Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019: Πάνω από 100 σκηνοθέτες, ηθοποιοί και επαγγελματίες του Χόλιγουντ υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς την Ακαδημία

στα 10

Αφορμή η απόφαση της Ακαδημίας να βγάλει εκτός τηλεοπτικού χρόνου τέσσερις κατηγορίες βραβείων.

Oscars 2019: Πάνω από 100 σκηνοθέτες, ηθοποιοί και επαγγελματίες του Χόλιγουντ υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς την Ακαδημία

Μετά την απόφαση της Ακαδημίας να βγάλει εκτός τηλεοπτικού χρόνου τέσσερις κατηγορίες, αυτές των Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μικρού Μήκους Ταινία και Μακιγιάζ, οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές – διαβάστε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα εδώ.

Τώρα μια μεγάλη λίστα από διακεκριμένους σκηνοθέτες, μοντέρ, διευθυντές φωτογραφίας, σκηνογράφους, δημιουργούς εφέ και άλλοι, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι ή έχουν κερδίσει κάποιο Οσκαρ, ανάμεσά του και οι Μάρτιν Σκορσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο και Σπάικ Λι, ενώνουν τις φωνές τους στέλνοντας μια ανοιχτή, μακροσκελής, επιστολή στην Ακαδημία ζητώντας να μην προχωρήσει στην απόφασή της αυτή. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή.

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2019: Το Αμερικάνικο Σωματείο Διευθυντών Φωτογραφίας βραβεύει τον «Ψυχρό Πόλεμο»

directors 607Οι Μάρτιν Σκορσέζε, Κουέντιν Ταραντίνο και Σπάικ Λι είναι μερικοί από τους σκηνοθέτες που έχουν υπογράψει την συγκεκριμένη ανοιχτή επιστολή.

Μια ανοιχτή επιστολή προς την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και στους παραγωγούς της τηλεοπτικής μετάδοσης της 91ης Τελετής Απονομής των Βραβείων Οσκαρ:

Την Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019, ο Τζον Μπέιλι Πρόεδρος της Ακαδημίας, ανακοίνωσε πως οι φετινές παρουσιάσεις των Οσκαρ για τις κατηγορίες Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μικρού Μήκους Ταινία και Μακιγιάζ, δεν θα μεταδοθούν ζωντανά, αλλά θα δοθούν κατά την διάρκεια κάποιου διαλείμματος για διαφημίσεις. Αυτή η απόφαση πάρθηκε για να μειωθεί η διάρκεια του σόου από τέσσερις στις τρεις ώρες. Η ανταπόκριση των συναδέλφων μας και η άμεση αντίδραση από την βιομηχανία σχετικά με την απόφαση της Ακαδημίας καθιστά σαφές ότι δεν είναι αργά για να αντιστραφεί η απόφαση αυτή.

Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1927 για να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει την αριστεία στις κινηματογραφικές τέχνες, να εμπνεύσεις την φαντασία και να βοηθήσει τον κόσμο να συνδεθεί με το παγκόσμιο μέσο των κινηματογραφικών ταινιών.

Δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί από αυτή την αποστολή στην προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε την ψυχαγωγία αντί να παρουσιάσουμε την γιορτή της τέχνης μας και των ανθρώπων πίσω από αυτή.

Υποβιβάζοντας αυτές τις βασικές κινηματογραφικές τέχνες σε ένα χαμηλότερο βαθμό στην 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσβολή σε όλους εμάς που αφιερώσαμε την ζωή μας και το πάθος μας στο επάγγελμά μας.

Ο σκηνοθέτης της εκπομπής, Γκλεν Γουάιζ, δήλωσε ότι θα καθορίσει ποιες «συναισθηματικά ηχηρές» στιγμές από τις ομιλίες των τεσσάρων νικητών θα επιλεχθούν για να μεταδοθούν αργότερα κατά την διάρκεια της τηλεοπτικές μετάδοσης. Το σόου θα κόψει όποιες επιπρόσθετες δηλώσεις από τους παρουσιαστές, καθώς και κάθε απαγγελία των υποψηφίων, αν αυτό κριθεί κατάλληλο.

Θεωρούμε ότι αυτό το κόψιμο και η πιθανή λογοκρισία αντιβαίνουν στο πνεύμα της αποστολής της Ακαδημίας.

Από την πρώτη στιγμή, η τηλεοπτική μετάδοση των Βραβείων της Ακαδημίας έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ώστε να διατηρηθεί η μορφή της φρέσκια, αλλά ποτέ δεν θυσίαζε την ακεραιότητα της αρχικής αποστολής της Ακαδημίας.

Οταν η αναγνώριση των υπευθύνων για την δημιουργία εξαιρετικού κινηματογράφου μειώνεται από το ίδιο το ίδρυμα που έχει ως σκοπό να τη προστατεύει, τότε δεν υποστηρίζουμε έτσι το πνεύμα της υπόσχεσης της Ακαδημίας για να γιορτάσουμε τις ταινίες ως μια συλλογική μορφή τέχνης.

Για να αναφέρουμε τον συνάδελφό μας Σεθ Ρόγκεν «ποιος καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα σε μια ταινία από το να ΜΗΝ τιμήσουμε δημοσίως τους ανθρώπους των οποίων η δουλειά είναι κυριολεκτικά να γυρίζουν ταινίες.»

