Buzz

Ριμέικ σε Ντοκιμαντέρ: Ανοιχτή επιστολή του Σταύρου Ψυλλάκη κατά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA

στα 10

Με ανοιχτή επιστολή του στον Τύπο, ο Σταύρος Ψυλλάκης εκθέτει την προσβολή των πνευματικών του δικαιωμάτων από μια εκπομπή του ALPHA για το Νοσοκομείο Μεταξά που, αποσιώπησε την έρευνά του αλλά και την ύπαρξη του ντοκιμαντέρ «ΜΕΤΑΞΑ: Ακούγοντας το Χρόνο».

Ριμέικ σε Ντοκιμαντέρ: Ανοιχτή επιστολή του Σταύρου Ψυλλάκη κατά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «ΜΕΤΑΞΑ: Ακούγοντας το Χρόνο» του Σταύρου Ψυλλάκη

Οσοι έχουν δει το «ΜΕΤΑΞΑ: Ακούγοντας το Χρόνο» του Σταύρου Ψυλλάκη, γνωρίζουν την ευαισθησία με την οποία ο σημαντικός Ελληνάς ντοκιμαντερίστας πλησίασε το προσωπικό του νοσοκομείου Μεταξά, καταγράφοντας τις προσωπικές τους ιστορίες και τον αγώνα τους κατά του καρκίνου, των ασθενών τους και του δικού τους, σε μια ταινία - θριάμβο του αγώνα για τη ζωή, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας όπου και βραβεύθηκε, βγήκε στις αίθουσες τον Απρίλιο του 2013 και έχει προβληθεί και από τη συμπαραγωγό ΕΡΤ, αλλά και ανά την Ελλάδα σε Πανεπιστήμια, ιατρικά συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.ά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «ΜΕΤΑΞΑ: Ακούγοντας το Χρόνο».

Πριν λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, η εκπομπή «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ είχε ακριβώς το ίδιο θέμα, χωρίς να αναφέρει το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη (πράγμα που ίσως δεν θα είχε και σημασία), αλλά αντιθέτως αποκρύπτοντάς το και αναφέροντας μόνο «ένα ντοκιμαντέρ» που έφτιαξαν οι ίδιοι οι γιατροί του νοσοκομείου Μεταξά.

Με ανοιχτή του επιστολή προς τον Τύπο, ο Σταύρος Ψυλλάκης, αναφέρει τα γεγονότα που τον εξόργισαν, αλλά και ζητά την προστασία των πνευματικών του δικαιωμάτων σε ένα κείμενο με τον ευφυή τίτλο «Ριμέικ σε Ντοκιμαντέρ».

Διαβάστε εδώ την επιστολή του αυτούσια:


ΡΙΜΕΪΚ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ξεκινώ προκαταβολικά με τη δυσκολία που προκαλεί ο σεβασμός μου προς τον αγώνα των προσώπων που εμπλέκονται στο εν συνεχεία αναφερόμενο έργο μου. Σε οριακές στιγμές της ύπαρξης, προέχει η ανθρώπινη πραγματικότητα, από όλα τα άλλα….

Την Πέμπτη λοιπόν 21 Νοεμβρίου 2013, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προβλήθηκε από το κανάλι ALPHA η εκπομπή ΑΥΤΟΨΙΑ, με τον κ. Σρόιτερ, που είχε τίτλο "Γιατροί του νοσοκομείου Μεταξά". Λίγο μετά την αρχή της εκπομπής, ο παρουσιαστής κάνει αναφορά σε κάποιο ντοκιμαντέρ, από το οποίο μάθαμε την ιστορία αυτών των ανθρώπων και όπως λέει " … εξομολογήθηκαν τις εμπειρίες τους σε ένα ντοκιμαντέρ που έφτιαξαν πριν από λίγους μήνες οι ίδιοι"(sic).

Πρόκειται για το γνωστό ντοκιμαντέρ "ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο", (σκηνοθεσία - παραγωγή Σταύρος Ψυλλάκης, συμπαραγωγή ΕΡΤ, ενίσχυση Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, 2012) που έχει ως αφετηρία γιατρούς και προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά που πάσχουν και οι ίδιοι από καρκίνο.

Όλη η εκπομπή βασίζεται σε συνεντεύξεις 6 προσώπων (όλα πρόσωπα του ντοκιμαντέρ) και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, 2 συνεργάτες της εκπομπής (τα ονόματα τους στη διάθεση σας) επικοινώνησαν μαζί μου, ως τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ, ζητώντας μου πληροφορίες & DVD της ταινίας και να τους δώσω συνέντευξη, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν. Δεν έδωσα μόνο πλάνα του ντοκιμαντέρ που μου ζήτησαν, γιατί ήθελα τη συγκατάθεση της συμπαραγωγού ΕΡΤ. Και εδώ σταματά κάθε εμπλοκή και ενημέρωση μου όσον αφορά στην παραγωγή της εκπομπής. Άρα ήξεραν πολύ καλά και για το ντοκιμαντέρ "ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο" που τους έκανε γνωστό το θέμα και για το δημιουργό του που τους έδωσε συνέντευξη …. Και η εκπομπή δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε τίποτα από αυτά.

