Buzz

Η Κλόι Γκρέις Μόρετς δηλώνει «αηδιασμένη και εξοργισμένη» με την αφίσα της νέας της ταινίας

στα 10

Μία αφίσα που εμφανίστηκε ανάμεσα στα billboards του Φεστιβάλ Καννών για το νέο animation «Red Shoes and the 7 Dwarfs», προκάλεσε την οργή στα social media. Ανάμεσα στις θυμωμένες φωνές και αυτή της πρωταγωνίστριας, Κλόι Γκρέις Μόρετς.

Η  Κλόι Γκρέις Μόρετς δηλώνει «αηδιασμένη και εξοργισμένη» με την αφίσα της νέας της ταινίας

Ενα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω. Κάπως έτσι μπορεί κανείς να περιγράψει τον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες στο Χόλιγουντ για να εκπαιδεύσουν τη νέα γενιά (δημιουργών, ηθοποιών, αλλά και θεατών) για να αποτινάξει κλισέ και αντιλήψεις αιώνων για τη γυναικεία εικόνα.

Ειδικά στο χώρο του animation, που ξεκάθαρα απευθύνεται σε και σμιλεύει τις απόψεις παιδιών, έχουν γίνει άλματα: από το «Tangled» μέχρι το «Brave» και το «Frozen», οι ηρωίδες δεν είναι πριγκίπισσες που περιμένουν κάποιον να τις σώσει - έχουν ρόλο, αξία και αυτόφωτη δύναμη.

Κάννες 2017. Η παρωδία της Χιονάτης που είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της, με τίτλο «Red Shoes and the 7 Dwarfs» έχει το ακόλουθο διαφημιστικό billboard: «Κι αν σας λέγαμε ότι η Χιονάτη δεν ήταν τόσο όμορφη, ή οι νάνοι τόσο κοντοί;»

Res Shoes controversy 607

Το ξεκάθαρο body shaming έκανε έξαλλους τους χρήστες των social media που ξεμπρόστιασαν το τμήμα μάρκετινγκ της ταινίας.

Res Shoes controversy 607 1

Res Shoes controversy 607 2

Ανάμεσα στις εξοργισμένες φωνές και αυτή της πρωταγωνίστριας. Η Κλόι Γκρέις Μόρετς που δανείζει τη φωνή της στη Χιονάτη αποκήρυξε την διαφήμιση και δήλωσε ότι είναι «κι αυτή αηδιασμένη και θυμωμένη». Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ενημέρωνε η ίδια τους παραγωγούς για την ένστασή της και ότι «η αφίσα δεν εγκρίθηκε ποτέ από τη δική της ομάδα...»

Res Shoes controversy 607 3

Res Shoes controversy 607 4

Λίγες μέρες νωρίτερα, στο ίδιο φεστιβάλ, στη Συνέντευξη Τύπου της Κριτικής Επιτροπής του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών, η Τζέσικα Τσαστέιν είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το πώς το σινεμά, ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να κοιτά τη γυναίκα μέσα από «διαστρεβλωμένα κλισέ»:

«Πιστεύω ότι αν υπάρχουν γυναίκες κινηματογραφίστριες, τότε θα υπάρχουν και πιο αυθεντικοί γυναικείοι χαρακτήρες. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω 20 ταινίες μέσα σε 10 μέρες και αγαπώ τις ταινίες. Και το μόνο πράγμα που με απομάκρυνε από την εμπειρία είναι το πώς ο κόσμος βλέπει τις γυναίκες από τους γυναικείους χαρακτήρες που είδα να εκπροσωπούνται στις ταινίες. Ηταν αρκετά ενοχλητικό, για να είμαι ειλικρινής. Ελπίζω πως όταν θα συμπεριλάβουμε περισσότερες γυναίκες δημιουργούς, θα έχουμε στο σινεμά περισσότερες γυναίκες από αυτές που αναγνωρίζω στην καθημερινή μου ζωή. Γυναίκες που είναι ενεργητικές, που έχουν τους δικούς τους οργανισμούς, που δεν αντιδρούν απλά στους άντρες που βρίσκονται γύρω τους. Γυναίκες που έχουν τη δική τους οπτική γωνία.»

Διαβάστε περισσότερα: