Φεστιβάλ / Βραβεία

Οδηγός επιβίωσης για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

Ξεκινά σήμερα το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Μάθετε τα πώς, τα πού και τα τι βλέπουμε.

Flix Team
Οδηγός επιβίωσης για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, μ' ένα εντυπωσιακό τόλουπ σε συνέχεια των νέων μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, απλώνεται στην πόλη του. Οι προβολές, από την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ως και την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, θα γίνουν σε επτά θερινά σινεμά: τέσσερα που ήταν, έτσι κι αλλιώς, συνεργαζόμενα φέτος, Ριβιέρα, Λαΐς, Στέλλα και Τριανόν κι ακόμη τρία, σε αντικατάσταση των κλειστών αιθουσών που τέθηκαν εκτός λειτουργίας, την Αίγλη Ζαππείου, το Ανεσις και την Αθηναία.

Μπορείτε να μελετήσετε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Μπορείτε να βρείτε εδώ όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς θ' αγοράσετε εισιτήρια, αλλά και τι θα γίνει με τα ήδη αγορασμένα, μετά την αλλαγή αιθουσών και προγράμματος. Ψυχραιμία.

Επιπλέον, στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε, στον υπολογιστή σας, 21 ταινίες από το πρόγραμμα, προς 3 ευρώ η καθεμιά, δεδομένης διαθεσιμότητας.

Ετοιμοι; Πάμε στην ουσία.


Nomadland 607

Ταινία Εναρξης

Με μια πολυαναμενόμενη, καλλιτεχνική ταινία που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας (και προβλέπεται να σαρώσει στα κινηματογραφικά βραβεία της σεζόν), ξεκινούν οι Νύχτες Πρεμιέρας. Το «Nomadland» της Κλόι Ζάο είναι η ιστορία μιας μοντέρνας περιπλανώμενης, που διαλέγει μια ωραία πρωία να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε δεδομένη ζωή της και να διασχίσει ολομόναχη την αμερικανική ενδοχώρα, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο και αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει. Η οδύσσειά της στους αυτοκινητοδρόμους, τις ερήμους και τον απέραντο ορίζοντα μιας Αμερικής που μοιάζει με σύγχρονη Aγρια Δύση εμπνέει στην Κλόι Ζάο ένα μινιμαλιστικό road movie με πρωταγωνίστρια την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ σε μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία. Η πρεμιέρα θα γίνει σε παράλληλες προβολές σε Ριβιέρα και Αίγλη, μόνο με προσκλήσεις.

there is no evil

Ταινία Λήξης

Με το μεγάλο, κινηματογραφικό και πολιτικό βραβείο της φετινής Berlinale θα ολοκληρωθούν οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας. Το «Δεν Υπάρχει Κακό» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ παρακολουθεί το 24ωρο ενός μεσήλικα άντρα με την οικογένειά του μέχρι να ξαναπιάσει δουλειά. Την κρίσιμη νύχτα ενός αποφασισμένου στρατιώτη. Την τριήμερη άδεια ενός άλλου για να επισκεφθεί την αρραβωνιστικιά του που έχει γενέθλια. Την εβδομάδα ενός αγρότη/γιατρού της επαρχίας, όταν τον επισκέπτεται η ανηψιά του από τη Γερμανία. Τέσσερις άντρες, τέσσερις ιστορίες χωρισμένες με σαφή κεφάλαια, συνθέτουν την εικόνα της άκαμπτης πολιτικής πραγματικότητας του σύγχρονου Ιράν και κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για το σύστημα. Οι ταινίες του Ιρανού σκηνοθέτη πάντα παρατηρούν και καταγράφουν τα κακώς κείμενα ενός απολυταρχικού καθεστώτος, γι' αυτό και επανειλημμένα έχει συγκρουστεί με το κράτος και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

spring blossom 16 printemps 607

13 ταινίες για μια Χρυσή Αθηνά

Δεκατρείς ταινίες φέτος διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αθηνά και τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ. Ταινίες από όλο τον κόσμο, από την Κίνα ως το Μεξικό. Ανάμεσά τους συναντάμε το «My Little Sister» των Στεφανί Σουά και Βερονίκ Ρεϊμόν από την Ελβετία, με παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale, το «I Carry You With Me» της Χάιντι Γιούινγκ που κέρδισε το Βραβείο Κοινού για Queer Ταινία στο Σάντανς, το γαλλικό «Gagarine» με τη σφραγίδα του φετινού Φεστιβάλ Καννών, το «Wisdom Tooth» του Μινγκ Λιανγκ από την Κίνα, το αυτοβιογραφικό ντεμπούτο του Αρμάντο Καπό από την Κούβα, «Αύγουστος», το καθηλωτικό «Γιοσέπ» με τη δημιουργική υπογραφή του κομίστα της Le Monde, Aurel, αλλά και, με έξτρα σημασία, το «Make Up» της Βρετανίδας Κλερ Οουκλι, με πρεμιέρα στη Βενετία και το «16 Φορές Ανοιξη» της Σουζάν Λεντόν, δυο ταινίες των οποίων οι δημιουργοί θα βρεθούν στην Αθήνα για να τις παρουσιάσουν στο κοινό και να συζητήσουν με τους θεατές.

liquid sky

Νύχτες για να ονειρευόμαστε...

