Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (25 - 31 Ιανουαρίου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (25 - 31 Ιανουαρίου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.

otto baxter

Otto Baxter: Not A F---ing Horror Story των Πίτερ Μπερντ, Μπρους Φλέτσερ | Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Exile Room

Ο Οτο Μπάξτερ είναι ένας 35χρονος άνδρας με σύνδρομο Down που πάντα δυσκολευόταν να εκφράσει τα συναισθήματά του. Γι’ αυτό και αποφασίζει να μετατρέψει την περιπέτεια της ζωής του, από τη γέννηση και την εγκατάλειψή του από τη μητέρα του μέχρι σήμερα, σε μια επική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «The Puppet Asylum» – ένα εκκεντρικό υβρίδιο κωμωδίας, τρόμου και μιούζικαλ που εκτυλίσσσεται στο βικτωριανό Λονδίνο! Βοηθώντας τον να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, αλλά και να αποκτήσει τη δική του φωνή σε έναν κόσμο που τον αντιμετώπιζε πάντα ως «τέρας», οι κινηματογραφιστές φίλοι του, Bruce Fletcher και Peter Beard, τον ακολουθούν για έξι ολόκληρα χρόνια, καθώς πασχίζει να δώσει σάρκα και οστά σε αυτήν την αντισυμβατική, αθυρόστομη αυτοβιογραφία που θα τον φέρει αντιμέτωπο τόσο με το παρελθόν που τον στοιχειώνει όσο και με το αβέβαιο μέλλον του.

Η προβολή της ταινίας συνοδεύεται από το μικρού μήκους φιλμ «The Puppet Asylum» του Οτο Μπάξτερ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές του Ιανουαρίου με δωρεάν είσοδο στο Exile Room εδώ.

the last of the unjust

Ο Τελευταίος των Αδίκων του Κλοντ Λανζμάν | Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 18.00 στο Ινστιτούτο Goethe Athen

Tο Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Ethnofest (Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας) σάς προσκαλεί σε ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μνήμη των Θυμάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.

Στις 25 Ιανουαρίου, 18:00–22:00 θα προβληθεί η ταινία Ο τελευταίος των αδίκων (2013) του Claude Lanzmann.

Τo 1975, ο Κλοντ Λανζμάν είχε κάνει γυρίσματα στη Ρώμη, για την ταινία «Shoah», με τον Μπένγιαμιν Μούρμελσταϊν, τον μοναδικό επιζήσαντα «Πρεσβύτερο» (Judenältester) και τελευταίο πρόεδρο του Εβραϊκού Συμβουλίου στο Γκέτο του Τερεζίενστατ, αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτές τις λήψεις. Μέχρι τώρα.Η πολύωρη συνέντευξη με τον Μούρμελσταϊν θα υπερέβαινε τη σύλληψη της τανίας Shoah. Τώρα, ο Λανζμάν σκηνοθέτησε τις συνομιλίες με θέμα τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Μούρμελσταϊν ως ηγετικής δύναμης, ρόλο που του επιβλήθηκε παρά τη θέλησή του, προσθέτοντας νέες λήψεις από τη Βιέννη, την Πολωνία, το Ισραήλ και το «γκέτο-βιτρίνα» Τερεζίενστατ. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία το 1938, ο ραβίνος Μούρμελσταϊν, ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελεγχόμενης από τον Άντολφ Άιχμαν Εβραϊκής Κοινότητας της Βιέννης και ως «Πρεσβύτερος» του γκέτου Τερεζίενστατ, αγωνίστηκε επί επτά ολόκληρα χρόνια ενάντια στην εξόντωση. Ταυτόχρονα, βοήθησε 121.000 Εβραίους να μεταναστεύσουν.

Η ταινία αποκαλύπτει την ασυνήθιστη προσωπικότητα του Μούρμελσταϊν, την εντυπωσιακή του ευφυΐα, το ακλόνητο θάρρος και το γερό μνημονικό του. Ο εκπληκτικός αφηγητής διηγείται με τρόπο ειρωνικό, σαρκαστικό και ειλικρινή ιστορίες που καλύπτουν τρεις περιόδους, από το Νίσκο της Πολωνίας στο Τερεζίενστατ και από τη Βιέννη στη Ρώμη.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή στο επίσημο site του Goethe Institut Athen και στο event της προβολής στο Facebook.

herzog

Herzog vs. Kinski (Together apart - O καλύτερος εχθρός μου) | Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 25 μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου

Το αφιέρωμα, που ξεκίνησε (18-21/1) στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 25-28 Ιανουαρίου. Θα προβληθούν 5 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ που ο κορυφαίος δημιουργός γύρισε για τον Καλύτερό του εχθρό, τον Κλάους Κίνσκι.

