Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβείο για την ταινία του Δημήτρη Γιατζουζάκη «Τα Ορια Μας» στο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου Milano-Ficts

στα 10

H συγκινητική αφυπνιστική ταινία του Δημήτρη Γιατζουζάκη «Tα Ορια Μας» έχει για ήρωα τον Γιάννη Χατζήμπεη, παραολυμπιακό αθλητή και πρωταθλητή τριάθλου.

Flix Team
Βραβείο για την ταινία του Δημήτρη Γιατζουζάκη «Τα Ορια Μας» στο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου Milano-Ficts

Σαν μια από τις καλύτερες αθλητικές ταινίες στον κόσμο για το 2022 διακρίθηκε η ταινία του Δημήτρη Γιατζουζάκη, «Τα Ορια Μας», με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Χατζήμπεη, παραολυμπιακό αθλητή και πρωταθλητή τριάθλου.

τα όρια

Από τις 9 έως 13 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το 40ο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου Milano Ficts (Federation Internationale Cinema-Television Sportifs - Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικού Κινηματογράφου-Τηλεόρασης) στο οποίο συμμετείχαν ταινίες από 130 χώρες. Το Φεστιβάλ του Μιλάνου αποτελεί τον τελικό των 20 Φεστιβάλ Αθλητικών ταινιών απ’ όλο τον κόσμο που τελούν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Γίνεται τον Νοέμβριο και περιλαμβάνει τις ταινίες που έχουν διακριθεί σε κάποιο από τα 19 φεστιβάλ που έχουν προηγηθεί.

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γιατζουζάκη για τον τριαθλητή με αναπηρία μαραθωνίων αποστάσεων (ironman) Γιάννη Χατζήμπεη έφτασε στον τελικό διαγωνισμό του Μιλάνου όπου βραβεύτηκε με Τιμητική Διάκριση αφού είχε διακριθεί τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ της Τεχεράνης. Τα φεστιβάλ από τα οποία προέκυψαν οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι από τις χώρες: Αργεντινή, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Κόσσοβο, Ολλανδία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Τζαμάικα, Τσεχία.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία «Τα Ορια Μας».

τα όρια

Διαβάστε και δείτε παρακάτω τη συγκινητική ομιλίας της Δέσποινας Χατζηβασιλείου - Τσοβίλη, Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην τελεετή βράβευσης του 40ου Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου MILANO - FICTS για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γιάννη Χατζήμπεη ως παράγοντα έμπνευσης και πρότυπο για τον γιό της μετά από σοβαρό ατύχημα.

Χαίρομαι που είμαι εδώ σαν Ελληνίδα και σαν γυναίκα απ’ τη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Εχω ζήσει και σπουδάσει στην Ιταλία, την όμορφη πατρίδα σας και υπηρετώ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για σχεδόν τριάντα χρόνια. Επομένως μπορώ να πω ότι σήμερα, σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει έναν τρομερό πόλεμο, ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για να προάγουμε την ειρήνη. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος χώρος από αυτόν, αυτής της εκδήλωσης, για να έρθει ξανά η ελπίδα και η ειρήνη.

Αλλά σήμερα είμαι πιο πολύ εδώ σαν μητέρα ενός αγοριού που πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν ήταν τεσσάρων χρονών, έχασε το πόδι του σε ένα ατύχημα. Κι όμως αυτό το παιδί είχε μια τυχερή στιγμή στη ζωή του, την γνωριμία του με τον Γιάννη Χατζήμπεη, έναν αθλητή που του λείπει ένα χέρι και που του δίδαξε πώς να ξεπερνάει τις δυσκολίες της κάθε στιγμής. ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ είναι μια ταινία για την ουσία της ζωής, τη δύναμη της ελπίδας, τη σημασία της αποφασιστικότητας, της έμπνευσης και της αγάπης και τον ρόλο που παίζουν αυτά όχι μόνο στον γιο μου αλλά και σε τόσα άλλα παιδιά σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία «Τα Ορια Μας».