Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2013: The Musical

στα 10

Η απονομή φέτος ήταν γεμάτη τραγούδια και χορό. Προς τα που έγειρε όμως τελικά η ζυγαριά; Προς το κλασάτο Broadway ή το «Dancing with the Stars»; Αυτή είναι η αποτίμηση μας.

Flix Team
Oscars 2013: The Musical

Μας το είχαν υποσχεθεί. Φέτος άλλωστε ήταν η χρονιά του μιούζικαλ. Οι «Αθλιοι» είναι η πρώτη μουσική ταινία που προτείνεται για το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας από το 2003 όταν το «Σικάγο» κέρδισε το Οσκαρ, και τι σύμπτωση; Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε.

Οπότε η φετινή απονομή θα ήταν εκ προοιμίου γεμάτη από μουσική και τραγούδια, γεμάτη από μουσικοχορευτικά νούμερα. Ακόμη κι αν δεν βλέπουμε στ΄ αλήθεια το λόγο, ποιος μπορεί να αρνηθεί την ιδέα να δει την Σίρλεϊ Μπάσεϊ να τραγουδά στη σκηνή το Goldfinger (άλλη μια επέτειος, αφού ο Τζέιμς Μπόντ γιορτάζει τα πενήντα του χρόνια) ή να δει μετά από δεκαετίες την Μπάρμπρα Στράιζαντ να τραγουδά για το... πως ήμασταν τότε.

Πώς πήγε λοιπόν το πείραμα; Δύσκολο να το αποτιμήσεις με λίγες λέξεις, γι αυτό ας δούμε, κι ας τα ακούσουμε το κάθε τραγούδι και μουσικό νούμερο ξεχωριστά!

We Saw Your Boobs

Μπορεί ο Σεθ ΜακΦάρλαν να έκανε τον Τόμι Λι τζόουνς να χαμογελάσει στο πρώτο λεπτό και μπράβο του, αλλά λίγο μετά μας τραγούδησε ένα γυμνασιακής σύλληψης τραγουδάκι που αν είσαι καλός άνθρωπος ίσως μπορείς να το πεις χαριτωμένο, αν είσαι μια από τις σταρ στις οποίες αναφέρεται, έχεις κάθε δικαίωμα να το θεωρήσεις προσβλητικό. Εμείς ας το πούμε απλά ανόητο και σεξιστικό. Ο Σεθ μετρά τις φορές που είδαμε τα στήθη μερικών από τις πιο διάσημες σταρ του Χόλιγουντ στην οθόνη. Αλλά το κάνει τραγουδιστά. Και με τη συνοδεία της Gay Men's Chorus του Λος Αντζελες. Αλλά ούτε το πρώτο το κάνει αστείο, ούτε το δεύτερο το κάνει politically correct ή σωστό. Με μια λέξη: Αουτς!


The Way You Look Tonight

Αν πρέπει να αναγνωρίσεις κάτι στον φετινό παρουσιαστή των Οσκαρ πάντως, είναι ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει στις φωνητικές του ικανότητες από το καστ των «Αθλίων». Εχει κάνει δίσκους, έχει δώσει συναυλίες, έχει καλή φωνή και το ξέρει. Το απέδειξε τραγουδώντας το «The Way you Look Tonight» το βραβευμένο με Οσκαρ τραγούδι του Φρεντ Αστέρ από το «Swing Time» και δίνοντας την σκηνή στην Σαρλίζ Θερόν και τον Τσέινινγκ Τέιτουμ για να χορέψουν, όχι τέλεια, μα με τη χάρη του παλιού Χόλιγουντ και κυρίως κομψά. Κάτι που θα μπορούσε να υπάρχει σε μεγαλύτερη δόση στην φετινή τελετή...


Goldfinger

Τι κι αν η Σίρλεϊ Μπάσεϊ δεν τραγούδησε live; Μπορεί η εκτέλεσή της στο πιο κλασσικό ίσως κομμάτι από ταινία του Τζέιμς Μποντ να ήταν προηχογραφημενη, αλλά μια ντίβα, είναι πάντα μια ντίβα. Και η φωνή της στα 76 της χρόνια εξακολουθεί να ακούγεται το ίδιο μεγάλη και συναρπαστική όσο και παλιά. Η ίδια με ολόχρυση τουαλέτα και τον αέρα μιας γυναίκας που ξέρει ένα δυο πράγματα από την περιπέτεια της ζωής, ήταν απλά μαγνητική. Να πως το κάνουν κυρίες και κύριοι!


All that Jazz

O Τόνι Μανέρο, ο Ντάνι Ζούκο, ή αν προτιμάτε απλά ο Τζον Τραβόλτα μας υποσχέθηκε κάτι μεγάλο για το επετειακό αφιέρωμα στα μιούζικαλ των ημερών μας, αλλά το πράγμα ξεκίνησε μάλλον αμήχανα. Η Κάθριν Ζίτα Τζόουνς έχει σίγουρα το σώμα και το σεξ απίλ, αλλά η ερμηνεία της δεν θα έλεγες ότι «έβαψε την πόλη, and all that jazz». Τα χείλη της έχαναν τον συγχρονισμό με το playback, ή ίδια δεν είχε την σιγουριά που θυμόμαστε στην ερμηνεία της στην ταινία. Κι αυτό θα έλεγε κανείς πως είναι η διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και του σινεμά...


