Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Scopοphilia» είναι το ελληνικό computer screen movie που περιμέναμε!

στα 10

To πρώτο ελληνικό computer screen movie κάνει την πρεμιέρα του στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Και δηλώνει ανεξάρτητο, ανένταχτο, φτιαγμένο από πίστη και επιμονή.

To «Scopοphilia» είναι το ελληνικό computer screen movie που περιμέναμε!

«Το "Scopophilia" είναι ένας διαδεδομένος όρος στις ψυχαναλυτικές κινηματογραφικές θεωρίες και αφορά την απόλαυση που παίρνει κανείς από το να κοιτάζει. Η ταινία μας είναι εμπνευσμένη από την υπερέκθεσή μας στα social media, την ευχαρίστηση που αντλεί κανείς βλέποντας τις ζωές των άλλων, αλλά και το πως οι ίδιοι εκτιθέμεθα σε κινδύνους που πιθανώς δεν αντιλαμβανόμαστε.»

Ετσι περιγράφουν την πρώτη τους ταινία οι Ναταλία Λαμπροπούλου και Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, πρώτο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του computer screen movie, ταινία, δηλαδή, που εκτυλλίσσεται μόνο μέσα σε οθόνες υπολογιστών - αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για την επιτυχία του νεοσύστατου είδους το «Searching» που είδαμε πρόσφατα και στις ελληνικές αίθουσες.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.

Scopophlia

Η ιστορία του «Scopophilia» αφορά τον Αλέξη, ο οποίος γίνεται άθελά του μάρτυρας ενός φόνου και μπλέκει στον ιστό ενός κατά συρροή δολοφόνου. Μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο, ριψοκινδυνεύοντας να πιαστεί και ο ίδιος στην παγίδα του.

Να μια από τις δυσκολίες των computer screen movies, να κρατήσουν το ενδιαφέρον ενώ εκτυλίσσονται σε περιορισμένο χώρο. Αυτό, μαζί με την απίστευτη δουλειά στο post-production, εκεί όπου ουσιαστικά παίρνει μορφή η ταινία.

«H μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι η mise-en-scène της ταινίας δημιουργήθηκε μετά το τέλος του post-production και των VFX. Οταν γυρίζαμε τα πλάνα της ταινίας δεν είχαμε την εικόνα του τελικού κάδρου αλλά μόνο ενός κομματιού από αυτό. Ετσι, ουσιαστικά το post-production ήταν σαν ένα παζλ όπου ενώναμε συνέχεια τα κομμάτια προκειμένου να δούμε την τελική εικόνα και ήταν μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας στο να επεξεργαστούμε την κάθε λεπτομέρεια. Σε αυτό το μοτίβο, ήταν επίσης πολύ δύσκολο το να κρατήσουμε αφηγηματικά το ενδιαφέρον μέσα σε μία ταινία γυρισμένη σε κλειστούς χώρους και χωρίς πολλές εναλλαγές πλάνων, αλλά κινηματογραφημένη από τη θέση της κάμερας των υπολογιστών και των κινητών.»

Scopophilia 607

Ανεξάρτητη από τη γέννησή της, η «Scopophilia» είναι αποτέλεσμα πίστης, εργασίας και επιμονής.

«Δεν θα θέλαμε να προσπαθήσουμε να την τοποθετήσουμε κάπου. Η ταινία ανήκει σε ένα νέο κινηματογραφικό είδος που άρχισε να δημιουργείται τα τελευταία χρόνια, το computer screen movie. Η ταινία είναι no-budget και έχει γίνει με την αφιλοκερδή εργασία όλων των ηθοποιών και συντελεστών. Βασικές ανάγκες της ταινίας καλύφθηκαν από προσωπικούς πόρους, και από μη-συμβατικές μορφές χρηματοδότησης, όπως ένα party όπου τα έσοδα πήγαν υπέρ της ταινίας, αλλά και μία καμπάνια crowdfunding. Η ταινία αυτή έγινε καθαρά από χορηγίες, πίστη και εργασία των συντελεστών, αλλά και επιμονή!»

Δείτε εδώ μια σκηνή από το «Scopophilia» που παρουσιάζεται αποκλειστικά στο Flix:


Scopophilia | Σκηνοθεσία: Ναταλία Λαμπροπούλου, Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου | Σενάριο: Σωτήρης Πετρίδης | Παραγωγή: Σωτήρης Πετρίδης, Δημήτρης Τσακαλέας, Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου | Διευθυντής Φωτογραφίας: Θανάσης Κωνσταντόπουλος | Μοντάζ: Τάνια Ναναυράκη | VFX: Ανέστης Εραλίδης, Γιώργος Κετσιακίδης, Παύλος Λύγουρης | Sound Designer: Ηλίας Φλούδας | Σκηνογραφία και Ενδυματολογία: Μαρία Καβαλιώτη | Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου | Graphic Designers Τάνια Ναναυράκη και Σμαρώ Σαχπαζίδου | Make-up Artist Σοφία Βουλαλά | Executive Producers Μαρία-Λήδα Σταυρακάκη και Δέσποινα Τριανταφυλλίδου | Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Λιάρος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νικίας Φονταράς, Ελένη Θυμιοπούλου, Θάνος Φερετζέλης, Στέλλα Νούλη, Ματίνα Κουλουριώτη, Τζόυς Ευείδη

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:


To «Scopophlia» θα κάνει την πρεμιέρα του στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις 7 Νοεμβρίου στις 20:30 και στις 8 Νοεμβρίου στις 12:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης. Η προώθησή της θα γίνει, όπως είναι φυσικό, με κάθε πιθανή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως το interactive poster που βλέπετε παρακάτω. Το σκανάρετε και δείτε που θα σας μεταφέρει.

Scopophilia