Πρόγραμμα προβολών εδώ.

herzog

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης (Goethe-Institut Thessaloniki), παρουσιάζουν το αφιέρωμα Herzog vs. Kinski (Together apart - O καλύτερος εχθρός μου), δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει τις εμβληματικές ταινίες που γέννησε η εκρηκτική συνεργασία ανάμεσα στον Βέρνερ Χέρτσογκ και τον Κλάους Κίνσκι, δύο από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα, τις προβολές και την προπώληση εισιτηρίων εδώ.

αερλανάδη

Αεραλάνδη του Χάρη Ραφτογιάννη | Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 22.00 στο ΑΣΤΟΡ

Η «Αεραλάνδη» του Χάρη Ραφτογιάννη για τους Αέρα Πατέρα ξεκινά τις προβολές τις στο ΑΣΤΟΡ, ξεκινώντας από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν προβολές και στις 19 και 26 Ιανουαρίου.

«Η πραγματικότητα δεν υπάρχει»: αυτό είναι το σύνθημα της χαοτικής και ανοιχτής μουσικής μπάντας των Αέρα Πατέρα. Οταν κάποια μέλη, κουρασμένα από το διαρκές χάος, απαιτήσουν μια μορφή δομής, ο Τζίμης - ο άτυπος αρχηγός του γκρουπ - θα πρέπει είτε να συμβιβαστεί, είτε να αναμετρηθεί για άλλη μια φορά με την «πραγματικότητα που δεν υπάρχει».

Στις 26 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Θάνο Lost (μουσικό και τραγουδιστή των Lost Bodies) με συντονιστή τον Ακη Καπρανο (κριτικό κινηματογράφου, μουσικό)

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Weird Wave στο κανάλι της στο YouTube, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και στο λογαριασμό της στο Instagram.

christine

Κριστίν του Τζον Κάρπεντερ | Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 21.45

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος Δαναός σας προσκαλούν σε μία επετειακή προβολή του «Κριστίν» βασισμένο στο θρυλικό έργο του Στίβεν Κινγκ και σε σκηνοθεσία Τζον Κάρπεντερ. Παρουσιάζει ο κωμικός και πιστός αναγνώστης του Βασιλιά, Ηλίας Φουντούλης. Μαζί του ο Γιάννης Σαρακατσάνης.

Αντίτυπα διακεκριμένων βιβλίων του Stephen King θα περιμένουν τους θεατές στο bar του σινεμά.

Κριστίν / Christine
(ΗΠΑ, 1983)
Σκηνοθεσία: Τζον Κάρπεντερ / John Carpenter. Με τους: Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Harry Dean Stanton, Robert Prosky. Μουσική: John Carpenter. Γλώσσα: Αγγλικά.
Έγχρωμη, 100΄.

Μια στοιχειωμένη Plymouth του 1958 με τον όνομα Κριστίν γοητεύει μέχρι παράνοιας έναν έφηβο ο οποίος την αγοράζει και στη συνέχεια το δαιμονικό όχημα στρέφεται εναντίον όσων μπαίνουν ανάμεσά τους ή είναι εχθρικά διακείμενοι προς αυτούς.

Ομιλητές:
Ηλίας Φουντούλης , Κωμικός & Συγγραφέας
Γιάννης Σαρακατσάνης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης & Συγγραφέας

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

dogwatch

Βάρδια του Γρηγόρη Ρέντη | 27 και 28 Ιανουαρίου στο Δαναό

Το ντοκιμαντέρ «Βάρδια» (Dogwatch) του Γρηγόρη Ρέντη συνεχίζει τις προβολές του στον κινηματογράφο Δαναό - στις 27 και 28 Ιανουαρίου. Και οι δύο προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία του σκηνοθέτη, με τον οποίο θα ακολουθήσει συζήτηση μετά το τέλος της ταινίας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία και τις προβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

kagemusha

Καγκεμούσα, ο Iσκιος του Πολεμιστή του Ακίρα Κουροσάουα | 27 Ιανουαρίου στο Cinobo Οπερα, μέρος των προβολών του Midnight Express

