκε την πρόταση.

Εν τούτοις η διαδοχή δεν μοιάζει να είναι απλή, αφού ο Ριζκάλα δηλώνει ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον της κυβέρνησης κι ότι η θέση του διευθυντή δικαιωματικά του ανήκει. Εν τούτοις, το γεγονός ότι ο πρώην (;) διευθυντής του φεστιβάλ είχε διοριστεί από το παλιό καθεστώς, είναι κάτι που προφανώς δεν μετρά υπέρ του, ενώ το γεγονός ότι μια γυναίκα αναλαμβάνει τα ηνία του παλαιότερου φεστιβάλ της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής μοιάζει μάλλον σαν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί η αντικατάστασή του ήρθε τόσο αργά, πολύ απλά το φεστιβάλ του περσινού Νοεμβρίου αναβλήθηκε λόγω της ρευστής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα, που προφανώς μπορεί πλέον να ασχοληθεί με τα του πολιτισμού. Και τις συγκρούσεις κι αντιθέσεις που δυστυχώς αυτή η ενασχόληση συνεπάγεται...