Φεστιβάλ / Βραβεία

To Flix διαλέγει τις ταινίες που πρέπει να δείτε στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

στα 10

Το Flix ξεφυλλίζει τον κατάλογο του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και προτείνει τις ταινίες που αξίζει να προσέξετε.

Flix Team
To Flix διαλέγει τις ταινίες που πρέπει να δείτε στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, στον κινηματογράφο Τριανόν, το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στρέφει το βλέμμα στο παρόν και το παρελθόν του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) σινεμά, με μια επιλογή που χωρίζεται σε θεματικές, αλλά και στο κεντρικό του πρόγραμμα από το οποίο θα προκύψουν και τα βραβεία του.

Παρακάτω βρείτε μέρα-μέρα τις ταινίες που αξίζει να δείτε.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ηταν Ενας Ησυχος Θάνατος 607

Ηταν Ενας Ησυχος Θάνατος της Φρίντα Λιάππα (1986, Ελλάδα, 88') | Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 18:00

Μια συγγραφέας εγκαταλείπει τη ζωή της και τον σύζυγό της και περιπλανιέται σε μια άδεια και έρημη πόλη, όπου ψάχνει να βρει πάλι τον εαυτό της. Η ταινία κέρδισε 5 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Α’ Γυναικείου Ρόλου, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Ηχοληψίας και Ειδικών Εφέ.

Δάκρυα του Βουνου 607

Τα Δάκρυα του Βουνού του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (2018, Ελλάδα, 111') | Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 19:50

Αυτή είναι η οδύσσεια μιας συντροφιάς μαστόρων πέτρας στις αρχές του πολυτάρα-χου 20ου αιώνα. Μακριά από τον τόπο τους, κυνηγημένοι, αποκλεισμένοι από πολέμους και συγκρούσεις, αργά ή γρήγορα, θα χαθούν ένας-ένας και μόνο ο πρωτομάστορας, σαν άλλος Οδυσσέας, θα συνεχίσει την περιπλάνησή του. Προλογίζει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Οι Αβυσσοι 607

Οι Αβυσσοι του Νίκου Παπατάκη (Γαλλία, 1963, 96') | Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 20:00

Δύο αδερφές εργάζονται ως υπηρέτριες σε ένα απομονωμένο αγροτόσπιτο, απλήρωτες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των αφεντικών τους. Η ανακοίνωση της πώλησης του σπιτιού τις φέρνει στα όρια της παραφροσύνης, σφάζουν τις εργοδό-τριές τους, την κυρία τους και την κόρη της. Οι «Αβυσσοι» αποτέλεσαν την επίσημη εκπροσώπηση της Γαλλίας στο Φεστιβάλ των Κανών προκαλώντας αντιδράσεις και έγιναν αντικείμενο ανάλυσης πολλών Γάλλων διανοητών. Προλογίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Ikiru

Ο Καταδικασμένος του Ακίρα Κουροσάουα (Ikiru, 1952, Ιαπωνία, 143') | Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 22:00

Ο Κένζι Γουατανάμπε είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που μαζί με τους υπολοίπους εργαζόμενους στο γραφείο του δεν κάνει απολύτως τίποτα. Έπειτα από ιατρικές εξε-τάσεις μαθαίνει πως πεθαίνει από καρκίνο και η τελευταία του επιθυμία είναι να δώ-σει κάποιο νόημα στη ζωή του. Η ταινία ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Προλογίζουν μέλη της Πανελλήνιας Eνωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) με αφορμή την έκδοχη «Ακίρα Κουροσάουα - Ο Σαίξπηρ του σινεμά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Τα Παιδιά της Χελιδόνας 607

Τα Παιδιά της Χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου (1987, Ελλάδα, 118') | Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 18:00

