Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2015: Στη Ρωσία δεν θα δουν ζωντανά τα Οσκαρ

στα 10

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά στη Ρωσία, παρόλο που το «Λεβιάθαν» εκπροσωπεί τη χώρα με αξιώσεις στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Oscars 2015: Στη Ρωσία δεν θα δουν ζωντανά τα Οσκαρ

Το 2014, το Channel One είχε προγραμματίσει τη ζωντανή μετάδοση της απονομής των Οσκαρ, αλλά την τελευταία στιγμή ακύρωσε την προβολή τους, μεταδιδοντας αντ' αυτού μια μικρότερη μαγνητοσκοπημένη εκδοχή της βραδιάς την επόμενη ημέρα.

Τότε, αντιδράσεις είχαν προκύψει για τον «λογοκριμένο» ευχαριστήριο λόγο του Τζάρεντ Λέτο που είχε δηλώσει αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, ενώ η επίσημη εξήγηση για την μη ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ ήταν η κάλυψη των γεγονότων στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλο το ιστορικό της μη ζωντανής μετάδοσης των Οσκαρ στη Ρωσία το 2014.

Φέτος, το Channel One που έχει τα δικαιώματα της απονομής των Οσκαρ δεν έχει προγραμματίσει τη ζωντανή μετάδοσή τους, επαναλαμβάνοντας την περσινή τακτική. Η απονομή θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη την επόμενη ημέρα. Το παράξενο είναι ότι η Ρωσία φέτος θα είχε λόγο να δει ζωντανά την τελετή, αφού το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα στην κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Leviathan 607 Σκηνή από το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ που παίζεται στις ελληνικές αίθουσες

Αν, ωστόσο, κανείς θυμηθεί τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί εντός της χώρας για την «προσβλητική για τους Ρώσους» ταινία του Ζβιάγκιντσεφ, η υποψηφιότητα της Ρωσίας είναι μάλλον ταυτόχρονα και ο λόγος που το κρατικό κανάλι Channel One προτιμά να αποφύγει τον αιφνιδιασμό των ζωντανών σχολίων κατά της Ρωσίας, προβάλλοντας μια πιο ελεγχόμενη εκδοχή της απονομής την επόμενη ημέρα.

Αλλωστε, είναι σχεδόν σίγουρο πως λίγοι Ρώσοι θα χαρούν αν το «Λεβιάθαν» τελικά επικρατήσει στην κατηγορία του, αφού κανείς δεν ενθουσιάστηκε όταν το φιλμ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας ένα μήνα πριν.

Στην Ελλάδα πάλι, όλα είναι έτοιμα για τη ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ. Η 87η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί για 18η συνεχόμενη χρονιά, live & αποκλειστικά, από τα κανάλια novacinema την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 2 το πρωί. Το Flix.gr θα κάνει live blogging με ό,τι συμβαίνει μέσα κι έξω από το Dolby Theater όλο το βράδυ. Ζήστε τα Οσκαρ με τη nova και το Flix!

Διαβάστε ακόμη: