Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2018: Τι μέτρα πήρε η Ακαδημία για να μην επαναληφθεί το περσινό φιάσκο

στα 10

H Aκαδημία απαίτησε μεγαλύτερη ασφάλεια, οι υπεύθυνοι της Price Waterhouse Coopers επέβαλαν νέα μέτρα. Κανείς δε θα ανοίξει ποτέ ξανά το λάθος φάκελο...

Oscars 2018: Τι μέτρα πήρε η Ακαδημία για να μην επαναληφθεί το περσινό φιάσκο

Η περσινή γκάφα των Οσκαρ έγραψε ιστορία. Αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη στην κορύφωση της βραδιάς, στο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, τα γεγονότα έχουν ως εξής: Ο Γουόρεν Μπίτι και η Φέι Νταναγουέι (γιόρταζαν την 50η επέτειο του «Μπόνι και Κλάιντ») ανέβηκαν στην σκηνή για την κορύφωση της βραδιάς: να απονείμουν το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Μπίτι ανοίγει το φάκελο, δείχνει να τα χάνει για λίγο, κοιτάει με δυσπιστία και η Ντάναγουεϊ πιστεύοντας ότι αστειεύεται κι απλώς καθυστερεί διαβάζει την ταινία που έγραφε η καρτέλα: «La La Land». Ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι ανεβαίνουν οι παραγωγοί του «La La Land», παραλαμβάνουν τα βραβεία τους, σηκώνουν κι όλους τους συντελεστές της ταινίας επί σκηνής κι αρχίζουν τον ευχαριστήριο λόγο τους. Μέχρι που μία περίεργη κινητικότητα σταματάει τις χαρμόσυνες διαδικασίες. Εχει γίνει λάθος. Εχει γίνει μία τεράστια γκάφα. Ο νικητής είναι το «Moonlight».

Διαβάστε αναλυτικά τι συνέβη με το λάθος φάκελο οι υπεύθυνοι ορκωτοί λογιστές της Price Waterhouse Coopers ανέλαβαν όλη την ευθύνη και διηγούνται πώς ακριβώς έγινε το λάθος

Oscars 2017 fiasco 607

Παρόλο που, ένα χρόνο μετά, το γεγονός συζητιέται ως ανέκδοτο, η αλήθεια είναι ότι και η Ακαδημία, αλλά και το κύρος της Price Waterhouse Coopers δέχθηκαν ένα σοβαρό πλήγμα. Η αξιοπιστία του θεσμού κλονίστηκε και έπρεπε να βρεθούν τρόποι και έξτρα μέτρα που καθησύχαζαν τους φετινούς υποψήφιους ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και χωρίς δυσάρεστες ανατροπές.

Oscars 2017 fiasco 607 1

Oscars 2017 fiasco 607 1a

Αλλάζει η ομάδα των ορκωτών λογιστών: Ο Μπράιαν Κάλιναν (υπεύθυνος στο ότι παρέδωσε το λάθος φάκελο) και η Μάρθα Ρουίζ που δεν αντέδρασε αμέσως, σταματώντας την τελετή, όταν κατάλαβε το λάθος, δεν θα ξαναδουλέψουν στα Οσκαρ. Οχι, δεν απολύθηκαν, αλλά θα παραμείνουν σε δουλειές γραφείου στη Price Waterhouse Coopers. Αντ' αυτών, επιστρέφει ένας βετεράνος των τελετών απονομής, ο Ρικ Ροσά με 14χρονη εμπειρία στα Οσκαρ. Δίπλα του θα είναι η Κίμπερλι Μπέρντον, μία εκ των συνεταίρων της εταιρίας εδώ και 20 χρόνια. Και φέτος προστίθεται κι ένας τρίτος: ο Μαρκ Λόμπελ, υπεύθυνος ασφάλειας των ψηφιακών δικτύων της εταιρίας θα παρακολουθεί την τελετή από το βαν της παραγωγής, δίπλα στον τηλεοπτικό σκηνοθέτη. Και οι τρεις θα έχουν απομνημονεύσει τους νικητές: αν κάτι πάει στραβά, όλοι θα αντιδράσουν άμεσα - με πρώτο τον Λόμπελ που μπορεί να διακόψει την τηλεοπτική κάλυψη.

Oscars 2017 fiasco 607 2

Αλλάζει ο σχεδιασμός του φακέλου: Ενα από τα λάθη που αναγνώρισε η Ακαδημία ήταν ότι οι νέοι φάκελοι που είχε εγκρίνει έκαναν πολύ πιο δυσανάγνωστη την επιγραφή της κατηγορίας. Χρυσά γράμματα σε κόκκινο φόντο, δεν διακρίνονται εύκολα, ειδικά όταν ο αναγνώστης τους είναι 80χρονοι ηθοποιοί (Μπίτι-Ντάναγουεϊ).

Oscars 2017 fiasco 607 3

Απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα στα παρασκήνια: Μάρτυρες είδαν τον Μπράιαν Κάλιναν πέρσι να ποστάρει στο twitter την ώρα που έδινε τον λάθος φάκελο. Αυτό θεωρήθηκε ως απαράδεκτος αντιεπαγγελματισμός και αθέμιτος αντιπερισπασμός. Οπότε, καμία συσκευή δε θα επιτρέπεται πια στο πίσω μέρος της σκηνής.

Oscars 2017 fiasco 607 4

Οι λογιστές πρέπει να συμμετέχουν στις πρόβες: Ποτέ στο παρελθόν δεν γινόταν αυτό. Μόνο την ίδια μέρα, το δίδυμο των ορκωτών λογιστών έπαιρνε μίας τελευταίας στιγμής σκαλέτα για το πώς θα εμφανίζονται οι παρουσιαστές στη σκηνή. Από φέτος, θα πρέπει να είναι στις πρόβες. Ωστε να ξέρουν ποιοι παρουσιαστές βγαίνουν από το αριστερό μέρος και ποιοι από δεξιά. Πέρσι, μέρος του λάθους, ήταν ότι οι Μπίτι και Ντάναγουεϊ βγήκαν από τη λάθος πλευρά της σκηνής και πήραν το φάκελο του Α' Γυναικείου ξανά (και οι δυο λογιστές έχουν από ένα σετ φακέλων).

Oscars 2017 fiasco 607 5

Οι φάκελοι θα ελέγχονται τριπλά: Από φέτος, μόλις ο λογιστής ελέγξει και παραδώσει το φάκελο στον παρουσιαστή, ο ίδιος ο παρουσιαστής θα βεβαιώνεται ότι έχει το σωστό και ο μάνατζερ σκηνής θα κάνει και αυτός έναν τελικό έλεγχο.

E, μετά από όλα αυτά, αν κάτι πάει λάθος, δεν μπορεί, θα είναι φάρσα του Τζίμι Κίμελ!

Η 90ή Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά στις 4 (προς ξημερώματα 5) Μαρτίου από το COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 2HD, με σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα. Η τελετή θα προβληθεί με υπότιτλους τη Δευτέρα το βράδυ στις 22.00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Ως τότε, μη χάσεις 85 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, για να απολαμβάνεις όλο το μήνα τη μαγεία των OSCAR.

Oscars 2018 Poster

Το Flix καταγράφει στην ειδική ενότητα «Οσκαρ 2018» την οσκαρική κούρσα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των επαγγελματικών σωματείων, τις τελευταίες προβλέψεις και τα trivia που θα οδηγήσουν στην 90ή τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ

Διαβάστε περισσότερα για το σκάνδαλο των Oscars 2017