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, έξι αδέλφια από το χωριό Χελιδόνα, χωρίζονται. Τα τρία στρατολογούνται στους αντάρτες και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην πόλη, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Όταν, 40 χρόνια μετά, ένα από τα αδέλφια πεθαίνει, τα υπόλοιπα μαζεύονται στο χωριό τους. Κοιτάνε τις ζωές τους, συζητούν, θυμούνται, κάνουν αυτοκριτική. Βραβεία στο 28ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1987): Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Α ́Γυναικείου Ρόλου, Β ́Ανδρικού Ρόλου, Ηχοληψίας, καθώς και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτι-κών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). •Βασισμένη στο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

dovlatov 607

Dovlatov του Αλεκσέι Γκερμάν Τζούνιορ (2018, Ρωσία, Πολωνία, Σερβία, 126') | Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 20:30

Η ταινία αφηγείται έξι μέρες από τη ζωή του λαμπρού συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ που έβλεπε πέρα από τα αυστηρά όρια της Σοβιετικής Ρωσίας τη δεκαετία του ’70. Ο Ντοβλάτοφ πάλεψε να διατηρήσει το ταλέντο του και την ευπρέπειά του με τον ποιητή και συγγραφέα Γιόζεφ Μπρόντσκι καθώς έβλεπε τους καλλιτέχνες φίλους του να συντρίβονται από ένα αδίστακτο κράτος. Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Park Row

Park Row του Σάμιουελ Φούλερ (1952, ΗΠΑ, 83') | Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 18:00

Βρισκόμαστε στο 1886 στην Νέα Υόρκη όταν στην οδό Park Row υπάρχουν οι περισσότερες εφημερίδες της περιοχής. Η «Υδρόγειος» είναι μια μικρή εφημερίδα με όραμα που έφτιαξε ο Φινέας Μίτσελ, ένας εκδότης που πρόσφατα απολύθηκε από την εφημερίδα «Το Aστρο». Οι δυο εφημερίδες γίνονται εχθροί και η αδίστακτη κληρονόμος του «Aστρου», Τσάριτι Χάκετ αποφασίζει να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό.

Jeanne D' Arc 607

Το Πάθος της Ζαν Ντ' Αρκ του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ (La Passion de Jeanne d' Arc, 1928, Γαλλία, 97') | Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 20:00

Από τα αριστουργήματα του Βωβού Κινηματογράφου, η ταινία ακολουθεί το χρονικό της δίκης της Ιωάννας της Λωραίνης. Βασισμένη στα αυθεντικά ιστορικά πρακτικά της δίκης, θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του σινεμά, τόσο λόγω της άρτιας παραγωγής, των εκπληκτικών σκηνικών και των αυθεντικών κοστουμιών, όσο και για την εξαιρετική αμεσότητα και μαεστρία του Ντράγιερ. Ο εξπρεσιονιστικός φωτισμός και τα πολύ κοντινά πλάνα στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας αποτυπώνουν όλη την αγωνία και την έκσταση του μαρτυρίου της. Εμβληματική η ερμηνεία της Ρενέ Μαρία Φαλκονέτι, η οποία συχνά αναφέρεται ως μία από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών. Η ταινία θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής, πρωτότυπης μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο.

The Sea Wolf 607

O Θαλασσόλυκος του Μάικλ Κερτίζ (The Sea Wolf, ΗΠΑ, 1941, 100') | Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 18:00

Μια περίεργη ομάδα ανθρώπων ταξιδεύει με το «Φάντασμα», ένα πλοίο με καπετάνιο του τον σκληρό Γουλφ Λάρσον. Ο Τζορτζ Λιτς κρύβεται για να μην τον πιάσει η αστυνομία, όπως και η Ρουθ Γουέμπστερ που απέδρασε από το αναμορφωτήριο γυ-ναικών. Μαζί τους είναι ένας νεαρός συγγραφέας, ο Χάμφρι Βαν Γουέιντεν. Αυτόν και τη Ρουθ τους μάζεψαν από τη θάλασσα, αλλά o καπετάνιος όντας βάρβαρος στους τρόπους του, αρνείται να τους βγάλει στην ακτή. Οι τρεις τους θα προσπαθήσουν να αποδράσουν δίχως επιτυχία... Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον. Υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερων Ειδικών Εφέ στην Βραβεία της Ακαδημίας των Όσκαρ 1942. Την ταινία προλογίζει μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Persona 607

