Buzz

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έρχεται ως «Phaedra(s)» στη Στέγη

στα 10

Με δυο «επισκέψεις» φέτος στο σινεμά, το «Εκείνη» και το «Μέλλον», η Ιζαμπέλ Ιπέρ έρχεται στην Αθήνα και δια ζώσης, στη θεατρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Flix Team
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έρχεται ως «Phaedra(s)» στη Στέγη

Φέτος προσέκλυσε μαζικά το (όχι μόνο) καλλιτεχνικό κοινό στις αίθουσες, στο «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν και, λίγο πιο πρόσφατα, το «Μέλλον» της Μία Χάνσεν-Λοβ, ενώ πριν από λίγες ώρες κέρδισε και το πρώτο της προ-οσκαρικό βραβείο στα Gotham Awards, επιβεβαιώνοντας τη φόρα με την οποία θα πρωταγωνιστήσει στα φετινά μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς.

Τώρα, από τις 20 ως τις 22 Δεκεμβρίου, η Ιζαμπέλ Ιπέρ μεταμορφώνεται σε πολυμορφικό γυναικείο είδωλο και γίνεται ξανά η ακαταμάχητη μούσα του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι, στην παράσταση «Phaedra(s)» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Δείτε ακόμη: NSFW τρέιλερ για το «The Great Eastern» των The Callas λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα στη Στέγη

ιζαμπέλ ιπέρ 607

Μια αληθινή σταρ, με περισσότερες από εκατό ταινίες και ρόλους-φετίχ στο ενεργητικό της, βραβευμένη στις Κάννες και στη Βενετία, καταφθάνει στη Στέγη για ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ μεταμορφώσεων. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ γίνεται η θεά Αφροδίτη και η μυθική βασίλισσα Φαίδρα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρας, ασυμβίβαστη σύγχρονη γυναίκα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού ερωτικού πάθους. Γιατί οι Φαίδρες είναι ένας παιγνιώδης όσο και μεγαλειώδης σκηνικός στοχασμός για τον έρωτα ανά τους αιώνες, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας λογοτέχνες, σε σύλληψη και σκηνοθεσία ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες των καιρών μας: του Πολωνού εικονοκλάστη Κριστόφ Βαρλικόφσκι.

Διαβάστε ακόμη: Κουτσομπολεύοντας με τη Μαρζάν Σατραπί στη Στέγη

ιζαμπέλ ιπέρ 607

Εγκιβωτίζοντας τον οχταμελή θίασό του σε ένα αρχιτεκτονικής υφής σκηνικό απαράμιλλης αισθητικής, ο Βαρλικόφσκι ξετυλίγει μια ιδιοσυγκρασιακή ελεγεία για τον έρωτα, βάζοντας σεκάνς από την Ψυχώ του Αλφρεντ Χίτσκοκ και από το Θεώρημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι να διασταυρώνονται με τα ριφ της ηλεκτρικής κιθάρας και τις πυρφόρες ερμηνείες ενός εξαιρετικού θιάσου, με επικεφαλής την Ιπέρ.

Διαβάστε ακόμη: Flix it στη Στέγη. Βλέποντας σινεμά... αλλιώς με το Flix στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ιζαμπέλ ιπέρ 607

Η εικονοκλαστική παράσταση «Φαίδρες» βασίζεται σε ένα περίτεχνο μωσαϊκό κειμένων, με αναφορές εξίσου στους αρχαίους ελληνικούς μύθους όσο και την ποπ κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τη σύγχρονη πολιτική. Αποσπάσματα από τις τραγωδίες Ιππόλυτος του Ευριπίδη και Φαίδρα του Σενέκα διασταυρώνονται με τρία σύγχρονα έργα: το Φαίδρας έρως της εμβληματικής Βρετανίδας αυτόχειρα δραματουργού των ‘90ς, Σάρα Κέιν, το μυθιστόρημα Ελίζαμπεθ Κοστέλο του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί και τα κείμενα του Καναδο-Λιβανέζου Ουασντί Μουαουάντ.

info «Φαίδρες»

  • Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • 20-22 ΔΕΚ 2016, 20.00
  • κεντρική σκηνή
  • διάρκεια: 3 ώρες και 10 λεπτά (με διάλειμμα)
  • Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου / Masterclass από τον Κριστόφ Βαρλικόφσκι
  • περισσότερες πληροφορίες: sgt.gr