Buzz

Ρούνι Μάρα. Το κορίτσι, χωρίς το τατουάζ, και πως το απέκτησε.

στα 10

Η πρωταγωνίστρια μιας από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς -και επόμενη μεγάλη σταρ του Χόλιγουντ- φωτογραφίζεται (δίχως το goth look του ρόλου) για το καινούριο τεύχος της Vogue και αφηγείται μαζί με τον σκηνοθέτη της Ντέιβιντ Φίντσερ το πως κατέληξε να πάρει τον ρόλο της Λίζμπεθ Σαλάντερ στο «The Girl with the Dragon Tatoo»

Ρούνι Μάρα. Το κορίτσι, χωρίς το τατουάζ, και πως το απέκτησε.

Δύσκολα μπορείς να φανταστείς έναν γυναικείο ρόλο τη φετινή χρονιά που να είχε μεγαλύτερη ζήτηση από αυτόν της Λίζμπεθ Σαλάντερ στο αμερικάνικο ρημέικ του «Κοριτσιού με το Τατουάζ». Υπάρχει βέβαια αυτός του καινούριου Bond girl, αλλά δύσκολα θα φανταζόσουν ηθοποιούς όπως η Κάρεϊ Μάλιγκαν, η Νάταλι Πόρτμαν, η Ελεν Πέιτζ, ή η Σκάρλετ Γιόχανσον να αγωνίζονται για να κερδίσουν τον ρόλο του κατασκοπικού one night stand.

Ολες όμως δέχτηκαν να περάσουν από ακρόαση για τον Ντείβιντ Φίντσερ, με την Σκάρλετ Γιόχανσον να βρίσκεται μάλιστα κάποια στιγμή πολύ κοντά στο να κατακτήσει τον ρόλο. Ο ίδιος ο Φίντσερ όμως, στο κομμάτι του περιοδικού Vogue για την Ρούνι Μάρα που φωτογραφίζεται στο εξώφυλλο του τελευταίου του τεύχους, παραδέχεται πως η Σκάρλετ ήταν υπερβολικά όμορφη για τον ρόλο.

«Είδαμε ηθοποιούς από τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουαζιλάνδη, σχεδόν απ όλο τον κόσμο. Ναι είδαμε μερικές καταπληκτικές ηθοποιούς. Η Σκάρλετ Γιόχανσον ήταν εξαιρετική. Ηταν μια εντυπωσιακή ακρόαση το παραδέχομαι, αλλά με την Σκάρλετ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να την δεις γυμνή». Για τον Φίνστερ η ιδανική Λίζμπεθ Σαλάντερ θα ήταν ένα κορίτσι λίγο πιο περίεργο. «Προσπαθώ να δώσω στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η Λίζμπεθ πρέπει να είναι λίγο σαν τον Ε.Τ. Αν έβγαζες στην αγορά κουκλάκια του Ε.Τ. πριν οι άνθρωποι είχαν δει την ταινία θα αναρωτιόνταν τι στο καλό είναι αυτό. Αλλά αν δεις το φιλμ δεν μπορείς παρά να τον ερωτευτείς”.

Κι αν αυτή τελευταία παρομοίωση δεν μοιάζει πολύ κολακευτική για την πρωταγωνίστρια του, η οποία δείχνει κάθε άλλο παρά σαν τον Ε.Τ. στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο της Vogue ο Φιντσερ σπεύδει να εξηγήσει: «Υπήρχαν πολλές εκδοχές της Λίζμπεθ στις ερμηνείες που είδαμε, αλλά αυτή με τα περισσότερα επίπεδα ήταν της Ρούνι. Αυτή ήταν ο χαρακτήρας που θα ήθελα να ακολουθήσω στην οθόνη».

Στην πραγματικότητα βεβαίως η Ρούνι Μάρα ήταν η τελευταία ηθοποιός που θα περνούσε απ το μυαλό του, ακόμη κι αν είχαν ήδη δουλέψει μαζί στο «The Social Network». Η ίσως ακριβώς γι αυτό. “Είχα δει τόσες ηθοποιούς που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι η Λίζμπεθ όπως την είχα φανταστεί, πολύ απλά δεν υπήρχε” λέει, «ως την στιγμή που ο υπεύθυνος του casting μου την πρότεινε. Πάντα πίστευα ότι πρέπει να δίνεις τους ρόλους, σε ανθρώπους των οποίων η ουσία ταιριάζει με τον χαρακτήρα, και δεν μπορούσα να δω την αντικοινωνική, αποκομμένη από τον κόσμο ηρωίδα στο κορίτσι που έπαιξε την φιλενάδα του Μαρκ Ζούκεμπεργκ στο «Social network». Οταν όμως είδα την οντισιόν της, εξεπλάγην από το πόσο διαφορετική και ταιριαστή για το ρόλο έμοιαζε».

