Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Sami Blood» της Αμάντα Κέρνελ κέρδισε το βραβείο LUX για το 2017

στα 10

Η σουηδική ταινία αναδείχθηκε η φετινή νικήτρια στο βραβείο που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Flix Team
To «Sami Blood» της Αμάντα Κέρνελ κέρδισε το βραβείο LUX για το 2017

Με το «Western» της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ και το «120 Χτύποι το Λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό να είναι οι δυο άλλοι διεκδικητές του βραβείου ο ανταγωνισμός ήταν αναμφίβολα σκληρός, όμως το φιλμ της σουηδέζας σκηνοθέτη κέρδισε τις ψήφους των ευρωβουλευτών που αποφασίζουν για το βραβείο.

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι τρεις ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2017

«Και οι τρεις ταινίες μιλούν για θέματα που μας απασχολούν καθημερινά στο κοινοβούλιο κι αυτό το βραβείο φιλοδοξεί να υποστηρίξει τόσο την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα όσο και την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταλιάνι λίγο πριν παραδώσει το βραβείο στις δυο νεαρές πρωταγωνίστριες του «Sami Blood», Λένε Σεσίλια Σπάρον και Μία Σπάροκ.

Δείτε ακόμη: «Το Αίμα των Σάμι», κοιτώντας τον ρατσισμό κατάματα

sami blood 607

«Είμαστε ακόμη εδώ, υπάρχουμε ακόμη» είπαν τα δύο κορίτσια μιλώντας εκ μέρους της φυλής Σάμι την καταπίεση των οποίων από την επίσημη σουηδική κυβέρνηση καταγράφει το φιλμ.

Ηρωίδα είναι η Ελε Μάργια, ένα 14χρονο κορίτσι στη Σουηδία του '30, κόρη της κοινότητας των Σάμι, των ιθαγενών της Σκανδιναβίας, οι οποίοι έζησαν νομαδικά κοντά στη φύση, εκτρέφοντας ταράνδους και μιλώντας τη δική τους γλώσσα, τραγουδώντας τα δικά τους τραγούδια, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις, όπως όλοι οι παλιοί λαοί, με τα ζώα και τις φυσικές δυνάμεις. Η Ελε Μάργια θέλει ό,τι κι οποιαδήποτε έφηβη της εποχής της - να χορέψει, να φορέσει ελαφρά φορέματα κι όχι την παραδοσιακή μάλλινη φορεσιά της, να φλερτάρει. Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να την υποδεχτεί: αντίθετα, θα την κοροϊδέψει, θα την υποβιβάσει, θα μετρήσει με επιστημονικά εργαλεία την ανάπτυξη του εγκεφάλου της, θα την περιθωριοποιήσει, κάνοντάς την ν' απαρνηθεί την καταγωγή και την ιστορία της, να απορροφηθεί από το συνηθισμένο σύνολο.

sami blood 607

Δείτε το τρέιλερ του φιλμ εδώ:


Διαβάστε ακόμη