Ιαπωνία, 16ος Αιώνας. Ο Σίνγκεν Τακέντα, ένας πανίσχυρος πολέμαρχος, έχει ταυτίσει το όνομά του με το ρητό: "γρήγορος σαν τον άνεμο, σιωπηλός σαν το δάσος, μανιώδης σαν τη φωτιά". Καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο, όντας τραυματισμένος από τις μάχες, ο Σίνγκεν δίνει εντολή να βρεθεί ένας σωσίας του για να τον αντικαταστήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνει ο θάνατός του κρυφός και οι εχθροί του δεν θα επιτεθούν στη φυλή του. Ο Καγκεμούσα, ο ίσκιος του πολεμιστή, είναι ένας μικροεγκληματίας που πρέπει να μεταμορφωθεί σε σπουδαίο ηγέτη και να διοικήσει 25.000 στρατιώτες Σαμουράι.

To αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάουα σε HD Director's Cut. Προλογίζει η δημιουργός κόμιξ και σκηνοθέτρια Λουκία Τζωρτζοπούλου.

Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

kaft

To Μπλε Καφτάνι της Μαριάμ Τουζανί | Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 14.00 στο Δαναό

Το «Σινεμά και Ψυχανάλυση», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ και με τη συνεργασία της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών της Αθήνας σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας «Το Μπλε Καφτάνι» της Μαριάμ Τουζανί, που θα προβληθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 14.00-17.00 στον κινηματογράφο Δαναό (Λεωφ. Κηφισίας 109, πλησίον μετρό Πανόρμου).

O Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Youssef. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίλ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουν οι:
Νασία Λινάρδου, ψυχαναλύτρια, μέλος της ΝΛΣ/ ECF
Ελένη Ρηγούτσου, ψυχαναλύτρια, μέλος της ΝΛΣ
Μάρα Κτενά, ψυχολόγος
Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου
Τιμή Εισιτηρίου: 7 ευρώ

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

caro diario fundamentals

Αγαπημένο μου Ημερολόγια του Νάνι Μορέτι | Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 20.00 στον Δαναό

Χωρισμένο σε τρία ευδιάκριτα κεφάλαια και δομημένο σε μορφή συνειρμικής περιπλάνησης το «Caro Diario» του Νάνι Μορέτι (Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1993) ξεδιπλώνεται ως ταξίδι ενδοσκόπησης ενός δημιουργού σε σύγχυση, το οποίο διατρέχει τους ανομολόγητους φόβους, τις αμφιβολίες, τα διλήμματα και τα ευτράπελα που συγκροτούν την απρόβλεπτη περιπέτεια της ζωής. Ο Νάνι Μορέτι ανεβαίνει αρχικά στη βέσπα του και ανακαλύπτει κάθε γωνιά της Ρώμης που αγαπά και μισεί την ίδια στιγμή, ταξιδεύει σε ένα απομονωμένο νησάκι για να ξαναβρεί τον καλλιτέχνη μέσα του, έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο του θανάτου μόνο και μόνο για να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής.

Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο των προβολών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον γενικό τίτλο Fundamentals of Cinema. Προλογίζει και συζητά για την ταινία ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Λευτέρης Χαρίτος.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

creeps

Return of the Creeps του Νίκου Χαντζή | Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 22.00 στην ΑΝΔΟΡΑ

Αθήνα, 1982. Κάπου ανάμεσα σε Κυψέλη, Πατήσια και Εξάρχεια, γεννιέται η Creep Records. Στον βραχύχρονο αλλά πλούσιο κατάλογό της, έκαναν το δισκογραφικό τους πέρασμα μερικές από τις σημαντικότερες μπάντες της εγχώριας new wave, post punk και dark wave σκηνής. Σε διάστημα τεσσάρων μόλις χρόνων, η Creep κυκλοφόρησε μια σειρά από εμβληματικούς δίσκους, οι οποίοι έως σήμερα αποτελούν έργα ανεκτίμητης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις του ιδρυτή της, Μπάμπη Δαλίδη, αναδύεται ένα ντοκιμαντέρ για μια από τις πρώτες και επιδραστικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το έργο πλαισιώνουν μέλη των συγκροτημάτων που δισκογράφησαν στην Creep, όπως οι Angelo & His Egos, Art of Parties, Clown, Cpt Nefos, Headleaders, Metro Decay, Rehearsed Dreams, The Reporters, South of No North, Villa 21 και The Vyllies.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.


Σινεμά με τον τρόπο του Flix: Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.