Φεστιβάλ / Βραβεία

«Pearl Jam Twenty»: Ο τρυφερός χορός του Εντι Βέντερ με τον Κερτ Κομπέιν

στα 10

Χθες βράδυ έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τορόντο το «Pearl Jam Twenty», το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του Κάμερον Κρόου για το εικοσάχρονο ταξίδι των Pearl Jam στη μουσική και την περιπέτεια του grunge.

«Pearl Jam Twenty»: Ο τρυφερός χορός του Εντι Βέντερ με τον Κερτ Κομπέιν
Το πρώτο εξώφυλλο των Pearl Jam στο Rolling Stone, σε συνέντευξη και θέμα του τότε συντάκτη του περιοδικού, Κάμερον Κρόου

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την προβολή, ο Εντι Βέντερ, η μπάντα και ο Κάμερον Κρόου έκαναν μια απολαυστική βουτιά στη νοσταλγία. Θέτοντας το χιουμοριστικό τόνο, ο Βέντερ ομολόγησε ότι «και μόνο να παραγγείλεις πίτσα για πέντε άτομα είναι δύσκολο – το να καταφέρουν πέντε άντρες να κάνουν μαζί μουσική για τόσο καιρό είναι ένα θαύμα!»

Ο Κάμερον Κρόου εξήγησε το κίνητρο που τον ώθησε να κάνει την ταινία: «Η ιστορία των Pearl Jam παίρνει το κλισέ του ροκ εντ ρολ και το αντιστρέφει. Συνήθως τα πράγματα ξεκινούν με μια έκρηξη ιδιοφυίας και μετά έρχεται η επιτυχία που αναχαιτίζεται από την τραγωδία. Οι Pearl Jam ξεπέρασαν την τραγωδία, απέδειξαν τη χαρά της επιβίωσης.»

Ο Κρόου και η ομάδα του έκαναν πολύχρονη έρευνα για να βρουν τα υλικά, βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες, που θα υποστήριζαν την ταινία κι ανάμεσά τους υπήρχαν στιγμές που ακόμα και η μπάντα είχε ξεχάσει.

Η συγκλοντιστικότερη για όλους μοιάζει να είναι μια στιγμή που είχε τυλιχτεί στο μύθο: ότι στα παρασκήνιο των MTV Video Music Awards του 1992, ο Εντι Βέντερ και ο Κερτ Κομπέιν είχαν μοιραστεί έναν προσωπικό αργό χορό. Ο Κάμερον Κρόου βρήκε το ξεχασμένο βίντεο και το συμπεριέλαβε στην ταινία. «Την πρώτη φορά που είδα αυτό το υλικό συγκινήθηκα τρομερά,» είπε ο Εντι Βέντερ. «Αν μόνο τα είχε καταφέρει να ζήσει...». Την εποχή του βίντεο, το ’92, ο Βέντερ και ο Κομπέιν έθαβαν ο ένας τον άλλον στον τύπο, διεκδικώντας τη θέση του ηγέτη της σκηνής του Σιατλ. Στα παρασκήνια των βραβείων του MTV, η συνάντηση ξεκίνησε σαν αντιπαράθεση και τελείωσε σα μια τρυφερή, απίστευτα προσωπική στιγμή. Ο Βέντερ και ο Κομπέιν έβαλαν τον ανταγωνισμό τους κατά μέρος και χόρεψαν μαζί το «Tears of Heaven» που τραγουδούσε ζωντανά ο Ερικ Κλάπτον στη σκηνή από πάνω τους. Εννοείται ότι αυτή η μικρή αποκάλυψη έφερε στη διάρκεια της προβολής δάκρυα στα μάτια όχι μόνο των θεατών, αλλά και των πρωταγωνιστών της ιστορίας, στη σκέψη του πώς θα είχε εξελιχθεί η μουσική αν ο Κομπέιν ζούσε ακόμα.

Αν είστε σε διάθεση για μεγάλες συγκινήσεις, μπορείτε να δείτε το κλιπ με τον Εντι Βέντερ και τον Κερτ Κομπέιν εδώ.

Αν αυτή είναι η πιο συγκινητική στιγμή της ταινίας, η πιο αστεία έχει να κάνει με μια συναυλία που έγινε το 1991, όταν οι Pearl Jam έπαιξαν σ’ένα πάρτι για την προώθηση του «Singles», της ταινίας του Κάμερον Κρόου, όπου εμφανιζόταν και το συγκρότημα, ακριβώς την εποχή που η σκηνή του Σιατλ είχε αρχίσει να αποκτά εμπορική δύναμη.

Το πάρτυ γινόταν στο Λος Αντζελες και το MTV θα κάλυπτε το live για να το χρησιμοποιήσει στην προώθηση της ταινίας. Μόνο που πριν βγουν στη σκηνή, οι Pearl Jam έγιναν τύφλα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Εντι Βέντερ να διαλύσει τη σκηνή, να προσβάλλει όλους τους καλεσμένους executives και να φωνάζει ακατάπαυστα fuck MTV! Κατά κοινή ομολογία και του Κρόου και της μπάντας, η πρώτη φορά που συζήτησαν γι’αυτήν την αποτυχία, ήταν στις συνεντεύξεις που μαγνητοσκόπησαν για την ταινία. «Νομίζω ότι σου χρωστάμε μια συγγνώμη,» είπε ο Στόουν Γκόσαρντ στον Κάμερον Κρόου. «Τότε νομίζαμε ότι θα μας θεωρούσες ηλίθιους και δε θα ήθελες ποτέ να ξανασχοληθείς μαζί μας.»

Στη συνέντευξη τύπου, ο Εντι Βέντερ μίλησε και για την αντιπάθειά του για τη δημοσιότητα. Εξήγησε ότι η πορεία των Pearl Jam κράτησε τόσα χρόνια επειδή με το κοινό τους κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα βαθύ δεσμό, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο: «είναι σα μια πεταλούδα,» είπε, «μπορείς να την κρατήσεις στα χέρια σου αλλά δεν κάνει να τη σφίξεις πολύ δυνατά.»

Για να πάρετε μια γεύση από την ατμόσφαιρα στην αίθουσα της πρεμιέρας του «Pearl Jam Twenty» στο Φεστιβάλ του Τορόντο, δείτε τον Κάμερον Κρόου να προλογίζει την ταινία εδώ και τους Pearl Jam ν’ανεβαίνουν στη σκηνή εδώ.

Για ένα ακόμα καλύτερο ταξίδ στο χρόνο, όμως, απολαύστε στο παρακάτω βίντεο τον Κρις Κορνέλ των Soundgarden να δίνει τη γνώμη του, τόσο για το «Pearl Jam Twenty», όσο και για το «From the Sky Down», το ντοκιμαντέρ του Ντέιβις Γκούγκενχαϊμ για τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του «Achtung Baby» των U2, που αποτέλεσε την επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ του Τορόντο.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και δείτε το τρέιλερ του «Pearl Jam Twenty» εδώ.