Από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας από όλες τις γωνιές του κόσμου συναντιούνται στο Αστορ σε μια γιορτή για τη διαφορετικότητα, τον έρωτα και την ανατροπή.
Ετσι περιγράφουν οι διοργανωτές του το φετινό Positively Different Short Film Festival:
40 ταινίες μικρού μήκους μας συστήνουν κόσμους δύσβατους αλλά και συναρπαστικούς και μας καλούν να χαθούμε μέσα τους. Με χιούμορ, ευαισθησία, τόλμη και περιέργεια, δημιουργοί από 22 χώρες, εκφράζουν κοινά ερωτήματα και ανησυχίες ενώ θα παραστούν σε όλες τις προβολές και θα συζητήσουν με το κοινό στα Q&A σκέψεις και προβληματισμούς.
Οι φιναλίστ θα διεκδικήσουν 4 βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Κοινού, Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής και Επιμελητικής Ομάδας. Ειδικά επιμελημένα σετ θα προβληθούν σε μαθητριες/ές/ά λυκείου την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 & 8 Μαρτίου ενώ την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο. Συναυλίες, masterclasses και συζητήσεις θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα σε μια τετραήμερη γιορτή αφιερωμένη στη διαφορετικότητα, τον έρωτα και την ανατροπή.
Σημαντικό: Το PDSFF έχει φροντίσει για την προσβασιμοποίηση του χώρου για άτομα με κινητικές δυσκολίες, μέσω της πρόσκαιρης εγκατάστασης αναβατορίου στις σκάλες του Άστορ, τις ημέρες του φεστιβάλ. Θα υπάρχουν άτομα του φεστιβάλ στο χώρο να κατευθύνουν τους επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες προς το αναβατόριο. Αν υπάρχουν απορίες σχετικά με την προσβασιμότητα του φεστιβάλ, παρακαλώ απευθύνετέ τις στο positivelydifferentff@gmail.com.
Αναζητήστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών.
Η εναρκτήρια κλειστή πρωινή προβολή με τίτλο «Οι ήρωες μέσα μας» απευθύνεται σε μαθητ@ λυκείου και είναι αφιερωμένη στις στιγμές που βρίσκουμε μέσα μας τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε όλα όσα μας δυσκολεύουν, ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον μας. Η πρεμιέρα για το κοινό το απόγευμα της Πέμπτης, με την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, μας ταξιδεύει «από την αγάπη στην εξέγερση»: Οι σχέσεις φροντίδας συνιστούν από μόνες τους μια εξέγερση. Η επιθυμία για εξέγερση είναι πάνω από όλα η επιθυμία για αγάπη, για την ένταξη σε μια κοινότητα, για το ανήκειν. Η Πέμπτη ολοκληρώνεται με «το θάρρος της αλήθειας» : Η μάχη για να βρει ο καθένας/η καθεμιά/ το καθένα από εμάς την αλήθεια του και να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς του δαίμονες είναι μια μάχη με αβέβαιη έκβαση, ταυτόχρονα όμως είναι μια μάχη που αξίζει να δοθεί.
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη κλειστή σχολική προβολή: «Ο κόσμος είναι δικός μας». Η διεκδίκηση να φτιάξουμε τις ζωές που θέλουμε, να ονειρευόμαστε όλα όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν, η διεκδίκηση ο κόσμος αυτός να γίνει αληθινά δικός μας. Το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγουμε μία συζήτηση προκειμένου να προβληματιστούμε συλλογικά για τη διεκδίκηση του πένθους, για το πένθος ως διεκδίκηση, για την απειλή της λήθης και τον αγώνα να θυμόμαστε. Η συζήτηση έχει τίτλο «Συλλογική μνήμη, προσωπικές μαρτυρίες: μεταξύ πένθους και διεκδίκησης», με τις/τα Ρέα Βαλντέν, Μπρικένα Γκίστο , Ζωή Κόκκα, Μαρία Λούκα και Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη. Η συζήτηση θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Ακολουθεί το σετ “Το κλειδί της μνήμης”: Τι μετράει ως μνήμη; Τι καταγράφεται στο αρχείο; Ποιος καθορίζει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να θυμόμαστε;
Στις ιστορίες του Σαββάτου 9 Μαρτίου, καμία λύση δεν πρόκειται να έρθει από έξω για να βοηθήσει τους ήρωες. Θα βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει αυτό. Η μοναξιά της αναμέτρησης με τον ύστερο καπιταλισμό: «Είμαστε αυτά που περιμέναμε». Το τελευταίο σετ έρχεται σαν καταλυτική απάντηση για όλα τα παραπάνω: (Εξ)εγείρομαι. Οι ταυτότητές μας δεν μπορούν πια να καθορίζουν το μέλλον μας, να αποτελούν πεπρωμένο που μας εμποδίζει. Οι φραγμοί στο τι μπορούμε να γίνουμε υπάρχουν μονάχα για να να τους υπερβούμε.Γιορτάζουμε τον έρωτα, την ανατροπή και τη λήξη του διαγωνιστικού προγράμματος με ένα πάρτι στη Στοά του Άστορ. Dj set : Haelky
Ολες τις προβολές θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό παρουσία δημιουργών.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν ταυτόχρονα στο Moviemento cinema, στο Βερολίνο και στο Kadıköy Sineması, στην Κωνσταντινούπολη.
Τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής και οι Εύφημοι μνείες θα απονεμηθούν από την Κριτική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης, που αποτελείται από τα εξής μέλη: Σοφία Εξάρχου, σκηνοθέτις και σεναριογράφος Carol Sansour, ιδρύτρια και διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, Chipo Zhou, επιχειρηματίας και επιμελήτρια κινηματογραφικών φεστιβάλ Τάσος Μελεμενίδης, υπεύθυνος προγράμματος στο Cinobo Τέλος, οι θεάτριες και οι θεατές θα επιλέξουν μέσω ψηφοφορίας την αγαπημένη τους ταινία για να αποδώσουν το Βραβείου Κοινού, ενώ θα απονεμηθεί και Βραβείο Επιμελητικής ομάδας.
PDSFF24 | Love & Revolt 7-10 Μαρτίου:
Που: Αστορ (Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή)
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 5 ευρώ/ σετ (3 ευρώ με επίδειξη φοιτητικού πάσου, κάρτα ανεργίας, ανάπηρα άτομα + συνοδός)
Ημερήσιο εισιτήριο: 8 ευρώ
Τετραήμερο πάσο: 20 ευρώ
Ολες τις ημέρες του φεστιβάλ θα λειτουργεί αναβατόριο και αναπηρική χημική τουαλέτα.
Την Παρασκευή 08/03 θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για τη συζήτηση και το Q&A. Ακόμα, θα συνοδεύσουν τις ταινίες εκείνης της ημέρας υπότιτλοι βάσει αφήγησης (closed captioning) για άτομα με βλάβη στην ακοή, όσον αφορά την προβολή των ταινιών. Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρίσκεται υπόγειο πάρκινγκ με δωρεάν θέσεις για αναπηρικά αυτοκίνητα. Για απορίες/διευκρινίσεις σχετικά με την προσβασιμότητα μπορείτε να απευθυνθείτε στο accessibiltypdsff@gmail.com.
Αναζητήστε περισσότερες πληοροφορίες στο επίσημο site του Positively Different Short Film Festival, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.