Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019: Η Ακαδημία στο στόχαστρο του Χόλιγουντ μετά την απόφασή της να μην μεταδώσει τα βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες

στα 10

Τον τελευταίο καιρό οι αποφάσεις που παίρνει η Ακαδημία για την 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ όχι μόνο δεν κάνουν κανέναν χαρούμενο, αλλά κλονίζουν και τα θεμέλια του ίδιου του θεσμού.

Oscars 2019: Η Ακαδημία στο στόχαστρο του Χόλιγουντ μετά την απόφασή της να μην μεταδώσει τα βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες

Το ταξίδι μέχρι και την 91η Τελετή Απονομή των Βραβείων Οσκαρ έχει αποδειχθεί ως ένας τεράστιος πονοκέφαλος για την Ακαδημία. Πρώτα από όλα δεν κατάφεραν να βρουν παρουσιαστή, μετά την επιλογή και απόρριψη του Κέβιν Χαρτ. Μετέπειτα, πήραν πίσω την απόφασή τους ότι μόνο δυο τραγούδια θα «χωρούσαν» στην ζωντανή μετάδοση - αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω και να επιτρέψουνε και στα πέντε τραγούδια να ερμηνευτούν live. Τέλος, υπήρξαν αρκετές καταγγελίες πως η Ακαδημία άσκησε επαγγελματικές απειλές για να εκφοβίσει τους σταρ ώστε να δεχτούν να παρουσιάσουν βραβεία στην οσκαρική τελετή.

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2019: Το Αμερικάνικο Σωματείο Διευθυντών Φωτογραφίας βραβεύει τον «Ψυχρό Πόλεμο»

roma 607 Ο Αλφόνσο Κουαρόν στο «Ρόμα».

Στην λίστα αυτή της «καταστροφής» και των κακών αποφάσεων έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της Ακαδημίας να παρουσιάσει 4 κατηγορίες βραβείων (Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μικρού Μήκους Ταινία και Μακιγιάζ), εκτός τηλεοπτικής μετάδοσης, στα διαλείμματα της live τελετής και να μοντάρει γρήγορα αποσπάσματα των ευχαριστήριων λόγων για να παιχτούν στους τίτλους τέλους. Οπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις ήρθαν με μορφή τσουνάμι. Πρώτα από όλα από το Σωματείο Αμερικάνων Διευθυντών Φωτογραφίας (ASC), όπου ο Πρόεδρός της Κις βαν Οστρουμ έστειλε μια επιστολή και στα 399 μέλη της ASC γράφοντας τα παρακάτω:

Αγαπητά μέλη της ASC,

Χτες το απόγευμα η Ακαδημία ανακοίνωσε πως η παρουσίαση του βραβείου της Καλύτερης Φωτογραφίας – μαζί με τα βραβεία και Μοντάζ, Μικρού Μήκους Ταινία και Μακιγιάζ – δεν θα μεταδοθούν ζωντανά, αλλά θα παρουσιαστούν σε μια καθυστερημένη και μονταρισμένη έκδοση κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής τελετής των βραβείων Οσκαρ. Αυτή η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μειωθεί η διάρκεια της τηλεοπτικής προβολή των βραβείων της Ακαδημίας.

Αφού έλαβα αρκετά σχόλια σχετικά με αυτό το θέμα από τα μέλη της ASC, νομίζω πως μιλάω για αρκετούς από αυτούς καθώς δηλώνω πως η απόφαση αυτή είναι αρκετά ατυχής. Θεωρούμε πως η κινηματογραφική παραγωγή αποτελείτε από μια συλλογική προσπάθεια όπου οι ευθύνες του σκηνοθέτη, του διευθυντή φωτογραφίας, του μοντέρ και άλλων συχνά διασταυρώνονται. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διαχωρισμός και διαίρεση αυτής της δημιουργικής διαδικασίας, ελαχιστοποιώντας έτσι τις θεμελιώδεις δημιουργικές συνεισφορές μας.

Η Ακαδημία είναι ένας σημαντικός θεσμός που αντιπροσωπεύει την τέχνη μας στα μάτια του κόσμου. Από την ίδρυση της οργάνωσης 91 χρόνια πριν, τα βραβεία της Ακαδημίας έχουν τιμήσει το ταλέντο των διευθυντών φωτογραφίας, αλλά δεν μπορούμε να εγκρίνουμε αυτή την απόφαση χωρίς να διαμαρτυρηθούμε.

Κις βαν Οστρουμ
Πρόεδρος ASC

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2019: Ο Γιώργος Λάνθιμος στο γεύμα των υποψηφίων

Emmanuel Lubezki 607 Εμανουέλ Λουμπέσκι.

Το ειρωνικό σε όλο αυτό είναι ότι αν η Ακαδημία τελικά κόψει τις συγκεκριμένες κατηγορίες από τον τηλεοπτικό της χρόνο, τότε ίσως χάσουμε μια ιστορική στιγμή καθώς αν κερδίσει ο Αλφόνσο Κουαρόν τον βραβείο Φωτογραφίας θα είναι ο πρώτο σκηνοθέτης στην ιστορία των Οσκαρ που τα καταφέρνει.

Ο βραβευμένος με τρία Οσκαρ Εμανουέλ Λουμπέσκι έγραψε στο instangram του (το οποίο φαίνεται να διέγραψε μετά) πως «η φωτογραφία και το μοντάζ είναι τα “στοιχειώδη σωματίδια”, τα πρωταρχικά συστατικά του κινηματογράφου» και πως βρίσκει αυτή την απόφαση «ατυχή». Ακόμα και οι Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Αλφόνσο Κουαρόν, ο διευθυντής φωτογραφίας του «The Last Jedi» Στιβ Γιέντλιν, οι σεναριογράφοι του «A Quiet Place» Μπράιαν Γουντς και Σκοτ Μπεκ και ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Ριντ Ρομάνο, αλλά και αρκετοί άλλοι, βγήκαν στο social media και καταδίκασαν την απόφαση αυτή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

WHEN RATINGS ARE MORE IMPORTANT THAN THE THING YOU’RE CELEBRATING. OF COURSE THE REVENUE IS MORE IMPORTANT THAN THE ART! (THAT MAKES THE REVENUE) SO THE EASIEST THING TO DO IS JUST FOLD INTO LINE INSTEAD OF STANDING UP FOR THE ART YOU YOURSELF CREATE. JUST ANOTHER DAY IN HOLLYWOOD, FOLKS. 👏🏼👏🏼👏🏼 Pretty sure with those FIVE live full performances of nominated songs we could have reserved a few minutes of time to celebrate the TWO FUNDAMENTAL BUILDING BLOCKS OF EVERY FILM EVER MADE. We are supposed to lead by example. This art is the future of our industry. And what about all the progress we’ve made in these technical fields with regards to gender? No one will see that. And regardless of gender, what message are we sending to the young filmmakers coming up and the world if we, ourselves, can’t even value the two most vital ingredients in a film? #cinematography #editing #gimmeabreak #overit #embarassingdayforfilm

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη r e e d (@reedmorano) στις

Oscars 2019 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2019, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει με τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί και θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.