Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Peter von Kant» του Φρανσουά Οζόν θα ανοίξει την 72η Berlinale

στα 10

Το 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά με φυσική παρουσία και θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Flix Team
Το «Peter von Kant» του Φρανσουά Οζόν θα ανοίξει την 72η Berlinale

Μόλις ανακοινώθηκε πως η ταινία έναρξης του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα είναι η «Peter von Kant», το οποίο βασίζεται στο αριστούργημα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του 1972, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φρανσουά Οζόν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ντενίς Μενοσέτ, Ιζαμπέλ Ατζανί και Χάνα Σιγκούλα θα είναι μέρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ και θα κάνει την διεθνή του πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου 2022 στο Berlinale Palast.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κάρλο Τσατριάν είπε πως «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε ξανά τον Φρανσουά Οζόν στο φεστιβάλ και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε την επόμενη έκδοση του φεστιβάλ μας με τη νέα του ταινία. Για τα φετινά εγκαίνια, αναζητούσαμε μια ταινία που θα μπορούσε να φέρει ελαφρότητα και λάμψη στη ζοφερή καθημερινότητά μας. Το «Peter von Kant» είναι ένα θεατρικό tour de force γύρω από την έννοια του lockdown. Στα χέρια του Οζόν, το είδος ταινιών kammerspiel (σ.σ. γερμανικές ταινίες που ασχολούνται με τη ζωή των κατώτερων τάξεων) γίνονται το τέλειο δοχείο για την αγάπη και την ζήλια, την αποπλάνηση και το χιούμορ - πράγματι, όλα όσα κάνουν τη ζωή και την τέχνη να ενώνονται.»

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Φρανσουά Οζόν επιστρέφει στον Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου για έκτη φορά – 20 χρόνια αφότου το καστ του ως σύνολο κέρδισε την Αργυρή Αρκτο για Εξαιρετική Καλλιτεχνική Συνεισφορά με την ταινία «8 Γυναίκες», η οποία θα προβληθεί επίσης φέτος στο πλαίσιο του αφιερώματος του φεστιβάλ στην Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Το 2019 ο Οζον τιμήθηκε με την Αργυρή Αρκτο από την Κριτική Επιτροπή για το «Θέλημα Θεού».

francois ozon

Ο Οζόν δήλωσε πως «είναι μεγάλη χαρά και τιμή που επιστρέφω στο Βερολίνο, όπου έχω μόνο υπέροχες αναμνήσεις, 22 χρόνια μετά την πρεμιέρα του «Water Drops on Burning Rocks», διασκευασμένο από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είναι το ιδανικό μέρος για να ανακαλύψετε τον Πίτερ φον Καντ, που γιορτάζει την εμμονή μου ως Γάλλος σκηνοθέτης με τη γερμανική κουλτούρα. Σας ευχαριστώ για την επιλογή.»

Μέχρι στιγμής το Φεστιβάλ του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί κανονικά με φυσική παρουσία, με μικρότερου σχήματος προβολές και συγκεκριμένες χωρητικότητες. Η Αγορά του Φεστιβάλ θα γίνει online.

Το 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Berlinale 2022