Από 26 έως 28 Μαΐου 2023 , με εκδηλώσεις σε πολλούς χώρους της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex 2023, ένας εορτασμός των τεχνών και της σημασίας της διαγενεακής και διαπολιτισμικής καλλιτεχνικής καθοδήγησης και εμψύχωσης.Επίσης, ένα ειδικό προφεστιβαλικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, αφιερωμένο στους κατοίκους της Αθήνας, θα παρουσιαστεί από 22 έως 25 Μαΐου 2023. Θα περιλαμβάνει 14 δωρεάν εκδηλώσεις και θα προσφέρει την ευκαιρία για αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλήνων καλλιτεχνών, επαγγελματιών των τεχνών και του ευρύ κοινού.
Η διεθνούς φήμης ανεξάρτητη εταιρεία κατασκευής ελβετικών ρολογιών, Rolex, από την ίδρυση της στις αρχές του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε παγκοσμίως για την ειδίκευση, την επιμέλεια και ποιότητα των κομψών προϊόντων της.
Ο Χανς Βίλσντορφ, ο ιδρυτής της εταιρείας, ενστάλαξε την έννοια της αέναης αριστείας που θα αποτελούσε την κινητήριο δύναμη της εταιρείας και την ώθησή της προς τα εμπρός.Σε σύμπνοια με αυτές τις αξίες και με βάση την πεποίθηση ότι η τέχνη αποτελεί συλλογή και κληρονόμημα προγενέστερων εμπειριών και ερεθισμάτων από την μια γενιά στην επόμενη, η εταιρεία ιδρύει το 2002 το Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Καθοδήγησης της Rolex. Μέσα από την Πρωτοβουλία «Αέναες τέχνες», ένα ευρύ φάσμα τεχνών που καλύπτει τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο, τον χορό και το θέατρο καθώς και το Rolex Mentoring Programme, η Rolex επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στα παγκόσμια πολιτιστικά δρώμενα.
Με στόχο την ενθάρρυνση της ατομικής αριστείας και προόδου, το Rolex Mentoring Program στηρίζει νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες - τους προστατευόμενους του - αναθέτοντας τους έναν προσωπικό μέντορα. Επίσης, ενθαρρύνει τον διεθνή διάλογο μεταξύ πολιτισμών, κλάδων και ειδικοτήτων, πρεσβεύοντας την σημασία της δημιουργικής έκφρασης και της συνεργασίας. Γι’αυτό το λόγο υπάρχει επίσης μια μεταβλητή, ή αλλιώς «ανοιχτή κατηγορία» καλλιτεχνικής καθοδήγησης, που μπορεί να αφορά σε άλλους τομείς ή σε έναν συνδυασμό τομέων και που δίνεται σε συγκεκριμένες περιόδους, ανάλογα με το είδος της τέχνης.
Για πρώτη φορά, η εταιρεία θα φέρει στην Αθήνα αυτό το πρόγραμμα, μαζί με δεκάδες από τους ταλαντούχους καλλιτέχνες-προστατευόμενους της - που διαπρέπουν στην τέχνη τους, για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα επιτεύγματα τους, να αλληλεπιδράσουν και να τιμήσουν την 20ετή πορεία του προγράμματος.
Από κινηματογράφο μέχρι μουσική, θέατρο, χορό, λογοτεχνία και αρχιτεκτονική, οι εκδηλώσεις εκπροσωπούν την πολυπρισματικότητα του προγράμματος και προσκαλούν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων και ενδιαφερόντων.
Το μεγαλύτερο μέρος του Φεστιβάλ θα είναι στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση (όπου κρίνεται απαραίτητο). Τα έργα κινηματογράφου και βίντεο θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Κινηματογραφικές εκδηλώσεις
Οι κινηματογραφικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τόσο στο προ-φεστιβάλ όσο και στο τριήμερο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex είναι οι παρακάτω.
Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΑΖ
Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ
19:00 - 21:00
Στο πλαίσιο του ειδικού προ-φεστιβαλικού προγράμματος που θα διεξαχθεί 22-25 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση ανάμεσα στον Γουόλτερ Μερτς, μέντορα Κινηματογράφου της Rolex και στον Γιώργο Μαυροψαρίδη. Θα εξετάσουν την τέχνη του μοντάζ μέσα από κινηματογραφικά αποσπάσματα, μιλώντας ο ένας για ταινίες του άλλου.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση.
Ομιλητές
Γουόλτερ Μερτς
Από το 1969, ο αμερικανός μοντέρ εικόνας και ήχου Γουόλτερ Μερτς έχει συνεργαστεί με κινηματογραφιστές στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Φράνσις Φορντ Κόπολα και Άντονι Μινγκέλα σε κινηματογραφικές ταινίες-ορόσημα, όπως η τριλογία Ο Νονός, Η συνομιλία, Αποκάλυψη, τώρα! και Ο Άγγλος ασθενής, για την οποία του απονεμήθηκε το άνευ προηγουμένου διπλό Όσκαρ το 1996.
Γιώργος Μαυροψαρίδης
Ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης έχει αποσπάσει 12 βραβεία και 24 υποψηφιότητες για ταινίες όπως οι Κυνόδοντας (2009), Ο αστακός (2015), Ο θάνατος του ιερού ελαφιού (2017) και Η ευνοούμενη (υποψηφιότητες για Όσκαρ και BAFTA, βραβείο ACE Eddie και βραβείο Ευρωπαίου Μοντέρ της Χρονιάς).
Συντονιστής
Ορέστης Ανδρεαδάκης
O Ορέστης Ανδρεαδάκης είναι Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στην ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» (1995) και του Athens Open Air Film Festival (2010), τα οποία και διηύθυνε από το 2007 μέχρι το 2016. Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση, και σχεδίασε και επιμελήθηκε εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Γενεύη.
