
Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.
Purple Rain (1984) του Άλμπερτ Μάγκνολι | Πέμπτη 22 Μαΐου, 21.00 στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Το Midnight Express και το Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν τρεις υπαίθριες προβολές στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Θησείο. Οι πόρτες θα ανοίγουν στις 19:30, αλλά οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00.
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές εδώ
9o Πανόραμα Ταινίων του Α.Π.Θ. | Από την Παρασκευή 23 ως Κυριακή 25 Μαΐου στο Ολύμπιον
Και φέτος η αυτό-οργανωμένη φοιτητική ομάδα του Τμήματος Κινηματογράφου διοργανώνει για 9η φορά το φοιτητικό της φεστιβάλ ταινιών, το Πανόραμα. Αυτή τη χρονιά, θα προβληθούν σαράντα πολύμορφες, ιδιαίτερες και τελείως διαφορετικές ταινίες συμφοιτητ(ρι)ών αυτό το Π-Σ-Κ (23, 24 & 25 Μαΐου) στο Ολύμπιον. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβαλ εδώ.
Ιριδα Visions | Σάββατο 24 Μαΐου στις 20.00 στον Κινηματογράφο Ιρις
Στη Βουή του Κόσμου: Το Φεμινιστικό Κίνημα στην Ελλάδα 19ος - 21ος αιώνας (Μαρία Λούκα, Νατάσα Κεφαλληνού & Νιόβη Αναζίκου, 2024). Ακολουθεί συζήτηση με τις δημιουργούς.
Αφυπνιστικός Κινηματογράφος | Κυριακή 25 Μαΐου στις 11.00 στο Αστυ
Τίποτα Δεν Είναι Τυχαίο (Μάρσιο Τρίγκο, 2022). Ακολουθεί συζήτηση με τον Γιάννη Αυγουστάτο (ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, πνευματικός ακτιβιστής, συγγραφέας, ιδρυτής της κίνησης "Φως σε Δράση").
CINEFIX: Θερινές προβολές στην ταράτσα του ΕΜΣΤ | Κυριακή 25 Μαΐου στις 21.00 στο ΕΜΣΤ
Tο EMΣT μεταμορφώνει για άλλη μια χρονιά την ταράτσα του σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, το CineFIX. Με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη, και φόντο την Ακρόπολη, η ταράτσα του ΕΜΣΤ δημιουργεί μια ιδανική συνθήκη για την προβολή ταινιών, βίντεο και οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών έργων. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 25 Μαΐου σε εβδομαδιαία βάση.
Κυριακή 25 Μαΐου | 21:00 | Ένα βράδυ με τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Mahdi Fleifel. Μια επιλογή ταινιών και συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Οι Απάχηδες των Αθηνών | Κυριακή 25, Τρίτη 27 και Τετάρτη 28 Μαΐου 2025 στις 20.50 στο Cine Paris
Οι Απάχηδες των Αθηνών Η πρώτη ομιλούσα ταινία στην ιστορία του ελληνικού σινεμά έρχεται στο Cine Paris 95 χρόνια μετά, η θρυλική ελληνική ταινία επιστρέφει στην Πλάκα σε 4k αποκατεστημένη κόπια στις 25, 27 και 28 Μαΐου. Το Δελτίο Τύπου σε Word Η εμβληματική γειτονιά της Πλάκας και άλλα τοπόσημα της μεσοπολεμικής Αθήνας αναβιώνουν στη μεγάλη οθόνη του Cine Paris. Ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος, παρουσιάζει σε τρεις μοναδικές προβολές την πρώτη ελληνική ομιλούσα ταινία Οι Απάχηδες των Αθηνών. Η ταινία παραγωγής του 1930, ανήκει στην πρώιμη περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου, και κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αποκατεστημένη 4Κ ψηφιακή κόπια από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η υπόθεσή της εκτυλίσσεται στους δρόμους της Πλάκας, ανάμεσα σε αυλές, σκαλιά και λαϊκές γειτονιές της παλιάς Αθήνας – στο σημείο που βρίσκεται εδώ και έναν αιώνα και το Cine Paris. Για πολλά χρόνια το θρυλικό φιλμ θεωρούνταν χαμένο. Μία κόπια του βρέθηκε μόλις το 2016 στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας ανέλαβε το απαιτητικό έργο της αποκατάστασης, το οποίο και θα παρουσιαστεί στο Cine Paris στις 25, 27 και 28 Μαΐου 2025.
Διαβάστε περισσότερα για τις προβολές εδώ.
