Buzz

«Stay inside»: O Στάθης Αθανασίου παρουσιάζει μια web series γυρισμένη εν μέσω παγκόσμιου lockdown

στα 10

Ο Eλληνας σκηνοθέτης κάνει μια διεθνή σειρά εν μέσω της καραντίνας που παίζει ελεύθερα στο youtube. Και μας εξηγεί τα πώς και τα γιατί.

Flix Team
«Stay inside»: O Στάθης Αθανασίου παρουσιάζει μια web series γυρισμένη εν μέσω παγκόσμιου lockdown
Photos: Ikram Saari, Florent B., Kaique Rocha, Alexandar Pasaric

Το 2005 σε συνεργασία με τον διευθυντή φωτογραφίας Σπύρο Παγώνη, τον συνθέτη Θοδωρή Αμπαζή, και με πρωταγωνιστή τον πολύ καλό φίλο και εξαιρετικό ηθοποιό Κώστα Κορωναίο (ο τόνος στο γιώτα, όχι στο άλφα), έκανα μια μαύρη κωμωδία μικρού μήκους με τίτλο “Καθήστε Μέσα”. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πήρε πολλά βραβεία. Κατά καιρούς, ο κόσμος την ξανα-ανακάλυπτε και την μοιραζόταν στο δίκτυο, ιδίως σε περιόδους πολιτικής έντασης.

Δείτε ακόμη: «Εις την Ελευθερίαν»: Ο Χάρης Ραφτογιάννης κρυφοκοιτάζει απέναντι, στην «έξοδο» από το σπίτι

stay inside 607

Στα τέλη Μαρτίου και ενώ όλοι προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το πως ξαφνικά βρεθήκαμε να παίζουμε στο πιο immersive επεισόδιο του Black Mirror, είχα την ιδέα να κάνω τη συνέχεια της ιστορίας αυτής, στο σήμερα όμως, 15 χρόνια μετά. Σαν sequel κάπως. Να κάνω κι εγώ το δικό μου franchise τώρα που η Marvel δεν νιώθει και πολύ καλά και έχει δημιουργηθεί ένα κενό στην αγορά.

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε μια ομάδα ηθοποιών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αγγλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, και παρέα με τον φίλο και εξαιρετικό συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή στις νότες, ξεκινήσαμε σε χρόνο μηδέν να δημιουργούμε τη σειρά, με τον κάθε συντελεστή κλεισμένο στο σπίτι του.

stay inside 607

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα εργαλεία που μας προσφέρει, δημιουργούμε μια ιστορία η οποία λόγω της απερίγραπτης κατάστασης που βιώνουμε, θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Η σειρά είναι μια μαύρη κωμωδία με όλους τους κατοίκους του πλανήτη να βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους από το 2005 και τα γεγονότα της τότε μικρού μήκους. Για 15 ολόκληρα χρόνια όλοι είναι μέσα. Έξω δεν είναι κανείς. Ούτε καν η αστυνομία. Η μόνη παρουσία έξω από τα σπίτια, είναι τα self flying delivery drones της Amazon η οποία φροντίζει αποκλειστικά την παραγωγή κάθε είδους προϊόντος, στα AI-enabled fully automated εργοστάσιά της. Μέσα στο σπίτι, όλες οι υπηρεσίες παρέχονται από το Netflix. Διασκέδαση, επικοινωνία, internet, κατασκοπεία και ότι έχει να κάνει με άυλα είδη πρώτης Ανάγκης.

stay inside 607

Τι θα συμβεί, λοιπόν, όταν ο Έλληνας Υπουργός Netflix βάλει μπροστά το δαιμόνιο και μακιαβελικό σχέδιό του; Θα συμβεί μια techno-thriller-spy-romance μαύρη κωμωδία, με ιούς, CEO’s, hackers, πράκτορες, ξεχασμένους αλλά άσβεστους έρωτες, και πολλές -αλλά πολλές, έτσι;- βιντεοκλήσεις, ενώ οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να βγουν επιτέλους και πάλι έξω.

stay inside 607

Όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε το πάτημά μας στον νέο κόσμο που έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτή είναι η δικιά μας προσπάθεια να μιλήσουμε με αφαιρετικό, ευχάριστο και μυθοπλαστικό τρόπο, για τα πολύ σημαντικά θέματα που θα έχουμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε στον νέο αυτό κόσμο: Ιδιωτικότητα vs θεσμοθετημένη παρακολούθηση, κράτος vs εταιρεία, απομόνωση vs κοινωνικότητα, ισορροπία vs παράνοια, χειραφέτηση vs χειραγώγηση, creative commons vs copyright, open source vs proprietary, ελευθερία vs ???. Τα έκτακτα μέτρα έχουν την τάση να βρίσκουν πολύ λογικοφανή επιχειρήματα προκειμένου να παρατείνουν την ύπαρξή τους και ακόμα και όταν αποφασίζεται η άρση τους, ο δείκτης σπάνια γυρίζει στο αρχικό σημείο που βρισκόταν πριν τη λήψη τους. Κανένας ιός δεν είναι πιο επικίνδυνος από αυτό.

Στάθης Αθανασίου


Συντελεστές:
Kyrios Emil - Αιμιλιανός Σταματάκης / Generalissimo Fabio - David “Fabu” Fernandez / Lord Oliver - James Oliver Dunn / 31ias sw4rtz - Αντώνης Βλάχος / Ulrika - Σεραφίτα Γρηγοριάδου / Pål Harket - Kenneth Åkerland Berg / Dana - Αναστασία Στυλιανίδη / nestorious3 - Νέστωρ Κοψιδάς / Dr. Mimermann - Δημήτρης Ζαλαχώρης / Rt Hon Manos Nezos - Μάνος Βασιλάκης / The Psychiatrist - Ευδοκία Χρυσοβέργη
Μουσική - Θοδωρής Αμπαζής
Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ - Στάθης Αθανασίου

Δείτε επίσης: «Enter»: Μια σειρά νέων έργων που δημιουργήθηκαν στο σπίτι σε 120 ώρες σε ανάθεση του ιδρύματος Ωνάση

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.