You're Gonna Love me

Η Τζένιφερ Χάντσον κέρδισε το Οσκαρ Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου το 2007 για το «Dreamgirls» κι ανέβηκε ξανά στην σκηνή για να μας θυμίσει το γιατί! Δεν είναι μόνο ότι η φωνή της είναι τόσο στιβαρή και μεγάλη σαν πολυώροφη πολυκατοικία, ή ότι η εκτέλεσή της ήταν τόσο γεμάτη πάθος και ποικιλία. Είναι πολύ απλά ότι έδωσε όλη την καρδιά της στο τραγούδι κι έχτισε ξανά έναν ρόλο, μέσα από τους στίχους και την ερμηνεία της. «Θα με αγαπήσετε» υπόσχεται ο τίτλος του τραγουδιού, η αίθουσα τη λάτρεψε: όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και τη χειροκροτούσαν. Το ίδιο θέλαμε να κάνουμε κι εμείς!


Οι ηθοποιοί των «Αθλίων» επί σκηνής

Ακόμη κι όσοι έχουν τις αμφιβολίες τους για την αξία της ταινίας του Τομ Χουπερ, ένοιωσαν κάτι από τη δύναμή της, όταν σχεδόν ολόκληρο το καστ του φιλμ τραγούδησε επί σκηνής ένα medley από τα τραγούδια του, καταλήγοντας σε μια σχεδόν επική εκτέλεση του «One More Day». Δεν ήταν μόνο το πόσοι βρίσκονταν στην σκηνή, αλλά το πως το τραγούδι δεν μπορούσε παρά να σε ξεσηκώσει, να σε παρασύρει, να σε κάνει να θελήσεις να σηκωθείς όρθιος και να τραγουδήσεις μαζί τους. Απλά θεαματικό!


«Skyfall»

H σκηνή των Οσκαρ προφανώς δεν την τρομάζει, αλλά όταν λίγη ώρα πριν έχει τραγουδήσει στο ίδιο σημείο η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η αλήθεια είναι πως ένα τρακ μοιάζει φυσικό να υφίσταται. Η Αντέλ μας είχε προειδοποιήσει ότι το φόρεμά της θα ζυγίζει κάμποσα κιλά και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η εκτέλεσή της ήταν χμ... ίσως λίγο πιο στατική απ όσο θα περιμέναμε. Δεν κατάφερε να μας ξεσηκώσει, αλλά όπως και να το κάνουμε, όταν η Αντέλ τραγουδά, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να την προσέξεις.


The Way We Were

Και μόνο το γεγονός ότι η Μπάρμπρα Στρέιζαντ ανεβαίνει στη σκηνή των Οσκαρ για να τραγουδήσει για πρώτη φορά μετά από τριάντα και πλέον χρόνια, είναι έναν ιστορικό γεγονός. Το ότι θα τραγουδήσει ένα μυθικό τραγούδι, το δεύτερο νούμερο ένα στην καριέρα της και το μουσικό θέμα από μια ταινία που σημάδεψε πολλούς, δεν θα μπορούσε παρά να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Ομως η ερμηνεία της που ξεκίνησε με μια τρυφερή αφιέρωση στον συνθέτη Μάρβιν Χάμλις, ήταν απλά αξεπέραστη, γεμάτη συγκίνηση και ομορφιά. Μια από εκείνες τις στιγμές που θα μείνουν στην ιστορία των Οσκαρ.


Everybody Needs a Best Friend

Ναι, ο Σεθ ΜακΦάρλαντ είναι ικανός για το χειρότερο, για τραγούδια όπως το We Saw Your Boobs, αλλά και για το καλό. Ο ίδιος έχει γράψει τους στίχους για αυτό το υποψήφιο για Οσκαρ τραγούδι από το «Ted», το οποίο η Νόρα τζόουνς ερμηνεύει με τον smooth, jazzy τρόπο της. Χάρμα.


Here's to The Losers

Είπαμε ότι ο Σεθ είναι ικανός και για το χειρότερο; Α, ναι το είπαμε. Εντάξει, αυτό το αποχαιρετιστήριο τραγούδι μπορεί να μην ήταν η χειρότερη στιγμή του στην βραδιά (τον σώζει και η τόσο χαριτωμένη παρουσία της Κριστίν Τσένγουεθ) αλλά και πάλι πιθανότατα δεν είναι αυτό που θες να ακούσεις όταν μόλις οι ελπίδες σου να κερδίσεις το μεγαλύτερο βραβείο της καριέρας σου έχουν γίνει καπνός...


Περισσότερα Οσκαρ:

Η 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα προβληθεί ξανά σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις στις 20.30, στο Nova Cinema 1, το Nova HD και το Nova Stars.

Tags: Oscars 2013