Σάββατο 27 Μαΐου 2023
ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Μουσείο Μπενάκη | Πειραιώς 138, Αίθριο
21:00 - 23:00
Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, σε μια υπαίθρια, βραδινή προβολή, επτά υπότροφοι Κινηματογράφου της Rolex θα προβάλουν ταινίες μικρού μήκους ή αποσπάσματα από τα πρόσφατα έργα τους μαζί με την σκηνοθέτιδα και πρώην μέντορα κινηματογράφου Μίρα Ναΐρ, που θα παρουσιάσει την βραδιά.
1.Τα χέρια της Katya (Katya’s Hands), Τομ Σοβάλ (Ισραήλ) | Μέντορας του την περίοδο 2014-2015 ήταν ο Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου.
2.Πνεύματα (Spirits), Κάιλ Μπέλλ (Ηνωμένες Πολιτείες) | Μέντοράς του ήταν ο Σπάικ Λι την περίοδο 2020-2021.
3.Η υπόθεση Monroy (El Caso Monroy / The Monroy Affair), Χοσουέ Μέντες (Περού) | Μέντοράς του ήταν ο Στίβεν Φρίαρς την περίοδο 2006-2007.
4.Θεός των τεράτων (Monstruo Dios / Monster God), Αυγουστίνα σαν Μαρτίν (Αργεντινή), Μέντοράς της ήταν ο Λιν-Μάνουελ Μιράντα την περίοδο 2020-2022.
5.Ο μαθητής (The Disciple) (απόσπασμα), Καϊτάνια Τάμχεϊν (Ινδία) | Μέντοράς του περίοδο 2016−2017 ήταν ο Αλφόνσο Κουαρόν.
6.Η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού (The Smell of Freshly Cut Grass), Σελίνα Μούργκα (Αργεντινή) | Ο Μάρτιν Σκορσέζε ήταν μέντοράς της την περίοδο 2008-2009.
7.Με αγάπη από την Παλαιστίνη (Καρτ ποστάλ από το μέλλον) - From Palestine with Love (Postcard from the future), Αν Μαρί Τζασίρ (Παλαιστίνη) | Μέντοράς της ήταν ο Τζανγκ Γι Μόου την περίοδο 2010-2011.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, οι ταινίες θα έχουν αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.
Τιμή Εισιτηρίου: Γενική Είσοδος 5 ευρώ , μειωμένο 3 ευρώ.
Κυριακή 28 Μαΐου 2023
ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ (SIDEWAYS MENTORING): ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ (TRANSLATION)
Ωδείο Αθηνών, Πολυχώρος Ω2
10:00 - 11:00
Αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση.
Η υπότροφος κινηματογράφου Αν Μαρί Τζασίρ και ο υπότροφος λογοτεχνίας Κόλιν Μπάρετ, που γνωρίστηκαν και έγιναν καλλιτεχνικοί συνεργάτες μέσω του προγράμματος καθοδήγησης Rolex, συζητούν για το κινηματογραφικό έργο που δημιουργούν αυτήν τη στιγμή. Έλληνες ηθοποιοί ερμηνεύουν αποσπάσματα του σεναρίου, ζωντανεύοντας το έργο υπό δημιουργία, με τους Τζασίρ και Μπάρετ να σχολιάζουν. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει μια συζήτηση με το κοινό, με συντονιστή τον Κολμ Τοϊμπίν.
Ομιλητές
Κόλιν Μπάρετ
(Ιρλανδία-Καναδάς), προστατευόμενος Λογοτεχνίας 2018-2019
Ο Ιρλανδο-Καναδός συγγραφέας Κόλιν Μπάρετ έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων: η πρώτη, με τίτλο Homesickness (2022) απέσπασε το βραβείο καλύτερου βιβλίου 2022 από το περιοδικό The New Yorker, και η δεύτερη, με τίτλο Young Skins (2013), απέσπασε το διεθνές βραβείο διηγήματος Frank O’Connor International Short Story Award, βραβείο Rooney Ιρλανδικής Λογοτεχνίας και το πρώτο βραβείο καλύτερου βιβλίου της εφημερίδας The Guardian.
Μέντοράς του ήταν ο Κολμ Τοϊμπίν την περίοδο 2018-2019.
Αν Μαρί Τζασίρ
(Παλαιστίνη), προστατευόμενη Κινηματογράφου 2010-2011
Η Παλαιστίνια κινηματογραφική παραγωγός και σεναριογράφος Αν Μαρί Τζασίρ έχει αναλάβει τη συγγραφή σεναρίου, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή δεκάδων ταινιών. Δύο από αυτές έκαναν πρεμιέρα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ και οι τρεις μεγάλου μήκους ταινίες της επιλέχθηκαν ως οι υποψηφιότητες της Παλαιστίνης για βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας. Διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών (2018), του Βερολίνου (2020) και στο Sundance (2023).
Μέντοράς της ήταν ο Τζανγκ Γι Μόου την περίοδο 2010-2011.
Συντονιστής
Κολμ Τοϊμπίν
Ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, συγγραφέας διηγημάτων, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και κριτικός, Κολμ Τοϊμπίν, δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο The South, το 1990.Ο Τοϊμπίν έχει λάβει το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο International IMPAC Dublin Literary Award (2006), το βραβείο λογοτεχνίας Irish PEN Award for Literature (2011) και το βραβείο Hawthornden (2015). Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia, ενώ το 2017 διορίστηκε πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση.
Περισσότερες πληροφορίες για το προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα εδώ
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex 2023 εδώ.