Προβολές στο Cine Πετρούπολης | Κυριακή 25 Μαΐου ως Τετάρτη 28 Μαΐου στις 21.00 στο Cine Πετρούπολη
Ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη που απευθύνεται σε όλους. Δεν αποτελεί μόνο μέσο ψυχαγωγίας, αλλά και ένα εργαλείο που μπορεί να μας προσφέρει αισθητική απόλαυση και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τη θέση μας στην κοινωνία. Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγουμε τις ταινίες που σας προτείνουμε συμβάλλοντας, στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Όχι μόνο ταινίες που έχουν πάρει διανομή στις αίθουσες, αλλά και αυτές που για πολλούς λόγους δεν τα κατάφεραν, ωστόσο προβλήθηκαν σε Φεστιβάλ, από τα οποία προσπαθούμε να μην λείπουμε, αφού εκεί ανακαλύπτουμε άγνωστα "διαμαντάκια" που έχουμε τη χαρά να τα γνωστοποιούμε μέσω των προβολών μας.
Κυριακή 25/5/2025 | 21:00 - ’48 | Αντίσταση στον μεγάλο εποικισμό - Πριν την προβολή της ταινίας στις 20:30 θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση με τίτλο “Seven Jewish Children-Ένα έργο για τη Γάζα” της Caryl Churcil, σκηνοθεσία -ερμηνεία Νικολέττα Παναγιώτου.
Δευτέρα 26/5/2025 | 21:00 - Αγαπάμε μικρομηκάδες και το καλοκαίρι!
Τρίτη 27/5/2025 | 21:00 - Γιάννης Σπανός: Πίσω από τη Μαρκίζα
Τετάρτη 28/5/2025 | 21:00 - Γιάννης Θεοδωράκης | Ναι...μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε
9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (FeCHA) | Δευτέρα 26 Μαΐου - Πέμπτη 6 Ιουνίου
Το 9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 Μαΐου και 5 Ιουνίου 2025 στους θερινούς κινηματογράφους Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas και Αελλώ Cinemax, με παράλληλες προβολές στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ Europa Cinemas.
Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβαλ εδώ.
Δέκα και Μίση Καλοκαίρι Βράδυ του Ζυλ Ντασέν (1966) | Δευτέρα 26 Μαΐου, 21.00 στο Cine Paris
Η εμβληματική πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, συναντάει ξανά τον διεθνή σκηνοθέτη κάτω από την Ακρόπολη, στο πιο ατμοσφαιρικό θερινό σινεμά της Αθήνας. Το ιστορικό Cine Paris παρουσιάζει από τις 12/5 και κάθε Δευτέρα, το σινεμά της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασέν. Κάθε Δευτέρα από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παθιασμένη τους συνεργασία και να ανακαλύψουν ξανά τη μαγεία του κλασικού κινηματογράφου. Δείτε τη Δευτέρα 26 Μαΐου στις 21.00 το Δέκα και Μίση Καλοκαίρι Βράδυ.
Καίτη Δρόσου: Κιβώτιο Μνήμης της Αθανασίας Δρακοπούλου | Δευτέρα 26 Μαΐου στις 21.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Η Καίτη Δρόσου (1922–2016), ποιήτρια και δημοσιογράφος, ήταν γνωστή για την έντονη αντιστασιακή της δράση στη διάρκεια της Κατοχής. Την ίδια περίοδο γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της, συγγραφέα Άρη Αλεξάνδρου. Η ζωή της, που συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα (Κατοχή, Εμφύλιος, εξορίες), αποτυπώνεται στην ποίησή της, με ειλικρίνεια και αντιηρωική ματιά. Έφυγε το 2016 στο Παρίσι.
Διαβάστε περισσότερα για την προβολή εδώ.
Φτάσαμεε!... του Σταύρου Τσιώλη | Δευτέρα 26 Μαΐου στις 21.00 στον Δαναό
Μετά από το μεγάλο μουσικό και κινηματογραφικό ταξίδι μιας ολόκληρης σαιζόν από το «Αυτή η Νύχτα μένει» και το «Lalaland» μέχρι τις «Ομπρέλες του Χερβούργου», το «Amadeus» και το «Hedwig and the Angry Inch» μεταξύ άλλων, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι πιο «ποπ» με το «Φτάσαμεε!..», τη μοναδική μουσική κωμωδία δρόμου την Δευτέρα 26 Μαΐου στις 21:00, στον κινηματογράφο Δαναό. Η ταινία «Φτάσαμεε!...» του Σταύρου Τσιώλη, ενός από τους πιο αγαπημένους και συνεπείς σκηνοθέτες της ελληνικής κινηματογραφικής σκηνής, είναι μια μουσική κωμωδία με φόντο τη Λιβαδειά, γεμάτη από λαϊκά τραγούδια, λαϊκούς ανθρώπους, ατάκες ξυράφι και έναν πολυπληθή θίασο από μουσικούς, τραγουδιστές και σουβλατζήδες μέχρι μάνατζερ, λουλουδούδες και σερβιτόρους. Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας "Χρυσά Βαστά" Φοίβος Κοντογιάννης.
