Industry

Save the date: σε δυο χρόνια ο Σόντερμπεργκ αποχωρεί από το σινεμά

στα 10

Για τον Στίβεν Σόντερμπεργκ τελείωσαν τα ψέματα: ενώ κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το σεξ, το σίγουρο είναι ότι θα σταματήσει να κάνει (βιντεο)ταινίες.

Save the date: σε δυο χρόνια ο Σόντερμπεργκ αποχωρεί από το σινεμά

Οπως διαφαίνονται τα προσεχή σχέδια του Στίβεν Σόντερμπεργκ, πρώτα θα ολοκληρώσει το «Haywire», που θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες τον Αύγουστο, μετά το γύρισμα του «Contagion», που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο και όπου πρωταγωνιστούν οι Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο και Μαριόν Κοτιγιάρ κι αφού ο σκηνοθέτης ξεπετάξει σφήνα το «Liberace» με Μάικλ Ντάγκλας και Ματ Ντέιμον και το «The Man from U.N.C.L.E» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, θα κάνει και το «Magic Mike», με τον Τσάνινγκ Τέιτουμ και τον Αλεξ Πέτιφερ ως στρίπερς. Και μετά, θα αποσυρθεί από τη σκηνοθεσία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο www.deadline.com, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο δημιουργός που ξεκίνησε ως η επιτομή του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου και συνέχισε προς κάθε κατεύθυνση, από την πιο πειραματική έως την πιο εμπορική, αποφάσισε ότι σε δυο χρόνια, με το που θα κλείσει τα 50, θα εγκαταλείψει την κινηματογραφική βιομηχανία.

«Δε νομίζω ότι είναι και τόσο παράξενο,» λέει ο σκηνοθέτης. «Οταν τελειώσω και με τα σχέδια που τρέχουν τώρα, θα έχω κάνει 26 ή 27 ταινίες. Είναι πολλές κι αν το δεις ποσοτικά, είμαι διπλάσια καλός σκηνοθέτης από τον Κιούμπρικ!»

Στην ερώτηση πώς θα ήθελε να τον αποχαιρετήσει ο κινηματογραφικός χώρος, ο Σόντερμπεργκ απάντησε, χαριτολογώντας φυσικά, «Τους έχω δώσει διετή ενημέρωση, για να προλάβουν τα βραβεία καριέρας κτλ, αλλά δε μ’έχει πάρει κανείς τηλέφωνο ακόμα. Θα μου άρεσε και το αφιέρωμα τύπου Οπρα, μια καθημερινή αναγνώριση της μεγαλοφυίας μου για ένα χρόνο. Η, ίσως, μόνο μια μικρή παρέλαση.»

Και, σε μια πιο ώριμη νότα, ο Σόντερμπεργκ εξηγεί την επιθυμία του για παύση εργασιών: «Δεν έχω βελτιωθεί στα πράγματα που ήθελα κι αυτό μ’εκνευρίζει. Αισθάνομαι ότι οι ιδέες μου τελειώνουν. Βλέπω τον εαυτό μου να σκέφτεται, αυτό το πλάνο το έχω ξανακάνει, ή, αυτό το πρόβλημα το έχω ξαναλύσει στο παρελθόν, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δε μου αρέσει αυτή η αίσθηση της επανάληψης.» Πάντως, ο σκηνοθέτης αναφέρει κι ότι ίσως ασχοληθεί με το χώρο των εικαστικών, ή, πάλι, ξεκουραστεί για αρκετό καιρό και επιστρέψει με γεμάτες μπαταρίες και καινούριες ιδέες. Απ’την άλλη, με πέντε ολόκληρες ταινίες που θα μεσολαβήσουν, ποιος ξέρει τι γίνεται…