Το τεράστιο «κεφάλαιο» που άκουγε στο όνομα Μηνάς Χατζησάββας

BUZZ 30 NOV 2015  /  Μανώλης Κρανάκης

Στα 67 του χρόνια πέθανε ο Μηνάς Χατζησάββας, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κεφάλαιο γραμμένο με ταλέντο, αφοσίωση και πίστη σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.

Η τελευταία περιπέτεια του Μηνά Χατζησάββα με την ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια υγεία του, οδήγησε τελικά στο θάνατό του, σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, αφήνοντας μόνο θλίψη για έναν από τους μεγαλύτερους Ελληνες ηθοποιούς - ενεργούς τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και στην «καλή» πλευρά της ελληνικής τηλεόρασης.

Γεννήμένος το 1948 στην Αθήνα, ο Μηνάς Χατζησάββας τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1969 και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου θεάτρου ενώ από το 1978 ως το 1983 συνεργαζόταν σταθερά με το Εθνικό Θέατρο και από το 1984 ως το 1998 με το Ανοιχτό Θέατρο. Παράλληλα με το θέατρο, αλλά και τη συγγραφική του δράση - με συλλογές διηγημάτων αλλά και σενάρια, πρωταγωνίστησε άλλοτε σε μικρούς και άλλοτε σε πρωταγωνιστούς ρόλους στην τηλεόραση («Αναστασία», «Αμυνα Ζώνης», «Οι Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα») και στο στο σινεμά, διασχίζοντας τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες ελληνικού κινηματογράφου συμμετέχοντας σε ταινίες μεγάλων δημιουργών.

JACE Στο «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 40 τίτλους από σημαντικές ταινίες - ξεκινώντας με τις «Ομορφες Μέρες» το 1970, το «Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη, το «1922» του Νίκου Κούνδουρου, το «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα και συνεχίζοντας με τα «Παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα, την «Κλειστή Στροφή» του Νίκου Γραμματικού (βραβείο ερμηνείας στη Θεσσαλονίκη), την «Εποχή των Δολοφόνων» πάλι του Γραμματικού, το «Η Ζωή Ενάμισυ Χιλιάρικο» της Φωτεινής Σισκοπούλου (βραβείο σεναρίου στον ίδιο) και φτάνοντας μέχρι το σήμερα με το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου, το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα και φυσικά αυτόν που θα ήταν ο τελευταίος του ρόλος στο σινεμά στο «Ενας Αλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Η χαρακτηριστική του παρουσία σε κάθε του εμφάνιση υπήρξε τόσο βαρυσήμαντη - όσο ακριβώς χαμηλόφωνη υπήρξε η θητεία του τόσα χρόνια στην τέχνη του. Τοσο απλά, τόσο σημαντικά.

Μηνάς Χατζησάββας Με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη στα γυρίσματα του «Ενας Αλλος Κόσμος»


Στην κηδεία του Μηνά Χατζησάββα την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου παραβρέθηκαν φίλοι και συνάδελφοι του σπουδαίου ηθοποιού. Σύμφωνα με επιθυμία του, η σορός του θα μεταφερθεί στο εξωτερικό για αποτέφρωση. Η πιο συγκινητική στιγμή στον αποχαιρετισμό του Μηνά Χατζησάββα ήταν η παρουσία του μόνιμου συντροφού του εδώ και 25 χρόνια, ηθοποιού Κώστα Φαλελάκη, ο οποίος μίλησε για τον έρωτά τους και για το πάγιο αίτημα της θεσμοθέτησης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια:

«Μηνούλη μου… Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με το Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα τον θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ηταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ημουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του. Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβιωσης που δεν έρχεται και αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλοφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι' αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους».


Η φιλμογραφία του Μηνά Χατζησάββα

  • Όμορφες μέρες (1970)
  • Ιωάννης ο βίαιος (1973)
  • 1922 (1978)
  • Ανατολική περιφέρεια (1979)
  • Ρεπό (1982)
  • Ο έρωτας του Οδυσσέα (1984)
  • Μια τόσο μακρυνή απουσία (1985)
  • Η άλλη όψη (1991)
  • Κλειστή στροφή (1991)
  • Η εποχή των δολοφόνων (1993)
  • Η ζωή ενάμισυ χιλιάρικο (1995)
  • Απόντες (1996)
  • Mirupafshim [Μιρουπάφσιμ] (1997)
  • ... κι αύριο μέρα είναι (2001)
  • Ακροβάτες του κήπου (2001)
  • Μια μέρα τη νύχτα (2001)
  • Lilly’s story (2002)
  • Η τρίτη νύχτα (2002)
  • Ο βασιλιάς (2002)
  • Ωραία Ελένη (2004)
  • J.A.C.E. (2011)
  • Άδικος κόσμος (2011)
  • Απ' τα κόκαλα βγαλμένα (2011)
  • Miss Violence (2013)
  • Ενας Αλλος Κόσμος (2015)

Δείτε εδώ την «Κλειστή Στροφή» (1991) του Νίκου Γραμματικού με τον Μηνά Χατζησάββα σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του στο σινεμά:


Δείτε εδώ τα «Παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα με τον Μηνά Χατζησάββα στο ρόλο που του χάρισε βραβείο β' ανδρικού ρόλου το 1985:


Δείτε εδώ τον Μηνά Χατζησάββα στο τρέιλερ του «Ενας Αλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη:


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.