Buzz

Οτι λάμπει δεν είναι (μαύρος) χρυσός. Τρέιλερ για το «Black Gold»

στα 10

Παράλληλα με την παγκόσμια πρεμιέρα του απόψε στο φεστιβάλ Ντόχα, στο Κατάρ όπου γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το καινούριο επικό φιλμ του Ζαν Ζακ Ανό, παρουσιάζει το πρώτο του τρέιλερ.

Οτι λάμπει δεν είναι (μαύρος) χρυσός. Τρέιλερ για το «Black Gold»

Η καριέρα του Ζαν Ζακ Ανό μοιάζει να είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το όνειρο και η πραγματικότητα μπορεί καμιά φορά να πλησιάζουν το ένα το άλλο, να έρχονται σε απόσταση αναπνοής, αλλά σπάνια συναντιούνται, πόσο μάλλον γίνονται ένα.

Από τις πρώτες του ταινίες και με εξαίρεση ίσως το «Ονομα του Ρόδου», όπου οι φιλοδοξίες του ανταμείφθηκαν τουλάχιστον από μια μεγάλη παγκόσμια επιτυχία, τα φιλμ του βρίσκονταν κάπου ανάμεσα στο μεγαλοπρεπές και στο αμήχανο, στο επικό και το καραβοτσακισμένο. Υπερπαραγωγές μεν, που όμως τις ξέχναγες σχεδόν αμέσως αφού έβγαινες από την αίθουσα, συναρπαστικά στην θεωρία, αλλά σε έκαναν συχνά να χασμουριέσαι.

Το «Black Gold» η νέα του απόπειρα να πλάσει ένα απόλυτο έπος (κι όταν λέμε έπος σκεφτείτε τον «Λόρενς της Αραβίας») δεν δείχνει να απέχει πολύ από την παραπάνω περιγραφή. Αλλά μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα χασμουρητά από την περιγραφή. Βασισμένο στο γραμμένο το 1957 βιβλίο του Χανς Ρους, «The Great Thirst», το φιλμ αφηγείται το ξεκίνημα του πετρελαϊκού πυρετού στις Αραβικές χώρες στην δεκαετία του 30. Ο Ρους πρώην οδηγός αγώνων και μετέπειτα συγγραφέας διακρίθηκε όχι ακριβώς για τις λογοτεχνικές αρετές των βιβλίων του, αλλά μάλλον για την περιπετειώδη φύση τους -δύο από αυτά άλλωστε έχουν ήδη μεταφερθεί στο σινεμά.

Το φιλμ του Ανό γυρισμένο στο Κατάρ, μοιάζει όντως εντυπωσιακό και φιλοξενεί ένα ομολογουμένως αξιοπρόσεκτο καστ. Τον Αντόνιο Μπαντέρας με την puss-in-boots προφορά του, την Φρείντα Πίντο που παίζει μπαλαντέρ οποιαδήποτε εθνικότητα της ζητηθεί, τον Ταχάρ Ραχίμ (τον πρωταγωνιστή αποκάλυψη του «Ενας Προφήτης») και τον πάντα έξοχο Μαρκ Στρονγκ που μοιάζει γεννημένος για να παίξει έναν άραβα.

Ακόμη κι έτσι όμως, τουλάχιστον το πρώτο μισό του τρέιλερ μοιάζει γεμάτο camp βλέμματα που σκοτώνουν, λάθος ατάκες και overacting. Οταν όμως το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει, τα αραβικά άλογα να καλπάζουν και τα πλάνα από το ελικόπτερο να σαρώνουν τους αμμόλοφους της ερήμου, ξεχνάς τις αντιρρήσεις και μένεις να παρακολουθείς με θαυμασμό.

«Λορενς» σίγουρα δεν θα είναι, αλλά το κομμάτι της Αραβίας, μοιάζει αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.