Persona του Ινγκμαρ Μπέργκμαν (1966, Σουηδία, 85') | Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 22:20

Η διάσημη ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης. Βυθίζεται στη σιωπή και σύντομα γίνεται κατατονική, αρνούμενη να μιλήσει ή να κινηθεί. Η νεαρή νοσοκόμα Αλμα αναλαμβάνει την φροντίδα της. Μετά την τρίμηνη νοσηλεία της σε ψυχιατρική κλινική και αφού διαπιστώνεται ότι είναι απολύτως υγιής και σωματικά και ψυχικά, η Ελίζαμπεθ μεταφέρεται με τη συνοδεία της Άλμα, σε ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο σπίτι προκειμένου να αναρρώσει. Οι δύο γυναίκες γρήγορα αναπτύσσουν έναν ισχυρό δεσμό.

Gloria Mundi

Gloria Mundi του Νίκου Παπατάκη (1976, Γαλλία, 130') | Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 22:00

Ενας σκηνοθέτης, ο Χαμδίας, γυρίζει μια ταινία με θέμα τα βασανιστήρια στην Αλ-γερία. Η γυναίκα του, Γκαλάι, υποδύεται μια αλγερινή κρατούμενη. Για να παίξει πιο πειστικά το ρόλο της, υποβάλλεται σε σκληρά βασανιστήρια. Η πραγματικότητα και η μυθοπλασία περιπλέκονται ολοένα και περισσότερο, ώσπου η ζωή της Γκαλάι γίνεται μια αδιάκοπη ταπείνωση. Πίσω από την κάμερα, ο Χαμδίας παρακολουθεί το μαρτύ-ριό της... Μια ιδιαίτερα σκληρή ταινία (ιδιαίτερα η σκηνή του βιασμού υπό τους ήχους του γαλλικού εθνικού ύμνου) αναφορικά με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Κατά την πρώτη της προβολή το 1976, η ταινία αποσύρθηκε από τις τρεις κινηματογραφικές αί-θουσες του Παρισιού, όπου προβαλλόταν. Το 2005 ο Παπατάκης ξαναμοντάρει την ταινία αφαιρώντας και προσθέτοντας σκηνές κι αλλάζοντας τη μουσική επένδυση.

Winter Flies

Μύγες του Χειμώνα του Ολμο Ομερζού (Winter Flies, 2018, Τσεχία - Σλοβενία - Πολωνία - Σλοβακία - Γαλλία, 85') | Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 20:00

Δύο ανήσυχοι έφηβοι ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο από ευφάνταστες αναποδιές. Eνα κωμικό road-trip για την αθωότητα, τον αυθορμητισμό της νιότης και την ενηλικίωση. Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Επίσημη πρόταση της Τσεχίας για τα Βραβεία της Ακαδημίας.

Yuli 607

Yuli της Ισιάρ Μπολέιν (2018, Ισπανία - Κούβα - Ηνωμένο Βασίλειο - Γερμανία, 109') | Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 22:00

Ο Γιούλι είναι ένα χαρισματικό αγόρι που δεν θέλει να γίνει χορευτής, αλλά με την πίεση του πατέρα του και την καθοδήγηση του καθηγητή του θα εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους χορευτές της γενιάς του. Ανατρέποντας κάθε ταμπού, θα γίνει ο πρώτος μαύρος χορευτής που θα υποδυθεί τον Ρωμαίο στο Royal Ballet στο Λονδίνο, χτίζοντας για 17 χρόνια, τον μύθο του. Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερο Σενάριο (Paul Laverty) στο Φεστι-βάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

The Last Temptation 607

Ο Τελευταίος Πειρασμός του Μάρτιν Σκορσέζε (1988, Καναδάς - ΗΠΑ, 164') | Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 22:00

Η αμφιλεγόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε που μας παρουσιάζει έναν εξαιρετικά ανθρώπινο Χριστό, που παλεύει ανάμεσα στην θεϊκή και την θνητή του υπόσταση, αντιμετωπίζοντας, όπως κάθε θνητός άνθρωπος, πλήθος πειρασμών και αδυναμιών. Bασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Προλογίζει ο Νίκος Μαθιουδάκης (Δρ. Υφογλωσσολογίας, ειδικός μελετητής του Ν. Καζαντζάκη).

Les Estivantes 607

Les Estivants της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (2018, Ιταλία - Γαλλία, 127) | Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 22:00

Η Αννα, μια πρόσφατα διαζευγμένη σκηνοθέτις, πηγαίνει με την κόρη της σε μια με-γάλη και όμορφη έπαυλη στη Γαλλική Ριβιέρα για μερικές μέρες στις διακοπές τους. Ανάμεσα στην οικογένειά της, τους φίλους και τους υπαλλήλους της, η Άννα θα πρέ-πει να διαχειριστεί τον χωρισμό της, αλλά και τη συγγραφή της νέας της ταινίας. Δεν θα είναι όμως εύκολο...

Una Storia

Μια Ιστορία Χωρίς Ονομα του Ρομπέρτο Αντο (Una Storia Senza Nome, Ιταλία - Γαλλία, 110') | Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 22:00

Η Βαλέρια εργάζεται ως γραμματέας για έναν παραγωγό ταινιών, ενώ παράλληλα γράφει και ως “αόρατη συγγραφέας” ένα σενάριο για έναν “επιτυχημένο” σεναρι-ογράφο. Μια μέρα την προσεγγίζει ένας μυστηριώδης συνταξιούχος αστυνομικός που της αφηγείται την ιστορία ενός εγκλήματος. Αλλά το σενάριο αποδεικνύεται επικίνδυνο: η ‘Ιστορία χωρίς όνομα’ αφορά στη μυστηριώδη κλοπή από τη μαφία ενός διάσημου πίνακα του Καραβάτζιο, στο Παλέρμο, το 1969.

Process 607

Η Δίκη του Σεργκέι Λόζνιτσα (Process, 2018, Ολλανδία, 125) | Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 22:00

Στη Μόσχα της Σοβιετικής Ένωσης το 1930, η σοβιετική κυβέρνηση παραπέμπει μια κορυφαία ομάδα οικονομολόγων και μηχανικών σε δίκη, με την κατηγορία πως σχε-δίαζαν πραξικόπημα. Οι κατηγορίες είναι επινοημένες και η τιμωρία, αν καταδικα-στούν, είναι θάνατος. Το ντοκιμαντέρ του Sergey Loznitsa ανασύρει ιστορικά επίκαι-ρα για να παρουσιάσει μια από τις πρώτες δίκες που ενορχήστρωσε ο Stalin, στην οποία εισαγγελείς, μάρτυρες, κατηγορούμενοι και δικαστές ψεύδονται στο κοινό, τον κόσμο και τον ίδιο τους τον εαυτό.


Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2018

Επιτροπές Διαγωνιστικού Τμήματος | Τα μέλη της κριτικής επιτροπής Επιτροπή της ΠΕΚΚ είναι οι κριτικοί κινηματογράφου: Γιάγκος Αντίοχος, Κώστας Ζαλίγκας, Γιάννης Παπαδόπουλος. | Την κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζουν οι: Mariola Wiktor από την Πολωνία (Kino, Magazyn Filmowy), Maksim Kaziuchits από τη Ρωσία (Telecinet, Iskusstvo Kino) και Νέστορας Πουλάκος (αρχισυντάκτης Vakxikon.gr). | Η επιτροπή του Πανοράματος αποτελείται από τους σκηνοθέτες: Βασίλης Βαφέας, Μαρίνα Δανέζη και Τώνης Λυκουρέσης.

Το βραβείο κοινού απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 5€ (εξαιρούνται οι τελετές έναρξης & λήξης)
Κάρτα διαρκείας 5 προβολών: 15€
Κάρτα διαρκείας 10 προβολών: 30€

Όπως κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους και ΑμεΑ να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματος. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητα.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίνου Φένεκ-Μικελίδη.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Panorma