Buzz

Σινεμά μόνο για εμβολιασμένους;

στα 10

Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων περιλαμβάνουν, σύμφωνα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα και κινηματογραφικές προβολές. Τι σημαίνει όμως αυτό για την τύχη των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας και για θερινά «δύο ταχυτήτων»;

Σινεμά μόνο για εμβολιασμένους;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και αξιωματούχων του ΕΟΔΥ, από τον Ιούλιο αναμένεται να υπάρξει μερική άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η άρση περιορισμών για πλήρως εμβολιασμένους θα αφορά μεταξύ άλλων στην ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους θα συνεπάγεται επίσης την μη υποχρέωσή τους να φορούν μάσκα, αλλά η ημερομηνία εφαρμογής θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα τα εμβόλια για όλους, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου.

Στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως περιλαμβάνονται τα εξής:

Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
Να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα
Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
Να μπορούν εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις

Οι τελευταίες διαρροές μιλούν και για κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού:

Στο επίκεντρο των διευκολύνσεων θα βρεθούν εστιατόρια, μπαρ, ψυχαγωγία (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες), σε κλειστούς χώρους, και ενδεχομένως αθλητικές εκδηλώσεις (π.χ. αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ) επίσης σε κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη νομοθέτηση ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα – νομική κάλυψη στους ιδιοκτήτες των ανωτέρω επιχειρήσεων να επιτρέπουν την είσοδο στους χώρους τους μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξετάζεται και μια πιθανή δέσμη κινήτρων για όσους επιχειρηματίες συμμετάσχουν. Παρότι η σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη σε βάθος, τα κίνητρα λέγεται ότι θα μπορούσαν να είναι οικονομικής φύσεως ή να έχουν να κάνουν με τη χωρητικότητα της κάθε επιχείρησης. Δηλαδή, στα εστιατόρια, για παράδειγμα, να επιτρέπεται μεγαλύτερη πληρότητα σε όσα υποδέχονται αποκλειστικά όσους είναι εμβολιασμένοι.

Διαβάστε ακόμη: Για πόσο θα μείνουν κλειστά τα κλειστά σινεμά;

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί συνταγματικότητας η μη και ενώ όλα τα παραπάνω παραμένουν φήμες και διαρροές που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα οριστικοποιηθούν στο τέλος, ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αίθουσες.

Με τους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας να παραμένουν κλειστοί, αυτό μπορεί να σημάνει τη δοκιμαστική λειτουργία τους μέσα στον Ιούλιο μόνο με εμβολιασμένους. Οχι ακριβώς η πιο σωστή επιλογή, καθώς μέσα στους κινηματογραφους 12μηνης λειτουργίας συγκαταλέγονται τα mutlipex, κατεξοχήν χώρος για παιδιά και νέους που δεν βρίσκονται ακριβώς στην ηλικιακή ομάδα που θα έχει εμβολιαστεί ή θα έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Σε όλες τις χώρες που συζητήθηκε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προϋπόθεση για το άνοιγμα κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας, απορρίφθηκε ως ατελέσφορο, κυρίως λόγω των διακρίσεων που επιβάλλει σε χώρους που από τη φύση τους απευθύνονται σε όλους.

Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο πως οι εξαγγελίες που θα αφορούν τα «πρόνομια» των εμβολιασμένων θα συνδεθούν, εκτός μεγάλου απροόπτου, με κάποια ανακοίνωση για τους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας, αν και οι συζητήσεις ανάμεσα στους ίδιους τους αιθουσάρχες και τους ανθρώπους του σινεμά συγκλίνουν πως το οριστικό τους άνοιγμα θα γίνει τον Αύγουστο... προς την έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν, με ακόμη λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω του τείχους ανοσίας που όλοι αναμένουν να είναι ισχυρότερο προς το Σεπτέμβριο.

Για τα θερινά σινεμά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να σημαίνει «προνόμιο» για τους εμβολιασμένους, αφού τότε θα μιλάμε για διχοτόμηση των προβολών ή για «κλειστές» προβολές που, εκτός του ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα για να τα αναφέρει κανείς και μόνο, θα οδηγήσουν μάλλον σε χειρότερα αποτελέσματα από την υποτιθέμενη ασφάλεια για όλους που είναι τελικά και το ζητούμενο στο θέμα της πανδημίας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις, ενώ ήδη η βραδυνή προβολή για τα θερινά απελευθερώθηκε, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να μεταφέρεται στις 01.30 και από 1η Ιουλίου που καταργείται δίνεται και η δυνατότητα για μεταμεσονύκτιες προβολές.

Η ιδέα και μόνο προβολών «μόνο για εμβολιασμένους» δεν είναι κάτι που θα προτιμήσει κανένα θερινό σινεμά, εκτός αν κάποιος πολύ τολμηρός μετατρέψει την αίθουσά του σε covid-free θερινό με τα πάντα ελεύθερα από περιορισμούς (από την κατανάλωση μέχρι τις αγκαλιές...) και κερδίσει στο επίπεδο του event. Χμ...

αίθυσα