Δεν θέλω να επαναλάβω τα συναισθήματα που ένιωσα βλέποντας την εκπομπή, γιατί δεν θα αποφύγω τους χαρακτηρισμούς που πολλοί φίλοι, έχοντας δει και το ντοκιμαντέρ και την εκπομπή, έκαναν. Βεβαίως και είχαν δικαίωμα να ξανασχοληθούν με το θέμα, χωρίς βεβαίως να αντιγράψουν το ντοκιμαντέρ, (μετά τα ριμέικ ταινιών με υπόθεση, θα έχουμε και ριμέικ ντοκιμαντέρ) αλλά και χωρίς την τόσο βάναυση αποσιώπηση και παραποίηση των στοιχείων του.

Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί σε φεστιβάλ [Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα (βραβείο)], 2 φορές από την ΕΡΤ (εκπομπή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ) και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Παράλληλα έχουν γίνει αρκετές ειδικές προβολές σε Πανεπιστήμια, ιατρικά συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.ά.

Νιώθω, εκτός από τα πνευματικά δικαιώματά μου, να προσβάλλεται η αξιοπιστία και η αξιοπρέπειά μου και διερωτώμαι μήπως θα πρέπει να απολογηθώ σε όλους αυτούς τους θεατές του ντοκιμαντέρ ότι μέχρι τώρα τους κορόιδευα παριστάνοντας το δημιουργό του;

Ζητώ την άμεση αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης μου από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA καθώς και της αλήθειας, όσον αφορά το ντοκιμαντέρ, σε κάθε μελλοντική προβολή ή ανάρτηση της εκπομπής και επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

Με εκτίμηση
Σταύρος Ψυλλάκης


Σε υποστήριξη του Σταύρου Ψυλλάκη και μετά από μη απάντηση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA στην επιστολή του σκηνοθέτη, ακολούθησε ανοιχτή επιστολή προς τη νομική υπηερσία του καναλιού προερχόμενη από κοινού από την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και την Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω αυτούσια:

«Προς τη νομική υπηρεσία του Alpha

Υπ΄όψη κας Α. Σούρπη

ΘΕΜΑ : Επιστολή Σταύρου Ψυλλάκη 25/11/2013 προς τον Alpha και τον τύπο για την Εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA που ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Κύριοι

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο", Σταύρος Ψυλλάκης απευθύνθηκε στο κανάλι σας ζητώντας επανόρθωση πάνω στο ζήτημα που ακολουθεί. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε στέλνοντας αυτή την επιστολή αφού δεν απαντήσατε, ως θα οφείλατε μέσα σ' αυτό το εύλογο χρονικό διάστημα.

  1. Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε κι εμείς ότι στην επίμαχη εκπομπή, δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο ντοκιμαντέρ "ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο" ή στον δημιουργό του, παρά μόνο μια αφηρημένη και εσφαλμένη αναφορά σε «ένα ντοκιμαντέρ που έφτιαξαν πριν από λίγους μήνες οι ίδιοι [οι γιατροί]». Σημειωτέον ότι οι συντελεστές της εκπομπής είχαν πλήρη γνώση της συγκεκριμένης ταινίας, δεδομένου ότι α) πριν από τα γυρίσματα, ζήτησαν από τον ίδιο το δημιουργό της Σταύρο Ψυλλάκη πληροφορίες για την ταινία και ένα DVD, τα οποία τους δόθηκαν καλή τη πίστει και β) ζήτησαν και πήραν συνέντευξη από τον ίδιο, η οποία ποτέ δεν μεταδόθηκε (πράγμα όχι βεβαίως απαραίτητο για την εξέλιξη της εκπομπής). Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το θέμα, ο χώρος και τα συγκεκριμένα πρόσωπα της εκπομπής σας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της βραβευμένης ταινίας του Σταύρου Ψυλλάκη "ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο", παραγωγής 2012, που έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία προβολής στο κοινό (συμμετοχή στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, 2 προβολές από την ΕΡΤ, προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και πλήθος ειδικών προβολών σε Πανεπιστήμια, ιατρικά συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.α.) ενώ έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές από τον Τύπο. Η ταινία έχει συμπαραγωγό την ΕΡΤ και την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

  2. Η ΕΕΝ κι η ΕΣΠΕΚ εκτός της όποιας νομικής διάστασης του θέματος, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρακτική, αποτελεί κραυγαλέο δείγμα έλλειψης σεβασμού προς τον δημιουργό της ταινίας, κατάφωρη παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων αλλά και καταστρατήγηση κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αντανακλά την πολιτική του καναλιού σας γενικότερα.

Η μη επανόρθωση από την πλευρά των συντελεστών της ΑΥΤΟΨΙΑΣ, εντάσσεται κατά την άποψή μας, στο γενικότερο πλαίσιο της αντίληψης του δημοσιογράφου ? σταρ, που προσπαθώντας να χτίσει τηλεοπτική persona, αγνοεί ή υποβαθμίζει όχι μόνο το ρόλο των δημιουργών, αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας.

Αναμένουμε άμεσα μια ικανή και σαφή επανόρθωση από πλευράς του Alpha και του κ. Σρόιτερ, με τρόπο που να αποκαθιστά πλήρως την αλήθεια, καθώς και την αποφυγή κάθε παρόμοιας πρακτικής στο μέλλον.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ»


Διαβάστε ακόμη: