Buzz

Στίβεν Σπίλμπεργκ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ κονταροχτυπιούνται για «Τα Σταφύλια της Οργής»

στα 10

Μία σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Τζον Ερνστ Στάινμπεκ «Grapes of Wrath» έφερε αντιμέτωπους τους Στίβεν Σπίλμπεργκ (για την Dreamworks) και Ρόμπερτ Ρέντφορντ (για το Sundance). Ποιος νίκησε;

Στίβεν Σπίλμπεργκ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ κονταροχτυπιούνται για «Τα Σταφύλια της Οργής»

Tα δικαιώματα του κλασικού μυθιστορήματος του Στάινμπεκ «Τα Σταφύλια της Οργής» είχαν βάλει στο μάτι ταυτόχρονα ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Και οι δύο ήθελαν να αναλάβουν την παραγωγή μίας νέας διασκευής. Ο Σπίλμπεργκ την σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου εκ μέρους της Dreamworks και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ τη δημιουργία μίας μίνι σειράς με την υπογραφή του Sundance.

Το βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1939 και ακολουθεί την οικογένεια του Τομ Τζόουντ όπως αφήνουν πίσω τις κατεστραμμένες από την οικονομική κρίση ζωές τους και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Οι συνέπειες του Κραχ και η ξηρασία που χτύπησε την Οκλαχόμα τη δεκαετία του 30 εξαθλίωσε τους κατοίκους, αλλά δημιούργησε και μία νέα κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη για την αμερικανική εργατική τάξη. Ο λόγος του Τζόουντ στο τέλος του βιβλίου έχει παραμείνει διάσημος.

Το 1940 ο Τζον Φορντ μετέφερε το βιβλίο στο σινεμά με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα σ' έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας του. Η ταινία κέρδισε 7 οσκαρικές υποψηφιότητες και δύο Οσκαρ - ένα από αυτά για τον σκηνοθέτη της.

Το παρασκήνιο θέλει τον πιο ισχυρό παίκτη του Χόλιγουντ Στίβεν Σπίλμπεργκ να κερδίζει τον Ρέντφορντ στην προσφορά που έκανε, την οποία και προτίμησαν οι μέτοχοι της Steinbeck Εstate και κάτοχοι των δικαιωμάτων του βιβλίου. Ετσι, ο Ρέντφορντ υποχώρησε.

Πάντως κανείς από τους δύο δεν είχε δείξει ενδιαφέρον και για τη σκηνοθεσία - αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ άλλωστε, εφόσον εγκατέλειψε το πρότζεκτ του «Μωυσή», ετοιμάζεται για το «American Sniper:The Autobiography Of The Most Lethal Sniper In US Military History», τα γυρίσματα του οποίου θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014, με πρωταγωνιστή τον Μπράντλεϊ Κούπερ.