Διαβάστε περισσότερα για την προβολή εδώ.
Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα του Σαμ Γουντ | Δευτέρα στις 20.30 στο Cine Απολλων
Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, ένας Αμερικανός σύμμαχος των Ρεπουμπλικανών βρίσκει έρωτα κατά τη διάρκεια μιας απεγνωσμένης αποστολής να ανατινάξει μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα.
Φεστιβάλ Καζακικού Κινηματογράφου στην Αθήνα | Από Δευτέρα 26 έως Τετάρτη 28 Μαΐου στις 18.30 στο Studio New Star Art Cinema
Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου το Φεστιβάλ Καζακικού Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα! Τρία μοναδικά βράδια αφιερωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία του Καζακστάν μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου:
26 Μαΐου – Ιστορικό δράμα «Tomiris»
27 Μαΐου – Μουσική ταινία «Dos-Mukasan»
28 Μαΐου – Κλασική ταινία «Το όνομά μου είναι Koja»
Δείτε στην Ταινιοθήκη τις ταινίες που διεκδικούν τα φετινά Βραβεία Ιρις! | Τετάρτη 18 Μαΐου ως Δευτέρα 2 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Από την Τετάρτη 28 Μαΐου έως και την Δευτέρα 2 Ιουνίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, την κινηματογραφική αίθουσα, τις 36 συνολικά ταινίες που διεκδικούν φέτος τα χρυσά αγαλματίδια Ιρις, λίγο πριν τη φετινή απονομή, η οποία θα πραγματοποηθεί την Τετάρτη 11 Ιουνίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Δημήτρη Δημόπουλο, σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Φαφούτη.
Plasmata 3 | Τετάρτη 28 Μαΐου στις 20.30 στο Πεδίον του Αρεως
20.30 Washingtonia (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2014). Προλογίζει η σκηνοθέτρια.
21.00 Ο Μάγος του Οζ (Βίκτορ Φλέμινγκ, 1939)
Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα εδώ.
Η Αθήνα του Μεσοπολέμου 1922-1940 | Τετάρτη 28 Μαΐου στις 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πώς ήταν η Αθήνα του Μεσοπολέμου; Ήταν μόνο μια πόλη σε διχασμό ανάμεσα σε βενιζελικούς και μοναρχικούς ή ήταν και τόσα άλλα πράγματα μαζί; Οι μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922 φέρνουν νέα πνοή στην πόλη, στον πολιτισμό και στην οικονομία. Αναπτύσσεται η βιομηχανία και η ναυτιλία, μια νέα αστική τάξη κάνει αισθητή την παρουσία της, και συγχρόνως δημιουργείται μια εργατική τάξη που διαδηλώνει στους δρόμους της Αθήνας. Οι γυναίκες αρχίζουν να εργάζονται και τα καλοκαίρια κολυμπούν στο Παλαιό Φάληρο δίπλα στους άντρες φορώντας μαγιώ. Η Αθήνα που για πρώτη φορά έχει δημοκρατικό πολίτευμα αλλάζει. Κάτω από την Ακρόπολη γκρεμίζεται η συνοικία Βρυσάκι, και αναδύεται η Αρχαία Αγορά, ενώ η Ομόνοια εκσυγχρονίζεται με ηλεκτρικό τρένο. Στην τέχνη, η γενιά του ’30 θα αλλάξει για πάντα την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική. Ο Βενιζέλος, στη δεύτερη δημιουργική τετραετία του, φέρνει το νερό στην πόλη, χτίζει σχολεία, εγκαινιάζει το πρώτο αεροδρόμιο. Οι Αθηναίοι τραγουδούν Αττίκ και Γιαννίδη, ενώ στις περιφερειακές συνοικίες κυριαρχούν τα ρεμπέτικα. Μετά το Κραχ του 1929, η επάνοδος της μοναρχίας, η δικτατορία του Μεταξά και η αρχή του Ελληνοϊταλικού πολέμου φέρνουν το τέλος αυτής της περιόδου. Η Μαρία Ηλιού και οι συνεργάτες της διηγούνται την ιστορία του Μεσοπολέμου στην Αθήνα με μια νέα ματιά και άγνωστο οπτικό υλικό που βρέθηκε σε αρχεία της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας. Οι αφηγήσεις, οι φωτογραφίες, τα φιλμάκια, οι ήχοι της πόλης που σχεδίασε η Αλίκη Παναγή, η ανακατασκευή της μουσικής της εποχής αλλά και η πρωτότυπη μουσική της Κατερίνας Πολέμη αναδημιουργούν την ατμόσφαιρα μιας πολύ δημιουργικής περιόδου, γεμάτης αντιθέσεις.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.