Οσο για την ίδια την Μάρα, παραδέχεται ότι ο χαρακτήρας της Λίζμπεθ Σαλάντερ είναι «η πιο απίστευτη ηρωίδα που θα μπορούσα να ονειρευτώ ότι θα παίξω», αλλά όπως λέει ο Ντείβιντ Φίντσερ προσπάθησε να την προειδοποιήσει για τους κινδύνους του ρόλου που ανέλαβε να υποδυθεί. «Με έβαλε κάτω κι έβγαλε έναν μεγάλο λόγο για το πως είναι πιθανόν άσχημα πράγματα να συμβουν στην καριέρα μου εξ αιτίας αυτού του ρόλου. Μου είπε: “η Βίβιαν Λι ήταν εξαιρετική στο «Λεωφορείο ο Πόθος», αλλά για τους περισσότερους ήταν πάντα η Σκάρλετ Ο'Χάρα κι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη”».

Οι προειδοποιήσεις του Φιντσερ όμως δεν ήταν ικανές να την πτοήσουν. «Οι άνθρωποι στην οικογένειά μου έκαναν πάντα τα πράγματα που ήθελαν πολύ, κι αυτό είναι ένα μάθημα που δεν μπορώ να ξεχάσω», λέει και θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένη για την απόφασή της να πάρει τον ρόλο, ακόμη κι αν χρειάστηκε να περάσει αρκετές δοκιμασίες για να πείσει την Sony ότι μπορεί να τα καταφέρει. «Βγες απόψε και πιες όσο πιο πολύ μπορείς γιατί το πρωί θα πρέπει να σε φωτογραφήσουμε για την ταινία» ήταν μια από τις συμβουλές που της έδωσε κατά καιρούς ο σκηνοθέτης της. «Κατέληξα να ξερνάω όλο το βράδυ» λέει η ίδια, αλλά η ταλαιπωρία της δεν πήγε στράφι.

Το «Κορίτσι με το Τατουάζ», είναι ήδη μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, και σύμφωνα με τον Φίντσερ οι φιλοδοξίες του πάνε πέρα από την απλή διασκέδαση του σαββατοκύριακου. Μπορεί να παραδέχεται ότι το βιβλίο δεν είναι η πιο εύκολη πηγή για μια ταινία «υπάρχουν πράγματα που λάτρεψα σε αυτό και άλλα που το έκαναν εξαιρετικά δύσκολο να κινηματογραφηθεί», λέει, «ειδικά εφόσον περπατάμε σε βήματα άλλων που έχουν προηγηθεί οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αλλά η πρόκληση του να την κάνει, νίκησε τις αμφιβολίες του. «Η ταινία που οραματίστηκα δεν ήταν ένα blockbuster ελκυστικό σε όλους, αλλά η αρχή ενός ιδιαίτερου, ενδιαφέροντος διεστραμμένου franchise. O μόνος τρόπος για να δικαιώσεις όλες τις διαστροφές ενός βιβλίου σαν «Κορίτσι με το Τατουάζ» είναι να μην φοβηθείς το μέγεθός του. Νομίζω ότι ο «Νονός» είναι μια γαμάτη ταινία κάτι που αποδεικνύει ότι μπορείς να ξεκινήσεις από ένα βιβλίο που πουλιέται στα ταμεία των σουπερμάρκετ, αλλά αυτό δεν μπορεί να σε εμποδίσει από το να στοχεύεις ψηλά».

Μπορει η σύγκριση να μοιάζει ιερόσυλη σε κάποιους, αλλά όχι σε μας. Εδικά όταν έρχεται από κάποιον σαν τον Ντείβντ Φίντσερ που είναι υπεύθυνος για μερικές από τις καλύτερες αμερικάνικες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών και συνοδεύεται από ένα τρέιλερ που υπόσχεται και σε κάνει να είσαι σίγουρος ότι θα παραδώσει την απόλυτα feel bad ταινία της χρονιάς.