Buzz

Ούρσουλα Λε Γκεν: Η επιστημονική φαντασία έχασε μια από τις λαμπρότερες συγγραφείς της

στα 10

Μπορεί ελάχιστα έργα της να είχαν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, αλλά η ίδια πίστευε ότι «το σινεμά του μυαλού μας είναι μεγαλύτερο, πιο εξοπλισμένο και με καλύτερα ειδικά εφέ από τα στούντιο του Χόλιγουντ».

Ούρσουλα Λε Γκεν: Η επιστημονική φαντασία έχασε μια από τις λαμπρότερες συγγραφείς της

Μια από τις λίγες γυναίκες συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας –αν και ποτέ δεν περιόρισε τον εαυτό της σε αυτό το είδος- η Ούρσουλα Λε Γκεν μπορεί να μην είναι όσο γνωστή της αξίζει ανάμεσα στο ευρύτερο κοινό, αλλά είναι αναμφίβολα ένα είδωλο ανάμεσα στους συναδέλφους της.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών αφήνοντας ένα πλούσιο κι ειδικά στην περιοχή της επιστημονικής φαντασίας απροσδόκητο έργο. Οι ιστορίες της προσδίδουν μια φιλοσοφική και ηθική διάσταση στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, οι χαρακτήρες της ακόμη κι όταν είναι άνδρες δεν φέρουν τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός macho ήρωα, μερικές φορές οι πρωταγωνιστές της όπως η εξωγήινη φυλή στο «Αριστερό Χέρι του Σκοταδιού», δεν έχουν καν καθορισμένο φύλο.

Κόρη ανθρωπολόγων, με σπουδές στην Αμερική και το Παρίσι όπου και γνώρισε τον σύζυγό της –εξού και το επώνυμό της- η Λε Γκεν έγινε γνωστή για μια σειρά από βιβλία που διατρέχουν όλο το φάσμα της επιστημονικής φαντασίας από την εφηβική λογοτεχνία, ή το fantasy, μέχρι τα όρια ενός φιλοσοφικού δοκιμίου, αλλά ελάχιστα από αυτά μεταφέρθηκαν στην οθόνη.

Tales from Earthsea 607 Tales from Earthsea

Το Studio Ghibli αλλά και το Sci Fi Channel δοκίμασαν να διασκευάσουν το «Eπος της Γαιοθάλασσας», αλλά η ίδια δεν ικανοποιήθηκε καθόλου από το αποτέλεσμα. «Και τα δυο προσέγγισαν μόνο επιφανειακά τα βιβλία, και τα δυο ήταν ανόητα, αν και το φιλμ του Studio Ghibli είχε ωραίο animation» είχε δηλώσει

«Η μόνη καλή μεταφορά βιβλίου μου που έχει γίνει μέχρι τώρα ήταν η τηλεοπτική διασκευή του "Lathe of Heaven", το 1980 από το PBS. Μπορεί να γυρίστηκε με ένα μπάτζετ που δεν θα έφτανε ούτε για τα ντόνατ του κομμωτή σε μια κανονική ταινία, αλλά το σενάριο ήταν εντάξει, η σκηνοθεσία έξυπνη, οι ερμηνείες εξαιρετικές και τα ειδικά εφέ, το κάτι άλλο. Οπως για παράδειγμα τα διαστημόπλοια είναι φρίσμπι με φωτάκια τα οποία κάποιος πετάει μπροστά στην κάμερα. Το αγαπώ.»

the lathe of heaven 607 The Lathe of Heaven

Εν τούτοις όπως είχε δηλώσει, υπήρξε μια στιγμή όπου παραλίγο να συμβεί μια αξιοπρεπής μεταφορά της «Γαιοθάλασσας» στο σινεμά με την ίδια να γράφει τον σενάριο και τον Μάικλ Πάουελ να σκηνοθετεί. «Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα θα έκανε την παραγωγή κι εγώ είχα γράχει το σενάριο για τα δύο πρώτα βιβλία της "Γαιοθάλασσας" κι ο Μάικλ Πάουελ που είχε σκηνοθετήσει το "Peeping Tom" και τον "Μαύρο Νάσκισσο" ήθελε πολύ να το σκηνοθετήσει. Προσπαθήσαμε σκληρά να πουλήσουμε το σενάριο, αλλά τα στούντιο φοβόντουσαν τον Μάικλ είτε γιατί ήταν μεγάλος σε ηλικία είτε γιατί είχε την φήμη ότι σοκάρει το κοινό. Και κανείς στο Χόλιγουντ δεν είχε την παραμικρή ιδέα εκείνη την εποχή του τι είναι η φαντασία ή πως να την κινηματογραφήσεις. Μας συμπεριφέρθηκαν σαν να είμαστε ψείρες.»

legends of earthsea 607 Legends from Earthsea

«Τόσοι πολλοί σκηνοθέτες δεν καταλαβαίνουν ή δεν σέβονται το βιβλίο που μεταφέρουν στην οθόνη ή όπως ο Σπίλμπεργκ κάποιοι δεν θέλουν να δουν πιο μακριά από μια παιδικής αντίληψης εκπλήρωση επιθυμιών, ή μπερδεύουν την επιστημονική φαντασία με τα ειδικά εφέ και μετά δεν μπορούν να κάνουν τόσο καλά ειδικά εφέ όσο αυτά που φτιάχνει η φωνή του συγγραφέα μέσα στο κεφάλι σου όσο διαβάζεις», έλεγε η ίδια.

Κι αν τα βιβλία της αποτελούν όντως την μηχανή προβολής των καλύτερων ταινιών που μπορεί να προβάλλει το μυαλό σου, ελπίζουμε έστω και μετά θάνατον το σινεμά να την διαψεύσει, χαρίζοντας στην λογοτεχνία της, την κινηματογραφική ζωή που του αξίζει.

Δείτε ολόκληρο το «The Lathe of Heaven» στο βίντεο: