Buzz

«It's a Wonderful Life - The Sequel»; Οχι, ευχαριστώ!

στα 10

To κλασικό αριστούργημα του Φρανκ Κάπρα που μας επιστρέφει (κάθε Χριστούγεννα) στο 1946 και στην ασπρόμαυρη αθωότητα του Τζέιμς Στιούαρτ κανονικά δεν πρέπει να το αγγίξει ποτέ ξανά κανείς. Ποτέ ξανά. Κι όμως...

«It's a Wonderful Life - The Sequel»; Οχι, ευχαριστώ!

Τι έχουν πάθει στο Χόλιγουντ; Γιατί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα αυτονόητα; Η ιδέα για sequel του «Ταξιτζή» είναι αφελής και επικίνδυνη, Ρόμπερτ Ντε Νίρο! Αλλά μέχρι να συνέλθουμε από αυτό το σοκ, παθαίνουμε το επόμενο: μία εταιρία παραγωγής αγόρασε τα δικαιώματα και έβαλε μπρος για το sequel του «It's a Wonderful Life» - της 70χρονης Ιερής Αγελάδας που παρακολουθούμε κατ' επανάληψη, χωρίς παράπονο, κάθε Χριστούγεννα περιμένοντας τον Τζορτζ Μπέιλι να ακούσει το καμπανάκι από τον ουρανό.

Είναι δυνατόν κάποιος να σκεφτεί ότι μπορείς να αγγίξεις τα κλασικά; Κι εκτός του κινημτογραφικού δέους απέναντι στον Φρανκ Κάπρα, δεν υπάρχει έστω κοινή λογική; Θα μπορούσε ποτέ αυτή η προστατευμένη, ασπρόμαυρη αθωότητα, αυτή η συγκινητική μελό αλληγορία να σταθεί εκ νέου στις μέρες μας; Μας αγγίζει γιατί έρχεται ατόφια από τα 40ς - όταν ο κόσμος ήταν ακόμα έτσι, οι άντρες σαν τον Τζίμι Στιούαρτ και οι γυναίκες σαν την Ντόνα Ριντ.

1

Κι όμως. Η Star Partners (εταιρία παραγωγής με έδρα τη Φλόριντα και οσκαρικές ταινίες στο ενεργητικό τους όπως τα «Ο Ανθρωπος της Βροχής» και «Το Πορφυρό Χρώμα») συνεργάστηκαν μαζί με την Hummingbird Prods (εταιρία παραγωγής διαφημιστικών και μουσικών βίντεο) για να αναπτύξουν την προπαραγωγή του «It’s a Wonderful Life: The Rest of the Story».

Ολα ξεκίνησαν από την κόρη του Μπομπ Φάρνσγουορθ (των Hummingbird Prods) η οποία έβλεπε και ξαναέβλεπε την ταινία και μετά είχε απορίες: τι συνέβη μετά στον Τζορτζ Μπέιλι; Τι συνέβη στην κόρη του Ζούζου; (μάλιστα σε μία έξτρα αναλαμπή εξυπνάδας οι παραγωγοί έχουν ήδη υπογράψει με την ηθοποιό που έπαιζε τη Ζούζου, την Κάρολιν Γκράιμς για εμφάνισή της στο sequel.)

2

Κι αντί ο Φάρνσγουορθ να απαντήσει στην κόρη του με λόγια, το έκανε με πράξεις. Αγόρασε τα δικαιώματα και έγραψε ένα σενάριο μαζί με την Μάρθα Μπόλτον (σεναριογράφο του Μπομπ Χόουπ στα κωμικά του τηλεοπτικά σκετς). Το sequel μάλιστα κατέληξε να συνδυάζει δύο κλασικά αριστουργήματα σε ένα: το «Μια Υπέροχη Ζωή» αλλά και τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», την κινηματογραφική απόδοση του παραμυθιού του Ντίκενς.

Πώς; Θα μας προσγειώσει, παραμονές Χριστουγέννων, στη ζωή του αχάριστου εγγονού του Τζορτζ Μπέιλι, τον οποίο επισκέπτεται η θεία του Ζούζου (ως πνεύμα) για να του διδάξει πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος αν αυτός δεν είχε γεννηθεί ποτέ.

3

Ο Φάρνσγουορθ γνωρίζει καλά ότι θα έχει αντιδράσεις. «Κοιτάξτε, κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ένα ακόμα ''It’s a Wonderful Life''. Αλλά και η δική μας η ιστορία είναι στιβαρή και βαδίζουμε στην παραγωγή της με τα μάτια μας ανοιχτά. Φυσικά και θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις. Αλλά το πιστεύω μου στη ζωή είναι: το μόνο που χρειάζεσαι για να είσαι πρωτοπόρος είναι ένας ξεκάθαρος στόχος. Οσο πιο πολύ τον πιστεύεις, τόσο περισσότερους αντιπάλους θα δημιουργήσεις. Κι εμείς πιστεύουμε πολύ τον στόχο μας...»

4

Ηδη έχουν βρεθεί τα 32 εκατομμύρια του μπάτζετ (απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός, αλλά ούτε κοινή λογική στο Χόλιγουντ) και οι παραγωγοί έχουν βάλει στόχο η ταινία να κάνει πρεμιέρα σε δύο χρόνια ακριβώς: στις γιορτές του 2015. Αυτή τη στιγμή αναζητείται σκηνοθέτης...

Που είναι αυτές οι πέτρες που πέταγε ο Μπέιλι στο ερειπωμένο σπίτι και έκανε ευχές; Γιατί θέλουμε να πετάξουμε κι εμείς μία...