Υπογραφή,
Πάνω από 100 σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιοί και πολλοί άλλοι έχουν υπογράψει την συγκεκριμένη επιστολή. Διαβάστε εδώ όλα τα ονόματα που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2019: Σε ποιους γύρισε την πλάτη η Ακαδημία φέτος;

oscars 607

Μετά από όλα όσα συνέβησαν, η Ακαδημία αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο και ταυτόχρονα να κατευνάσει τα πνεύματα, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα. Από ότι φαίνεται, διαβάζοντας την παρακάτω ανακοίνωση, η Ακαδημία δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω, ρίχνοντας το φταίξιμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την όποια «παραπληροφόρηση», και προσπαθούν να εξηγήσουν την, παράλογη αυτή, απόφασή τους, ρίχνοντας έτσι ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Ως υπάλληλοι της Ακαδημίας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως καμία κατηγορία βραβείων στην 91η Τελετή των Οσκαρς θα παρουσιαστεί με τρόπο που απεικονίζει τα επιτεύγματα των υποψηφίων και νικητών της ως κάτι το λιγότερο σημαντικό από τα υπόλοιπα. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα ανακριβών αναφορών και δημοσιεύσεων από τα κοινωνικά δίκτυα, υπήρξε μια αλυσίδα παραπληροφόρησης που, κατανοητά, έχει αναστατώσει αρκετά από τα μέλη της Ακαδημίας. Θα θέλαμε να επαναλάβουμε και να εξηγήσουμε τα σχέδια μας για την παρουσίαση των βραβείων, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας:

  • Ολες και οι 24 κατηγορίες θα παρουσιαστούν στη σκηνή του Dolby Theater, και θα συμπεριληφθούν στην τηλεοπτική μετάδοση.
  • Τέσσερις κατηγορίες – Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μικρού Μήκους Ταινία, Μακιγιάζ – προσφέρθηκαν εθελοντικά από τους υπευθύνους του κάθε κλάδου να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι και οι νικητές από τους παρουσιαστές και να προστεθούν αργότερα στη μετάδοση. Ο χρόνος που θα πηγαίνουν στη σκηνή και θα φεύγουν θα κοπεί.
  • Και οι τέσσερις ευχαριστήριες ομιλίες των νικητών θα συμπεριληφθούν στη μετάδοση.
  • Τα επόμενα χρόνια τέσσερις με έξι διαφορετικές κατηγορίες θα επιλεχθούν εναλλάξ σε συνεργασία με τους παραγωγούς του σόου. Οι φετινές κατηγορίες θα είναι απαλλαγμένες από αυτό το 2020.
  • Αυτή η αλλαγή στο σόου έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας τον Αύγουστο, με την πλήρη υποστήριξη των εκτελεστικών επιτροπών του κάθε κλάδου. Τέτοιες αποφάσεις έχουν συζητηθεί πλήρως.

Οι παραγωγοί του σόου έχουν τεράστια προσοχή τόσο στην παράδοση των Οσκαρ όσο και στο ευρύ, παγκόσμιο, κοινό μας.

Πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα είστε ευχαριστημένοι με το σόου, και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε ένα υπέροχο έτος από ταινίες με όλα τα μέλη της Ακαδημίας και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τζον Μπέιλι, Πρόεδρος
Λόις Μπούργουελ, Πρώτη Αντιπρόεδρος
Σιντ Γκάνις, Αντιπρόεδρος
Λάρι Καρατσέβσκι, Αντιπρόεδρος
Νάνσι Ούτλεϊ, Αντιπρόεδρος
Τζιμ Γιαννόπουλος, Ταμίας
Ντέιβιντ Ρούμπιν, Γραμματέας

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2019: Χωρίς οικοδεσπότη, με a-list παρουσιαστές και... ψυχολογικούς εκβιασμούς η τελετή

oscars 607

Το Αμερικάνικο Σωματείο Μοντέρ έσπευσε να απαντήσει στην απόφαση της Ακαδημίας, ακριβώς μετά την δημοσίευση της παραπάνω ανακοίνωσης, με τον Πρόεδρό τους Στίβεν Ρίβκιν, να προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο περισσότερο στο δίκτυο ABC παρά στην Ακαδημία, γράφοντας: «το Αμερικάνικο Σωματείο Μοντέρ έχει αφιερωθεί στο να βελτιώσει την αντίληψη της τέχνης του μοντάζ για σχεδόν 70 χρόνια τώρα, και εξακολουθούμε να είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι σε αυτή μας την αποστολή. Αν και κατανοούμε την τεράστια πίεση που ασκείται στην Ακαδημία από το δίκτυο ABC να μειώσει το σόου σε 3 ώρες, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε καμία απόφαση που απαξιοί την προσπάθεια για την οποία πολεμήσαμε: την προώθηση και αναγνώριση του Μοντάζ ως μια βασική θέση στην διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας.»

Από ότι όλα δείχνουν μέχρι στιγμής καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της, και το που θα καταλήξει όλο αυτό μόνο ο καιρός, ή μάλλον καλύτερα οι επόμενες μέρες, θα το δείξει, καθώς είμαστε μόλις μια εβδομάδα και κάτι μέρες πριν την 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ.

Oscars 2019 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2019, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει με τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί και θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.