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι θεματικό κι είναι αφιερωμένο στα όνειρα. Από το «Πέρσι στο Μαρίενμπαντ» (πότε αρνήθηκε να το δεις σε μεγάλη οθόνη;) και το «Liquid Sky», μέχρι το πολυαναμενόμενο «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας στη Νύχτα» του Μπι Γκαν, δεκαεπτά ταινίες από κάθε εποχή και απ' όλον τον κόσμο εξερευνούν το σύμπαν των κινηματογραφικών ονείρων με το μοναδικό τρόπο που το έκανε από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής του το σινεμά. Διαβάστε λεπτομέρειες για το μεγάλο αφιέρωμα «A Dream Within a Dream:Το σινεμά ονειρεύεται» εδώ.

νύχτες πρεμιέρας 2020 607

Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Μικρού Μήκους ταινιών

Tο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, από το 2012. Φέτος υποβλήθηκαν 342 ταινίες μικρού μήκους κι επιλέχθηκαν 47, για πρώτη φορά περισσότερες από το Εθνικό Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας. Βρείτε την πλήρη λίστα των ταινιών εδώ. Την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν η σκηνοθέτης Αντουανέττα Αγγελίδη, ο casting director Ακης Γουρζουλίδης, ο στιχουργό, μεταφραστής και συγγραφέας Γεράσιμος Ευαγγελάτος, η επιμελήτρια πολιτιστικών προγραμμάτων Σοφία Μιχαηλίδου και η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια.

λάουρα ντουράντ 607

Ελληνικές Πρεμιέρες

Σε μια χρονιά όπου όλα ήρθαν ανάποδα, όπου όλα καθυστέρησαν, μπλοκαρίστηκαν, ανατράπηκαν, οι Νύχτες Πρεμιέρας δίνουν την ευκαιρία σε τέσσερις ελληνικές μεγάλου μήκους ταινίες να έχουν την πρεμιέρα που τους αρμόζει. Αυτές είναι το «Επτά Λεπτά Ψυχής», το ντοκιμαντέρ του Πάνου Βλάχου που ρίχνει φως στον μαραθώνιο του Σπύρου Λούη, «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα, με πρωταγωνιστές τους Μάκη Παπαδημητρίου και Μιχάλη Σαράντη, το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Βιτσαρόπουλου, «No Heroes», που παρακολουθεί από κοντά τις προπονήσεις, την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) Μαρούσι και το «Τραγουδώ αν Τραγουδάς», το νέο ντοκιμαντέρ του Νίκου Κορνήλιου που γιορτάζει την Ημέρα των Νεκρών και την επέτειο του Γιάννη και του Πάρι, στο λατινοαμερικάνικο café-teatral τους.

Βαβελ

Carte Blanche στο Περιοδικό Βαβέλ

To 26o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας φιλοξενεί για πρώτη φορά τη «Βαβέλ», το περίφημο περιοδικό κόμικς που πρόσφερε το σπουδαίο του πολιτιστικό αποτύπωμα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα. Το αφιέρωμα διοργανώνεται με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Μελέτη Μοίρα «Βαβέλ - Από τη Σιωπή στην Εκρηξη», που θα προβληθεί στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Εφτά συνεργάτες του περιοδικού με προεξάρχουσα, φυσικά, τη Νίκη Τζούδα, συνεκδότρια του εντύπου, ανέλαβαν να επιλέξουν αγαπημένες τους ταινίες και να τις μοιραστούν με το κοινό μας. Αυτοί είναι οι Αλέξης Καλοφωλιάς, Σταύρος Κούλας, Γιάννης Νένες, Χρήστος Ξανθάκης, Νίκος Ξυδάκης και Αγγελος Φραντζής. Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις προβολές του αφιερώματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφου της Αθήνας στο περιοδικό Βαβέλ.


Η 26η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας στο cinemagazine.gr και στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αναλυτικές πληροφορίες για Κάρτες Διαρκείας, Εισιτήρια, Κάρτες ΑμεΑ και Προσκλήσεις Ανέργων

Νύχτες Πρεμιέρας Αφίσα 2020 607